Νέα Προγραμματα Χρηματοδότησης της Ενεργειακής Αναβάθμισης Κατοικιών

Δύο νέα Προγράμματα Χρηματοδότησης της Ενεργειακής Αναβάθμισης Κατοικιών ανακοίνωσε το Υπουργείο   Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

1. Εξοικονομώ 2025

Άνοιξε από τις 08.01.2025 για υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2025» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Οι αιτήσεις χρηματοδότησης από τους ενδιαφερόμενους θα υποβάλλονται μόνον ηλεκτρονικά έως τις 20.3.2025 και υποχρεωτικά μέσω του επίσημου δικτυακού τόπου του προγράμματος (https://exoikonomo2025.gov.gr).

Το «Εξοικονομώ 2025» με προϋπολογισμό 434 εκατ. ευρώ, αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση κύριων κατοικιών (μονοκατοικιών και μεμονωμένων διαμερισμάτων). Σημειώνεται ότι, το πρόγραμμα αυτό, μετά από Παρέμβαση της Ε.Σ.Α.μεΑ., περιλαμβάνει ξεχωριστά κίνητρα (αυξημένο ποσοστό επιχορηγήσεων >80 % και ειδικό προϋπολογισμό) για τη στήριξη οικογενειών με μέλος / μέλη ΑμεΑ.

Μπορείτε να βρείτε τις αναλυτικές πληροφορίες για την υποβολή των αιτήσεων στο Δελτίο Τύπου του ΥΠΕΝ που ακολουθεί.                 

Εξοικονομώ 2025

2. Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα

Άνοιξε από τις 13.01.2025 για υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Οι αιτήσεις χρηματοδότησης από τους ενδιαφερόμενους θα υποβάλλονται μόνον ηλεκτρονικά έως τις 31.3.2025 και υποχρεωτικά μέσω του επίσημου δικτυακού τόπου του προγράμματος (https://allazosistimathermansis-thermosifona.gov.gr).

Από το «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα» θα ενισχυθούν νοικοκυριά της χώρας για την εγκατάσταση νέων ηλιακών θερμαντήρων νερού ή/και συστημάτων αντλίας θερμότητας σύγχρονης τεχνολογίας. Σημειώνεται ότι, στο πρόγραμμα αυτό, μετά από Παρέμβαση της Ε.Σ.Α.μεΑ., κατά την αξιολόγηση λαμβάνεται υπόψη η ύπαρξη, ή μη μέλους / μελών ΑμεΑ στην οικογένεια.

Μπορείτε να βρείτε τις αναλυτικές πληροφορίες για την υποβολή των αιτήσεων στο Δελτίο Τύπου του ΥΠΕΝ που ακολουθεί.

Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα

Παρουσιάστηκαν τα Αποτελέσματα της Έρευνας της Ε.Σ.Α.μεΑ. για την Πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες/σπάνιες παθήσεις στην Υγεία

Τα Αποτελέσματα της πρώτης μεγάλης Πανελλήνιας Έρευνας που πραγματοποιήθηκε στη χώρα, αναφορικά με την Πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες/σπάνιες παθήσεις στην Υγεία παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου από την ΕΣΑμεΑ τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου, ενόψει της 3ης Δεκέμβρη, Εθνικής και Παγκόσμιας ημέρα ατόμων με αναπηρία.

Η Έρευνα αποκάλυψε τα πολύ μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις, με σπάνιες παθήσεις, τα μέλη των οικογενειών τους, στην αντιμετώπιση των θεμάτων της υγείας τους στην Ελλάδα.

Μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό Δελτίο Τύπου στην ακόλουθο σύνδεσμο:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Σ.Α.μεΑ.

