Ζητείται ορισμός συνάντησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τα οδοιπορικά Νεφροπαθών και των Θαλασσαιμικών.

Προς

Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

κ. Χατζηδάκη Κωνσταντίνο

Κοιν.: Γραφείο Πρωθυπουργού

           Υπουργό Υγείας κ. Άδωνη Γεωργιάδη

           Υφυπουργό Οικονομικών κ. Αθανάσιο Πετραλιά.

           Διοικήτρια ΕΟΠΥΥ κα Θεανώ Καρποδίνη

           Ε.Σ.ΑμεΑ

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

 Όπως καλά γνωρίζεται οι νεφροπαθείς τελικού σταδίου υπό αιμοκάθαρση μετακινούνται κάθε δεύτερη ημέρα από τον τόπο Κατοικίας τους προς τη μονάδα τεχνητού νεφρού προκειμένου να κάνουν αιμοκάθαρση (13χ2 μετακινήσεις μηνιαίως). Για τις μετακινήσεις αυτές αποζημιώνονται ανάλογα με την χιλιομετρική απόσταση βάσει του Ειδικού Κανονισμού Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ) του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

 Τον Ιούνιο του 2022 αναπροσαρμόστηκαν τα κόμιστρα των ταξί κατά 30% χωρίς να υπάρξει και αντίστοιχη εναρμόνιση στα οδοιπορικά των αιμοκαθαιρομένων και θαλασσαιμικών που παραμένουν καθηλωμένα στις τιμές των κομίστρων ΤΑΧΙ του 2013.

 Οι νεφροπαθείς τελικού σταδίου (υπό αιμοκάθαρση) έχουν να αντιμετωπίσουν, παράλληλα με τη μακροχρόνια οικονομική κρίση, το κύμα ακρίβειας στα προϊόντα, την ενέργεια, τα καύσιμα κ.α., που καθιστούν αδύνατη ακόμα και την κάλυψη των βασικών καθημερινών τους αναγκών. Ιδιαίτερα όταν ληφθεί υπόψη και το δυσβάστακτο πρόσθετο κόστος που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών που πηγάζουν από την αναπηρία τους.

 Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών (Π.Ο.Ν) το Ιούνιο του 2022 υπέβαλε στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ το αίτημα αναπροσαρμογής των οδοιπορικών των αιμοκαθαιρομένων κατά 30% αντίστοιχο της αύξησης των κομίστρων ΤΑΧΙ.

 Ακολούθησε ένα μεγάλο διάστημα διαβουλεύσεων για το ζήτημα και τελικά ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ αποδέχθηκε  το δίκαιο αίτημά μας και εισηγήθηκε στο Υπουργείο Υγείας  την αναπροσαρμογή των οδοιπορικών των αιμοκαθαιρομένων .

Ο τότε Υπουργός Υγείας κ. Αθανάσιος Πλεύρης ενέκρινε την εισήγηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ υπογράφοντας σχέδιο ΚΥΑ το οποίο διαβίβασε στο Υπουργείο Οικονομικών για έκδοση ΚΥΑ. Μεσολάβησαν  οι εθνικές εκλογές και το ζήτημα έμεινε εκκρεμές.

Με την νέα κυβέρνηση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών επανάφερε το θέμα και οι επόμενοι Υπουργοί Υγείας  κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και κ. Άδωνις Γεωργιάδης διαβίβασαν εκ νέου την υπόθεση στο Υπουργείο Οικονομικών υπόψιν του Υφυπουργού κ. Πετραλιά, ο οποίος την  απέρριψε με το αιτιολογικό ότι δεν μπορεί να καλυφθεί δημοσιονομικά ένα κόστος της τάξης των

13 εκατομμύριων ευρώ που αφορά την αναπροσαρμογή των οδοιπορικών των αιμοκαθαιρομένων και των θαλασσαιμικών ασθενών. 

 Η αύξηση των οδοιπορικών ετέθη επίσης και στον τότε Υπουργό Επικράτειας κ. Σταύρο Παπασταύρου, οποίος μας διαβεβαίωσε ότι θα προωθήσει το αίτημά μας στα αρμόδια Υπουργεία.

 Παρά τις θετικές εισηγήσεις των τριών ( 3 ) Υπουργών Υγείας, τις επανειλημμένες δεσμεύσεις στο κοινοβούλιο σε απαντήσεις ερωτήσεων  βουλευτών όλων των κομμάτων καθώς και  στην κοπή της πίτας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Νεφροπαθών τον Ιανουάριο του 2023 και 2024 ότι το ζήτημα συζητείται και θα αντιμετωπιστεί άμεσα μέχρι στιγμή διαπιστώνουμε ότι δεν έχει γίνει τίποτα.

