Απαράδεκτη περικοπή αναπηρικών επιδομάτων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΘΕΝΤΩΝ ΕΚ ΝΕΦΡΟΥ

Αρ. Πρωτ 994/25-02-2023 Αθήνα 25/02/2023

Προς : κ. Κ. Χατζηδάκη Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Κοινοποίηση :

Γραφείο Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου  Μητσοτάκη

κ. Μιχαηλίδου Δόμνα Υφυπουργό Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ)

ΕΣΑ.με.Α

Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών (Π.Ο.Ν)

   

Απαράδεκτη περικοπή αναπηρικών επιδομάτων

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Χιλιάδες ανάπηροι και χρονίως πάσχοντες όπως και οι νεφροπαθείς (υπό αιμοκάθαρση, υπό μεταμόσχευση ,υπό περιτοναϊκή κάθαρση) δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων που καταβάλλει ο ΟΠΕΚΑ διαπίστωσαν με μεγάλη έκπληξη και αγανάκτηση μεγάλες περικοπές, στα αναπηρικά επιδόματα μηνός Φεβρουαρίου 2023 που σε ορισμένες περιπτώσεις οι περικοπές αγγίζουν τα 100 ευρώ .

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η περικοπή των αναπηρικών  επιδομάτων που προκάλεσε όλη αυτή την τεράστια αναστάτωση και η οποία θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί οφείλεται σε αστοχία διασύνδεσης των πληροφοριακών συστημάτων όπως παραδέχεται με ανακοινώσεις του ο ΟΠΕΚΑ και όχι σε άλλου είδους σενάρια.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Μεταμοσχευθέντων εκ Νεφρού ζητά ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΣΗ των ορθών ποσών στις περιπτώσεις περικοπών  αναπηρικών επιδομάτων των δικαιούχων .

Επιπροσθέτως  θεωρούμε  επιβεβλημένη, όσο ποτέ άλλοτε, την αναπροσαρμογή (ΑΥΞΗΣΗ) των αναπηρικών επιδομάτων   ειδικά αυτή την περίοδο, με τις ενεργειακές ανατιμήσεις οι οποίες  επιφέρουν αυξήσεις στα βασικά αγαθά και τις υπηρεσίες .

Τα πενιχρά αναπηρικά επιδόματα που χορηγούνται από την πολιτεία στα άτομα με αναπηρία εκτός από το κόστος της καθημερινής επιβίωσής τους καλούνται να καλύψουν και το πρόσθετο κόστος που πηγάζει από τις ανάγκες της αναπηρίας τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι,  τα αναπηρικά επιδόματα έχουν μείνει καθηλωμένα εδώ και 11 χρόνια, ενώ τίθεται θέμα αξιοπρεπούς διαβίωσης ή ακόμα και επιβίωσης για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους με αναπηρία και τις οικογένειές τους.

Οι αυξήσεις σε όλα τα αναπηρικά επιδόματα θα  ελαφρύνουν  τις επιπτώσεις  στην καθημερινότητα των αναπήρων από τον αυξημένο πληθωρισμό και θα συμβάλουν στην αξιοπρεπή διαβίωση ή ακόμα και επιβίωση τους.

Μετά τιμής,

Ο Πρόεδρος Δ.Σ. Η Γ. Γραμματέας Δ.Σ.
Χρήστος Σβάρνας Θεοδώρα Μαρκοπούλου

Ταχ. Δ/νση    :  Ναυάρχου Βότση 21 Τ.Κ : 104 45 Κάτω Πατήσια

Τηλ/ Fax       :  +30  210 8541600 Emails : info@psmn.gr / metnefrou@gmail.com

Website        :  www.psmn.gr