Βασικότερα Συμπεράσματα της Έρευνας:

  • Το 78% των ερωτηθέντων ατόμων με αναπηρία, χρόνια/ σπάνια πάθηση έχει μειώσει δαπάνες για την κάλυψη των βασικών αναγκών διαβίωσης, όπως δαπάνες για τρόφιμα ή ρούχα, ώστε να καλύψει τις ανελαστικές ανάγκες υγείας του.
  • Το 31% των ατόμων με αναπηρία/χρόνια/σπάνια πάθηση αντιμετώπισαν μεγάλη δυσκολία να λάβουν τις υπηρεσίες υγείας που χρειάστηκαν τα τελευταία δύο χρόνια
  • Σημαντικό τμήμα των ατόμων με αναπηρία/χρόνια/σπάνια πάθηση αναφέρουν ότι στερήθηκαν τουλάχιστον μία φορά φάρμακα ή άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα (34%), υπηρεσίες αποκατάστασης (33%) και υπηρεσίες ψυχικής υγείας (30%)
  • Το 43% των ατόμων με αναπηρία/χρόνια/σπάνια πάθηση βρέθηκε να στερείται αναγκαίας οδοντιατρικής φροντίδας.

Μπορείτε να διαβάσετε την Έρευνα στην ακόλουθο σύνδεσμο:

Πανελλαδική Έρευνα Ε.Σ.Α.μεΑ. για την Πρόσβαση των Ατόμων με Αναπηρία στην Υγεία

 

Επιδοτούμενο Πρόγραμμα Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία στους Δήμους

Επιδοτούμενο Πρόγραμμα Απασχόλησης 1.000 ανέργων Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού ανακοίνωσε η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.).

Το Πρόγραμμα προβλέπει την κάλυψη 1.000 θέσεων πλήρους ή μερικής απασχόλησης, από εγγεγραμμένα στο Ψηφιακό Μητρώο ανέργων της Δ.ΥΠ.Α. Άτομα με Αναπηρία και στοχεύει στην ένταξη και επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, διασφαλίζοντάς τους ισότιμες ευκαιρίες απασχόλησης.

Το Πρόγραμμα είναι διάρκειας έως 18 μηνών και επιχορηγεί το 75% μισθού και εισφορών με ανώτατη επιχορήγηση τις 13.500 ευρώ ανά ΑμεΑ (το υπόλοιπο καλυπτόμενο από τον εκάστοτε Δήμο).

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο από την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου στη διεύθυνση https://www.gov.gr/ipiresies/epikheirematike-drasterioteta/apaskholese-prosopikou/summetokhe-epikheireseon-ergodoton-se-programmata-katartises-anergon.

Σημειώνεται επίσης ότι, η Δ.ΥΠ.Α παρέχει σε μόνιμη βάση τις παρακάτω εξειδικευμένες υπηρεσίες για τους ανέργους και τις άνεργες που ανήκουν σε Ειδικές και Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ):

    • ενημέρωση και εξειδικευμένη πληροφόρηση σχετικά με θέματα κατάρτισης, απασχόλησης και επιχειρηματικότητας,

    • εξατομικευμένη υποστήριξη προκειμένου να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και να κατακτήσουν κοινωνική και οικονομική αυτονόμηση.

Οι παραπάνω υπηρεσίες παρέχονται μετά την έκδοση του Δελτίου Ανεργίας και αφού συμπληρωθεί ηλεκτρονικά από τον/την ίδιο/α τον/την άνεργο/η το Ερωτηματολόγιο (PROFILING) σχετικά με το εργασιακό του/της προφίλ και το οποίο θα έχει αναρτηθεί στο ηλεκτρονικό προφίλ του/της. Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στην ακόλουθη διεύθυνση:

https://www.dypa.gov.gr/idikes-koinonikes-omades?tab=efpathis-koinonikes-omades-kai-anerghia&tab2=eghghrafi-sto-eidiko-mitrwo-anerghon-apofilakismenon&tab3=

Βασίλειος Παπαλόης: Έξι Σημεία-Κλειδιά για την Ενίσχυση της Δωρεάς Οργάνων και των Μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα

Ο κ. Βασίλειος Παπαλόης, Καθηγητής Χειρουργικής Μεταμοσχεύσεων στο Imperial College του Λονδίνου, στο Ηνωμένο Βασίλειο και εκ των αρχιτεκτόνων του Εθνικού Σχεδίου για τη Δωρεά και Μεταμόσχευση Οργάνων, περιγράφει στο ygeiamou τα έξι σημεία-κλειδιά που μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τον αριθμό δοτών οργάνων και μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας.