Περάσαν περίπου 2 χρόνια από τις 20/06/2022 που καταθέσαμε το δίκαιο αίτημά μας και οι 12.500 αιμοκαθαιρόμενοι και θαλασσαιμικοί ασθενείς εισπράξαμε υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα και αδιαφορία.

Εξαντλήσαμε όλα τα όρια της υπομονής και της αντοχής μας.

Απευθυνόμαστε σε σας κύριε Υπουργέ και ζητάμε άμεσα συνάντηση μαζί σας την Παρασκευή 24/05/2024 με εναλλακτική την Δευτέρα 27/05/2024 και ώρα 11:00 π.μ. Παρακαλούμε να  μας δεχθείτε για να συζητήσουμε διεξοδικά την επίλυση του χρονίζοντος ζητήματος της αναπροσαρμογής των οδοιπορικών των νεφροπαθών και θαλασσαιμικών ασθενών  υπογράφοντας  την σχετική ΚΥΑ.

Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                 Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ                                                 ΣΒΑΡΝΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ

 

Διαβάστε το Δελτίο Τύπου του ΠΣΜΝ για τα Απογευματινά Χειρουργεία στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Ετήσια Γενική Συνέλευση-Κοπή πίτας 2024 Πανελλήνιου Συνδέσμου Μεταμοσχευμένων εκ Νεφρού (ΠΣΜΝ) Κυριακή 18/02/2024

ΠΡΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΠΣΜΝ

Αρ. Πρωτ: 1/2024

Αθήνα 24.01.2024

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕΛΩΝ ΠΣΜΝ ΣΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ –

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ 2024

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Μεταμοσχευμένων εκ Νεφρού (ΠΣΜΝ), σύμφωνα με την απόφασή της Συνεδρίασης του της 10ης Ιανουαρίου 2024, με βάση τις διατάξεις του Άρθρου 13 του Καταστατικού του Συνδέσμου, καλεί όλα τα Μέλη του την Κυριακή 18.02.2024 και ώρα 10:00 π.μ. στην Τακτική Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου, που θα πραγματοποιηθεί στο Ξενοδοχείο  Αμαλία  (Λεωφόρος Αμαλίας 10, Σύνταγμα), με τα παρακάτω θέματα ημερήσιας διάταξης :

Read more

Διαβάστε την Πρόσκληση σε αρχείο pdf.

    ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕΛΩΝ ΣΕ ΓΣ – ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΠΣΜΝ 2024

                                                            

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΜΕ ΝΕΑ ΕΠΩΝΥΜΙΑ: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΜΕΝΩΝ ΕΚ ΝΕΦΡΟΥ

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ
Του αστικού μη κερδοσκοπικού σωματείου με την επωνυμία «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΜΕΝΩΝ ΕΚ ΝΕΦΡΟΥ»
Άρθρο 1
ΙΔΡΥΣΗ – ΕΠΩΝΥΜΙΑ – ΕΔΡΑ

