1η Νοεμβρίου κάθε έτους, Πανελλήνια ημέρα δωρεάς οργάνων και μεταμόσχευσης.

Δελτίο τύπου

Η 1η Νοεμβρίου, εορτή κάθε έτους, εορτή  των Αγ. Αναργύρων, έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια ημέρα δωρεάς οργάνων και μεταμόσχευσης.

Η δωρεά οργάνων είναι μια απόφαση μεγάλης ηθικής αξίας. Είναι η ίδια η ζωή.

Η δωρεά οργάνων είναι η απόφαση να προσφέρεις, χωρίς αντάλλαγμα ένα μέρος του σώματός σου για την υγεία και ευημερία ενός άλλου συνανθρώπου. Εδώ ακριβώς βρίσκεται η μεγαλοψυχία της χειρονομίας.

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός είναι ότι η χώρα μας κατέχει μια από τις τελευταίες θέσεις  στην Ευρώπη ως προς τον αριθμό των αξιοποιήσιμων δοτών ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Παρά τα θετικά βήματα που έγιναν ιδιαίτερα στο εκσυγχρονισμό του νομοθετικού  πλαισίου είναι απογοητευτικά χαμηλός ο αριθμός των  δυνητικών δοτών και κατά συνέπεια των μεταμοσχεύσεων.
Στη χώρα μας έχουμε μόλις  4,7  δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΜ , όταν ο  ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 14 δότες ανά εκατομμύριο . Την ίδια στιγμή  η αναλογία για την  Ισπανία , Πορτογαλία , Κροατία φτάνει το  47 , 34 και 33 αντίστοιχα.

Ευρωπαϊκές χώρες, με τον ίδιο περίπου πληθυσμό με την  χώρα μας , όπως  η Πορτογαλία, το Βέλγιο, η Τσεχία , η Ουγγαρία και με διαφορετική ιστορική, κοινωνική, και οικονομική εξέλιξη έχουν καταφέρει να έχουν άνω του μέσου ευρωπαϊκού όρου αριθμό δοτών και βεβαίως να παρουσιάζουν θεαματικά αποτελέσματα σε αριθμό μεταμοσχεύσεων σε όλα τα όργανα  .

Στην εθνική λίστα αναμονής του ΕΟΜ για μεταμόσχευση είναι εγγεγραμμένοι 1300  ασθενείς για νεφρό που περιμένουν καρτερικά το χαρμόσυνο νέο , το πολυπόθητο μόσχευμα. Αριθμός μικρός σε σχέση με τον αριθμό των ασθενών της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας τελικού σταδίου . Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι ασθενείς που βρίσκονται στη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση η περιτοναϊκή κάθαρση ξεπερνά τις 12.000.

Η επιδιωκόμενη αύξηση των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας  θα δημιουργήσει τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό όφελος για τη χώρα μας.

Πρώτον θα αποσυμφορήσει τις πολυπληθείς λίστες αναμονής και νεφροπαθείς, καρδιοπαθείς ,ηπατοπαθείς, λήπτες μυελού θα μεταμοσχευθούν και θα ξαναβρούν την ποιότητα ζωής τους.

Δεύτερο θα υπάρξει σημαντικό οικονομικό όφελος από την  εξοικονόμηση   πόρων λόγω της μεγάλης  διαφοράς κόστους  ανάμεσα στη θεραπεία  της χρόνιας ανεπάρκειας των συμπαγών οργάνων και της  θεραπείας -υποστήριξης της μεταμόσχευσης .

Η αύξηση των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας και η αποκόλληση από τις τελευταίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτεί:

  • Σχεδιασμό και άμεση εφαρμογή Εθνικού σχεδίου μεταμοσχευτικής πολιτικής
  • Οργάνωση και ο έλεγχο των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) με ταυτόχρονη αύξηση των κλινών τους ή την επαναλειτουργία ήδη κλειστών κλινών και την αναγκαία στελέχωση τους με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
  • Ουσιαστική  αναβάθμιση του ρόλου  κλειδί των τοπικών  και κεντρικών συντονιστών  μεταμοσχεύσεων .
  • Σχεδιασμός μια οργανωμένης , σοβαρής και συνεχούς προβολής  της ιδέας της δωρεάς ιστών και οργάνων σώματος  για μεταμόσχευση σε κάθε κοινωνικό χώρο και με κάθε  πρόσφορο μέσο  επικοινωνίας και ενημέρωσης, αρχής γεννομένης από το σχολείο.

Ως Πανελλήνιος Σύλλογος Μεταμοσχευθέντων εκ Νεφρού συνεχίζουμε με αισιοδοξία το αγώνα για την διάδοση της δωρεάς οργάνων και την αύξηση των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας .

Αθήνα : 01.11.2022

Το Δ.Σ. Πανελλήνιου Συλλόγου Μεταμοσχευθέντων εκ Νεφρού