Τα Σημεία – Κλειδιά αυτά είναι τα εξής:

1. Εκστρατείες ενημέρωσης – «Να γίνει κουλτούρα μας η δωρεά οργάνων»

2. Προώθηση της εικαζόμενης συναίνεσης

3. Δωρεά μετά από θάνατο επιβεβαιωμένο με καρδιαγγειακά κριτήρια

4. Ενίσχυση της δωρεάς από ζώντες δότες

5. Προώθηση νέων τεχνολογιών

6. Ιατρική ακριβείας στις μεταμοσχεύσεις

Μπορείτε να διαβάσετε το δημοσιευμένο άρθρο του στον παρακάτω σύνδεσμο.

Βασίλειος Παπαλόης _ Έξι σημεία-κλειδιά για την ενίσχυση της δωρεάς οργάνων και των μεταμοσχεύσεων

Άρθρο του Γ.Γ. του ΠΣΜΝ Ν.Παπαδάτου για την Ενίσχυση της Δωρεάς Νεφρού από Ζώντα Δότη

Σε άρθρο του, που δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας “Η Καθημερινή” με την ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας της Δωρεάς Οργάνων, ο Γενικός Γραμματέας του ΠΣΜΝ κ. Νίκος Παπαδάτος αναδεικνύει την δυναμική της δωρεάς νεφρού από ζώντες δότες στην Ελλάδα και προτείνει την Στρατηγική Ενίσχυσης και Προώθησης της Μεταμόσχευσης Νεφρού από Ζώντες Δότες.

Μπορείτε να διαβάσετε το δημοσιευμένο άρθρο στον παρακάτω σύνδεσμο.

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΓΓ ΠΣΜΝ Ν. ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΔΩΡΕΑΣ ΝΕΦΡΟΥ ΑΠΟ ΖΩΝΤΑ ΔΟΤΗ

 

ΤΟ ΝΕΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Π.Ο.Ν.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών, που εξελέγη στις αρχαιρεσίες της 20ης Οκτωβρίου 2024, με τριετή θητεία, συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:
Πρόεδρος :                                      Σβάρνας Χρήστος
Αντιπρόεδρος Α’ :                          Γιαννάκος Βασίλειος
Αντιπρόεδρος Β’ :                          Λιόλιος Αθανάσιος
Γεν. Γραμματέας :                           Μπαρμπαλιά Ελένη
Ταμίας :                                             Μπαζιώτη Γεωργία
Αναπληρωτής Γραμματέας :         Πετρηνού Ευγενία
Αναπληρωτής Ταμίας :                  Παπαστεφανάτος Γεράσιμος
Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων &                                                                                        Ευρωπαϊκών θεμάτων :                 Σαμιωτάκη Ελένη
Αναπληρωτής Υπεύθυνος                                                                                                        Δημοσίων Σχέσεων &                                                                                                                    Ευρωπαϊκών θεμάτων :                 Εμμανουηλίδης Πέτρος
Μέλη:                                                 Ζαχάρης Σωτήριος
                                                            Μπίθας Αθανάσιος

ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΣΜΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ

                                          Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ  ΤΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ                                                                                           ΤΗΣ ΔΩΡΕΑΣ ΝΕΦΡΟΥ  ΑΠΟ ΖΩΝΤΕΣ ΔΟΤΕΣ

Με βάση τα στοιχεία του Συμβουλίου της Ευρώπης / Ευρωπαϊκή Διεύθυνση για την Ποιότητα των Φαρμάκων και της Υγείας  (Newsletter Transplant),  για το έτος 2023 ο μέσος όρος του δείκτη δοτών οργάνων (αριθμός δοτών οργάνων, των οποίων τα όργανα αξιοποιήθηκαν, ανά εκατομμύριο πληθυσμούστην ΕΕ ανέρχεται σε 19,8.