 1. Ιδρύεται με το παρόν Καταστατικό Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με την επωνυμία «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΜΕΝΩΝ ΕΚ ΝΕΦΡΟΥ».
 2. Έδρα του Σωματείου ορίζεται η πόλη των Αθηνών. Ειδικότερα, το Σωματείο εδρεύει στη θέση Κάτω Πατήσια του Δήμου Αθηναίων και επί της οδού Ναύαρχου Βότση, αρ. 21.
  Άρθρο 2
  ΣΚΟΠΟΣ
  Σκοπός του Συνδέσμου είναι:
 3. Η βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας και της εν γένει περίθαλψης των νεφροπαθών και συγκεκριμένα τον υποβληθέντων σε μεταμόσχευση νεφρού.
 4. Η διάδοση με κάθε νόμιμο και θεμιτό μέσο του θεσμού της δωρεάς οργάνων του ανθρώπινου σώματος προς μεταμόσχευση για θεραπευτικούς λόγους, ιδίως σε νεφροπαθείς.
 5. Η προάσπιση με κάθε νόμιμο και θεμιτό μέσο των ηθικών και υλικών συμφερόντων των μεταμοσχευμένων νεφροπαθών.
 6. Η επιδίωξη ειδικής μεταχείρισης καθώς και της ηθικής και υλικής συμπαράστασης της πολιτείας και της κοινωνίας προς μεταμοσχευμένους νεφροπαθείς.
 7. Η συνεχής προσπάθεια για την ένταξη των μεταμοσχευμένων στην παραγωγική διαδικασία καθώς και η μέριμνα για την επαγγελματική και οικονομική αποκατάσταση αυτών.
 8. Η παροχή ηθικής συμπαράστασης και ψυχολογικής υποστήριξης στους ασθενείς που πρόκειται να κάνουν ή έχουν κάνει μεταμόσχευση νεφρού.
  7.- Η δημιουργία και λειτουργία ξενώνα για τη φιλοξενία απόρων μελών (μεταμοσχευθέντων ή επικείμενης της υποβολής τους σε μεταμόσχευση νεφρού), κατοίκων εκτός του νομού Αττικής.
  8.- Η συστηματική ενημέρωση των μελών και φίλων του Σωματείου, της κοινής γνώμης, της Πολιτείας, των λοιπών κοινωνικών και πολιτικών οργανώσεων, καθώς και των διαφόρων ενώσεων προσώπων με οιαδήποτε νομική μορφή, αναφορικά με τα προβλήματα των μεταμοσχευμένων νεφροπαθών και εν γένει τη διαδικασία δωρεάς και μεταμόσχευσης οργάνων.
  9.- Η έκδοση εντύπων, ήτοι εφημερίδας, περιοδικού και ενημερωτικών φυλλαδίων, με θέματα σχετιζόμενα με τη μεταμόσχευση νεφρού και εν γένει τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων.
  2
  10.- Η δημοσίευση σε εφημερίδες , περιοδικά και στο διαδίκτυο αρθρογραφίας, αναφορικά με το θεσμό της δωρεάς οργάνων και τις δραστηριότητες του Συνδέσμου.
  11.- Η συνεργασία με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (ημερήσιος και περιοδικός τύπος, ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης , διαδίκτυο κλπ.), προκειμένου για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, σχετικά με τα προβλήματα των μεταμοσχευμένων νεφροπαθών, ή όσων επίκειται η υποβολή τους σε μεταμόσχευση νεφρού, με το θέμα των μεταμοσχεύσεων και το θεσμό της δωρεάς οργάνων, καθώς επίσης προκειμένου να προωθηθούν εν γένει οι σκοποί του Σωματείου.
  12.- Η συμβολή του Σωματείου στην πνευματική, πολιτιστική, οικονομική και κοινωνική ανέλιξη των μελών του.
  13.- Η οργάνωση διαλέξεων, ημερίδων, συνεδρίων, εκδρομών, καλλιτεχνικών, πολιτιστικών κλπ. εκδηλώσεων, με στόχο αφενός την ευαισθητοποίηση της Πολιτείας και της κοινής γνώμης ως προς τη δωρεά οργάνων, και αφετέρου την ανάπτυξη του μορφωτικού επιπέδου και την ψυχαγωγία των μελών του Σωματείου.
  14.- Η οργάνωση βιβλιοθήκης με συγγράμματα, επιστημονικά περιοδικά, επιστημονικές εργασίες και αρθρογραφία, που αφορούν στις μεταμοσχεύσεις νεφρού και τη δωρεά οργάνων, ως και με λογοτεχνικά βιβλία για την πνευματική καλλιέργεια των μεταμοσχευμένων νεφροπαθών.
  15.- Η δημιουργία εντευκτηρίου (λέσχης) και η οργάνωση ταινιοθήκης από οπτικοακουστικό υλικό (CD και DVD), με θέματα σχετιζόμενα με τις μεταμοσχεύσεις νεφρού και τη δωρεά οργάνων.
  16.- Η άθληση και η εκγύμναση των μελών του Σωματείου δια της δημιουργίας και ανάπτυξης αθλητικού τμήματος.
  17.- Η καταγραφή και αξιολόγηση κάθε στοιχείου που αφορά στις μεταμοσχεύσεις νεφρού και στη διαδικασία δωρεάς οργάνων.
  18.- Η συστηματική συνεργασία με ιατρικά μεταμοσχευτικά κέντρα (δημόσια νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές κλπ. τόσο της ημεδαπής, όσο και της αλλοδαπής), ώστε το Σωματείο να ενημερώνεται για τις συνθήκες νοσηλείας και παρακολούθησης των μεταμοσχευμένων νεφροπαθών και να συντελεί στην επίλυση των εμφανιζόμενων προβλημάτων.
  19.- Η εκπροσώπηση των συμφερόντων των μελών του σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.
  20.- Η συνεργασία με τις αρμόδιες ελληνικές και ξένες αρχές, μη ελληνικές, αλλοδαπές ή διεθνείς κυβερνητικές οργανώσεις ή ιδιωτικούς φορείς ή άλλες ενώσεις προσώπων με οιαδήποτε νομική μορφή και συναφή σκοπό, για την προώθηση των σκοπών του Σωματείου.
  21.- Η συμμετοχή και η συνεργασία με ελληνικές και διεθνείς οργανώσεις, με επιστημονικές εταιρείες ή άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού ή Δημοσίου Δικαίου της Ελλάδος ή της αλλοδαπής, που έχουν παρεμφερείς σκοπούς, προκειμένου για την από κοινού προώθηση προγραμμάτων πληροφόρησης, εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης και μέσω αυτών την επίτευξη των σκοπών του Σωματείου.
  22.- Η συμμετοχή του Σωματείου, με τους εκλεγμένους εκπροσώπους του, τόσο στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών (Π.Ο.Ν.), που είναι το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό
  3
  όργανο του χώρου, όσο και στην Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α. με Α.), που είναι το τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο.
  Άρθρο 3
  ΜΕΛΗ
  (i) Διακρίσεις των μελών
 9. Τα μέλη διακρίνονται σε Τακτικά , Αρωγά και Επίτιμα μέλη.
  (ii) Τακτικά Μέλη
 10. ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ του Σωματείου είναι φυσικά πρόσωπα, Έλληνες πολίτες, ή πολίτες κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού και τα οποία συμμερίζονται τους σκοπούς του Σωματείου, επιθυμούν να συνδράμουν και να εργασθούν για την προαγωγή και διάδοση των στόχων του και είναι πρόθυμα να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις που αυτό διοργανώνει.
 11. Πρόσωπα, τα οποία είχαν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού, αλλά απέρριψαν το μόσχευμα και ευρίσκονται στο στάδιο της αιμοκάθαρσης ή της περιτοναϊκής κάθαρσης.
 12. Η ιδιότητα του τακτικού μέλους αποκτάται, αφού ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει αίτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο, στην οποία θα εμπεριέχεται δήλωσή του ότι έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού και ότι αποδέχεται το καταστατικό του Σωματείου. Στην αίτηση αυτή υποχρεωτικά αναγράφονται τα στοιχεία της ταυτότητάς του, η ασκούμενη από αυτό επαγγελματική δραστηριότητα και η διεύθυνση κατοικίας του. Εφόσον, πληρούνται οι ανωτέρω προϋποθέσεις, ο ενδιαφερόμενος αυτόματα καθίσταται μέλος του Σωματείου.
 13. Η ιδιότητα του μέλους είναι προσωποπαγής.
 14. Εξαιρετικά την ιδιότητα του μέλους του Σωματείου μπορούν να αποκτήσουν και ανήλικοι μεταμοσχευμένοι νεφροπαθείς, νομίμως εκπροσωπούμενοι, μέχρι την ενηλικίωσή τους, από τους ασκούντες την επ΄ αυτών γονική μέριμνα.