Η Ελλάδα με τιμή δείκτη  8,4 ευρίσκεται στην 23η θέση της κατάταξης των 27 κρατών της ΕΕ για το 2023, παρά την σημαντική αύξηση του δείκτη κατά 53 % σε σχέση με  το 2019 (από 5,5). Μάλιστα, κατά την τελευταία πενταετία η Ελλάδα συνεχίζει να ευρίσκεται σταθερά στην τελευταία πεντάδα της σχετικής κατάταξης των 27 κρατών της ΕΕ.

Αντίθετα, η  Ελλάδα για το 2023 κατέχει την 4η  θέση στην αντίστοιχη κατάταξη για τον δείκτη μεταμοσχεύσεων νεφρού από ζώντα δότη (μεταμοσχεύσεις νεφρού από ζώντα δότη ανά εκατομμύριο πληθυσμού, στις οποίες ο δότης συνήθως προέρχεται από το οικογενειακό περιβάλλον του λήπτη),  με τιμή δείκτη 10,1, έναντι  6,6 του μέσου όρου για την ΕΕ.

Επισημαίνεται μάλιστα ότι, και κατά την τριετία 2020-2022 η Ελλάδα ευρισκόταν σταθερά στην πρώτη πεντάδα της κατάταξης των 27 κρατών της ΕΕ για τον δείκτη μεταμοσχεύσεων νεφρού από ζώντα δότη

Το γεγονός αυτό αναδεικνύει την υφιστάμενη σταθερή δυναμική των μεταμοσχεύσεων νεφρού από ζώντα δότη στην Ελλάδα, η οποία εδράζεται σε σημαντικό βαθμό στην  ιδιαίτερα ισχυρή συνοχή της ελληνικής οικογένειας και ειδικότερα τον ρόλο της μητέρας.  Συγκεκριμένα, για την πενταετία 2019-2023 τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι, κατά μέσο όρο τα 2/3 των ζώντων δοτών νεφρού στη Ελλάδα  ήταν γυναίκες.

Η δυναμική αυτή θα πρέπει να ενισχυθεί με οργανωμένο και συστηματικό τρόπο.

Επισημαίνεται ότι, στην Ελλάδα την τελευταία  πενταετία 2019-2023 ο αριθμός των νεφροπαθών τελικού σταδίου, οι οποίοι υποβάλλονται μακροχρόνια σε επώδυνη πολύωρη εξωνεφρική κάθαρση ανέρχεται σταθερά στους 12.500 (με πολύ σημαντικό ετήσιο κόστος για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης).

Εντούτοις, κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, στις λίστες αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού ήταν εγγεγραμμένοι κατά μέσο όρο 1.280 νεφροπαθείς τελικού σταδίου, ήτοι ποσοστό μόλις 10% των υποβαλλόμενων σε  εξωνεφρική κάθαρση. Σημειώνεται ότι, οι ασθενείς αυτοί αποτελούν περίπου  το 90% των συνολικά εγγεγραμμένων ασθενών στις λίστες αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού, ήπατος, καρδιάς και πνευμόνων.                    

Κατά συνέπεια, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου για τη Δωρεά και Μεταμόσχευση Οργάνων στην Ελλάδα,  με βάση το οποίο καταρτίστηκε  το νέο Θεσμικό Πλαίσιο για την  Δωρεά και Μεταμόσχευση Οργάνων (Ν. 5034/2023), ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί και  στην ενίσχυση της Δωρεάς Νεφρού από Ζώντα Δότη.

Προς τον σκοπό αυτό, κρίνεται απαραίτητη η αποτελεσματική συνεργασία του ΕΟΜ και των Μονάδων Μεταμόσχευσης Νεφρού, με τις Μονάδες Αιμοκάθαρσης σε όλη την Ελλάδα, με στόχο την υποστήριξη και την προώθηση της Μεταμόσχευσης Νεφρού από Ζώντες Δότες.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Μεταμοσχευμένων εκ Νεφρού θα συμβάλλει  με κάθε τρόπο στην επίτευξη του στόχου αυτού.