  iii)Αρωγά Μέλη
 15. ΑΡΩΓΑ ΜΕΛΗ γίνονται , φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία συμμερίζονται τους σκοπούς του Σωματείου, επιθυμούν να συνδράμουν και να εργασθούν για την επίτευξη των στόχων του, είναι πρόθυμα να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις που αυτό διοργανώνει, αλλά δεν πληρούν τα κριτήρια των παρ. 2, 3 και 6 του παρόντος άρθρου για τα τακτικά μέλη. Τα αρωγά μέλη εγγράφονται σε ιδιαίτερο μητρώο, στερούνται του δικαιώματος ψήφου, εκλέγειν και εκλέγεσθαι, έχουν, όμως, δικαίωμα να συμμετέχουν στις δραστηριότητες του Σωματείου και στις συνελεύσεις των μελών με δικαίωμα λόγου.
 16. Η ιδιότητα του αρωγού μέλους του Σωματείου αποκτάται κατόπιν υποβολής σχετικής αιτήσεως προς το Δ.Σ. του Σωματείου και κατόπιν αποφάσεως του τελευταίου, η οποία γνωστοποιείται στον ενδιαφερόμενο.
  (iv) Επίτιμα Μέλη
 17. ΕΠIΤΙΜΑ ΜΕΛΗ γίνονται , κατόπιν σχετικής εισηγήσεως του Δ.Σ. και μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, πρόσωπα, τα οποία, λόγω των γνώσεών τους , ή της ιδιότητάς τους, της προσωπικότητας και της θέσεως που κατέχουν στην κοινωνία, προσέφεραν εξαιρετικές
  4
  υπηρεσίες στο Σωματείο, ή συνέβαλαν στην προώθηση των στόχων του και εργάσθηκαν για τους ίδιους σκοπούς και εκτός του πλαισίου του Σωματείου. Τα επίτιμα μέλη στερούνται του δικαιώματος ψήφου, εκλέγειν και εκλέγεσθαι, έχουν δικαίωμα, όμως, να συμμετέχουν στις δραστηριότητες του σωματείου και στις συνεδριάσεις των γενικών συνελεύσεων με δικαίωμα λόγου.
  ν) Γενικές διατάξεις
 18. Κάθε νεοεγγραφέν μέλος θεωρείται αυτόματα ότι αποδέχεται το καταστατικό του Σωματείου.
 19. Τα μέλη του Σωματείου πρέπει να έχουν ικανότητα προς δικαιοπραξία.
  Άρθρο 4
  ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕΛΩΝ
 20. Τα ταμειακώς τακτοποιημένα τακτικά μέλη του Σωματείου έχουν το δικαίωμα να μετέχουν ισότιμα στις συζητήσεις των Γενικών Συνελεύσεων, να ψηφίζουν, να εκλέγουν και να εκλέγονται, σύμφωνα με τους ορισμούς του Νόμου και τις διατάξεις του παρόντος Καταστατικού . Έχουν το δικαίωμα, επίσης, να προτείνουν οτιδήποτε κρίνουν, πως συντελεί στην εκπλήρωση των σκοπών του Σωματείου με έγγραφη ή προφορική πρότασή τους προς τα όργανα της διοίκησης του Σωματείου, που είναι υποχρεωμένα να απαντήσουν στην πρόταση αυτή. Δεν έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στα όργανα του Σωματείου, μέλη που είναι εκλεγμένα σε όργανα άλλων σωματείων, που επιδιώκουν τον ίδιο σκοπό, ή είναι εκλεγμένα ως αντιπρόσωποι από άλλα ομοειδή σωματεία, για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών (Π.Ο.Ν.) και την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α. με Α.).
 21. ΤΑΜΕΙΑΚΑ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΜΕΛΗ εννοούνται αυτά που έχουν καταβάλει τις οφειλόμενες συνδρομές τους μέχρι την ημέρα που γίνεται η συγκεκριμένη Γενική Συνέλευση.
 22. Βεβαιώσεις και πιστοποιήσεις για οποιαδήποτε χρήση τους προς τα μέλη του Σωματείου εκδίδονται με βάση τα τηρούμενα στοιχεία και με την προϋπόθεση της ταμειακής ενημερότητας του αιτούντος μέλους.
  Άρθρο 5
  ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ
  Τα μέλη του Σωματείου υποχρεούνται:
 23. Να εργάζονται για την προαγωγή των σκοπών του Σωματείου.
 24. Να παρίστανται στις συνεδριάσεις του Σωματείου.
 25. Να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις και διοργανώσεις του Σωματείου.
 26. Να καταβάλλουν έγκαιρα το δικαίωμα εγγραφής τους και την τακτική χρηματική τους συνδρομή ή τυχόν έκτα κ τες συνδρομές στο Σωματείο.
 27. Να μην παραβιάζουν τις διατάξεις του παρόντος καταστατικού και τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου.
  5
 28. Να πλαισιώνουν τις ομάδες εργασίας του Σωματείου , στις οποίες επιθυμούν να λάβουν μέρος. Οι ομάδες εργασίας συστήνονται από το Δ.Σ., γνωστοποιούνται στα μέλη και όποιος επιθυμεί ζητά, με αίτηση του, να λάβει μέρος σε μία ή περισσότερες ομάδες. Τα μέλη της ομάδας ορίζουν τον επικεφαλής τους – συντονιστή, ο οποίος συνεργάζεται με τον υπεύθυνο σύμβουλο, αν χρειαστεί και αφού διεκπεραιώσει το έργο που ανέλαβε η ομάδα εργασίας, συντάσσει έκθεση την οποία καταθέτει στο Δ.Σ.
 29. Να προσφέρουν την προσωπική τους εργασία για την ευόδωση των σκοπών του Σωματείου χωρίς αμοιβή. Η καταβολή αποζημίωσης ή εξόδων κίνησης σε μέλη που τους ανατέθηκε η διεκπεραίωση εργασιών του Σωματείου, θα αποφασίζεται από το Δ.Σ. και θα εγκρίνεται, μέσω του οικονομικού απολογισμού, από τη Γ.Σ.
 30. Να γνωστοποιούν κάθε φορά στο Σωματείο τη μόνιμη ταχυδρομική τους διεύθυνση και κάθε άλλο στοιχείο που απαιτείται για ενημέρωση του Μητρώου των μελών του Σωματείου.
  Άρθρο 6
  ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΜΕΛΟΥΣ
 31. Κάθε μέλος του Σωματείου δικαιούται να αποχωρήσει από αυτό ύστερα από έγγραφη δήλωσή του προς το Δ.Σ. Η αποχώρηση πρέπει να γνωστοποιείται τρεις τουλάχιστον μήνες πριν από τη λήξη του λογιστικού έτους και ισχύει για το τέλος του.
 32. Το μέλος που αποχωρεί υποχρεώνεται να καταβάλει τις οφειλόμενες συνδρομές μέχρι την αποχώρησή του.
  Άρθρο 7
  ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΕΛΩΝ
 33. Τα μέλη που ενεργούν ενάντια στους σκοπούς του Σωματείου ή παραβαίνουν το παρόν Καταστατικό ή τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων, ή εμποδίζουν την εκτέλεση των αποφάσεων των οργάνων του Σωματείου, ή δείχνουν διαγωγή αντίθετη προς το συμφέρον και το κύρος του Σωματείου, διώκονται πειθαρχικά και επιβάλλεται ποινή ανάλογη με τη βαρύτητα της πράξης τους.
 34. Οι επιβαλλόμενες ποινές είναι :
  (α) Η έγγραφη επίπληξη.
  (β) Η μομφή.
  (γ) Η προσωρινή διαγραφή από το Σωματείο για χρονικό διάστημα ενός έτους.
  (δ) Η οριστική διαγραφή από το Σωματείο.
 35. Η διαδικασία του πειθαρχικού ελέγχου κινείται από το Διοικητικό Συμβούλιο ή με εντολή της Γενικής Συνέλευσης.
 36. Οι ποινές επιβάλλονται, μετά από πρόταση οποιουδήποτε μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, που λαμβάνεται με πλειοψηφία των 3/4 των παρόντων ταμειακά τακτοποιημένων μελών κατά τα οριζόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 14 και στην παρ. 2 του άρθρου 15 του Καταστατικού. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με μυστική ψηφοφορία.
  6
 37. Το Διοικητικό Συμβούλιο οφείλει δέκα (10) τουλάχιστον ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης να κοινοποιήσει στο μέλος που κατηγορείται έγγραφη πρόσκληση για απολογία. Το υπό κατηγορία μέλος δικαιούται να απολογηθεί στη Γενική Συνέλευση.
 38. Το υπό κατηγορία μέλος μπορεί να προσκομίσει οποιαδήποτε στοιχεία για να υποστηρίξει την αθωότητά του. Αν παραδώσει τα στοιχεία αυτά στο Διοικητικό Συμβούλιο, δικαιούται να λάβει απόδειξη.
 39. Είναι δυνατή η ανάκληση της ποινής, που γίνεται με την ίδια διαδικασία.
 40. Η απόφαση επιβολής της ποινής πρέπει να είναι αιτιολογημένη.
  Άρθρο 8
  ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΜΕΛΟΥΣ
 41. Το ΔΣ διαγράφει από τα Μητρώα του Σωματείου τα μέλη που:
  (α) απεβίωσαν,
  (β) αποχώρησαν σύμφωνα με αυτά που ορίζονται στο άρθρο 6 του Καταστατικού,
  (γ) καθυστερούν αδικαιολόγητα επί τρία (3) έτη την καταβολή της ετήσιας συνδρομής τους,
  (δ) διαπιστωθεί ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις της εγγραφής τους,
  (ε) τους έχει επιβληθεί η πειθαρχική ποινή της οριστικής διαγραφής.
 42. Στην περίπτωση (γ) η διαγραφή γίνεται από το ΔΣ , αφού προηγηθεί πρόσκληση προς το μέλος να εξοφλήσει την οφειλόμενη συνδρομή και εκείνο αδιαφορεί.
 43. Μέλος που διαγράφεται επανεγγράφεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, εφόσον έχουν εκλείψει οι λόγοι διαγραφής του ή αυτοί που απομένουν είναι ήδη ασήμαντοι.
 44. Μέλη που αποχώρησαν με τη θέλησή τους (άρθρο 6) μπορούν να επανεγγραφούν και θεωρούνται πλέον σαν νέα μέλη.
 45. Οι συνδρομές που κατεβλήθησαν από τα διαγραφέντα μέλη δεν επιστρέφονται.
  Άρθρο 9
  ΠΟΡΟΙ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
 46. Τακτικός πόρος του Σωματείου θεωρούνται το δικαίωμα εγγραφής και η ετήσια συνδρομή των μελών, που καθορίζεται και αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Δ.Σ. του Σωματείου κατά την κρίση του. Το δικαίωμα εγγραφής καταβάλλεται άπαξ με την εγγραφή του μέλους, ενώ η ετήσια συνδρομή των μελών προκαταβάλλεται στην αρχή κάθε ημερολογιακού έτους, ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή κατά την οποία το πρόσωπο, φυσικό ή νομικό καθίσταται μέλος.
 47. Έκτακτοι πόροι του Σωματείου θεωρούνται :
  (α) Οι έκτακτες εισφορές των μελών, που καθορίζονται με απόφαση των οργάνων του Σωματείου.
  (β) Τα εισοδήματα που προέρχονται από περιουσία του Σωματείου.
  7
  (γ) Τα πλεονάσματα από την οργάνωση εορταστικών και λοιπών εκδηλώσεων, λαχειοφόρων αγορών και λοιπών παρόμοιων δραστηριοτήτων.
  (δ) Κάθε ποσό που προέρχεται από δωρεές, κληρονομιές ή κληροδοσίες, καθώς και από οποιαδήποτε άλλη νόμιμη αιτία.
  (ε) Οι κάθε είδους χορηγίες και επιχορηγήσεις, Κρατικές, Κοινοτικές και lδιωτικές.
  Άρθρο 10
  ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
 48. Η διαχειριστική περίοδος του Σωματείου συμπίπτει με το ημερολογιακό έτος , ήτοι αρχίζει από 1ης Ιανουαρίου και τελειώνει την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.
 49. Η διαχείριση των οικονομικών του Σωματείου ενεργείται με ευθύνη του Διοικητικού Συμβουλίου.
 50. Ο Διοικητικός και οικονομικός Απολογισμός κάθε έτους υποβάλλονται υποχρεωτικά για έγκριση στη Γενική Συνέλευση.
 51. Η είσπραξη των χρηματικών πόρων του Σωματείου μπορεί να γίνεται από τον Ταμία, ή τον Αναπληρωτή Ταμία του Σωματείου, αφού εκδοθεί για κάθε περίπτωση διπλότυπο γραμματίου είσπραξης , σφραγισμένο με την σφραγίδα του Σωματείου που υπογράφεται από τον Ταμία, ή τον Αναπληρωτή Ταμία.
 52. Οι τακτικοί και έκτακτοι χρηματικοί πόροι του Σωματείου κατατίθενται σε τραπεζικό λογαριασμό, που ορίζει το Δ.Σ., με μοναδικό δικαιούχο το Σωματείο. Δικαίωμα διενέργειας συναλλαγών (αναλήψεις – καταθέσεις) επί του λογαριασμού αυτού δύνανται μόνον τρία μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου, ήτοι ο Προέδρος, ο Ταμίας και ο Αναπληρωτής Ταμίας.
 53. Το Σωματείο, με εισήγηση του Δ. Σ. και απόφαση της Γ. Σ., απονέμει τίτλους τιμής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και αναγνωρίζει : α) Δωρητές όσους καταβάλλουν στο σωματείο χρηματικό ποσόν ανώτερο της εκάστοτε καθοριζομένης ετήσιας συνδρομής του, β) Ευεργέτες όσους καταβάλουν στο Σωματείο χρηματικό ποσόν άνω των Ευρώ πέντε χιλιάδων (5.000,00 €) και γ) Μεγάλους ευεργέτες όσους καταβάλλουν στο Σωματείο χρηματικό ποσόν άνω των Ευρώ δέκα χιλιάδων (10.000,00 €).
  Άρθρο 11
  ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
  Όργανα του Σωματείου είναι:
  (α) Η Γενική Συνέλευση (Γ.Σ.)
  (β) Το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.)
  (γ) Η Ελεγκτική Επιτροπή (ΕΛ.Ε.)
  (δ) Η Εφορευτική Επιτροπή (ΕΦ.Ε.)
  8
  Άρθρο 12
  ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ (Γ.Σ.) – ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ
 54. Η Γ.Σ. είναι το ανώτατο και κυρίαρχο όργανο του Σωματείου. Έχει την ανώτατη εποπτεία και αποφασίζει τελικά για κάθε υπόθεση του Σωματείου και για κάθε θέμα που, κατά τις διατάξεις αυτού του καταστατικού, δεν ανήκει στην αρμοδιότητα άλλου οργάνου του Σωματείου.
 55. Η Γ.Σ. απαρτίζεται από όλα τα μέλη του Σωματείου, τον Πρόεδρο και το Γραμματέα αυτής, που εκλέγονται πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνελεύσεως από τα παρόντα μέλη της. Στο προεδρείο της Γ.Σ. δεν μπορούν να εκλεγούν μέλη του ΔΣ μόνο στην περίπτωση που η Γ.Σ. είναι εκλογοαπολογιστική ή εκλογής των αντιπροσώπων του Σωματείου στην Π.Ο.Ν . και στην Ε.Σ.Α. με Α.
 56. Η Γενική Συνέλευση όταν συνεδριάζει συζητεί θέματα που φέρονται ενώπιον της για συζήτηση.
 57. Έχει αποκλειστική αρμοδιότητα για:
  α) την εκλογή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου,
  β) την εκλογή των μελών της Ελεγκτικής Επιτροπής,
  γ) την εκλογή των αντιπροσώπων του Σωματείου στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών (Π.Ο.Ν.) και στην Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α. με Α),
  δ) την εκλογή των μελών της Εφορευτικής Επιτροπής,
  ε) τον απολογισμό του απερχόμενου Δ.Σ. και την απαλλαγή των μελών του από κάθε ευθύνη. Σε περίπτωση μη έγκρισης από τη Γ.Σ. της λογοδοσίας του Δ.Σ., αυτό υποχρεούται να παραιτηθεί, αφού προηγουμένως προκηρύξει και διενεργήσει εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. μέσα σε διάστημα (3) τριών μηνών. Κατά το διάστημα αυτό το Δ.Σ. εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντα του. Η ημέρα προκήρυξης των εκλογών αυτών από την ημέρα διενέργειάς τους δεν πρέπει να απέχει λιγότερο των δύο (2) μηνών,
  στ) την απόφαση για κάθε μορφή ένωσης ή συνεργασίας με άλλα Σωματεία και για την προσχώρηση σε διεθνείς συλλόγους,
  ζ) την απόφαση για κάθε τροποποίηση του καταστατικού, για τη διάλυση του Σωματείου ή για την αναστολή των εργασιών του,
  η) την απόφαση για την επιβολή ποινής,
  θ) τον προσδιορισμό του ύψους της ενδεχόμενης ημερήσιας αποζημιώσεως για ημεραργίες και έξοδα παραστάσεως των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των υπολοίπων μελών του Σωματείου, στα οποία έχει ανατεθεί η διεκπεραίωση κάποιας εργασίας,
  ι) την κτήση από επαχθή αιτία , κινητών ή ακινήτων, αξίας άνω του χρηματικού ποσού των Ευρώ πέντε χιλιάδων (5.000,00 €). Το εν λόγω αυτό χρηματικό ποσόν των Ευρώ πέντε χιλιάδων, το οποίο μπορεί να διαχειρίζεται, εις εκτέλεση των ανωτέρω συμβάσεων, το Δ.Σ. του Σωματείου, δύναται να αναπροσαρμόζεται δι’ αποφάσεως της Γ.Σ.,
  ια) την αποδοχή κληρονομιών, κληροδοσιών υπό τρόπο και δωρεών,
  9
  ιβ) την εποπτεία και τον έλεγχο της διοικήσεως του Σωματείου,
  ιγ) την παύση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, για σπουδαίο λόγο ή βαριά παράβαση καθηκόντων ή ανικανότητα,
  ιδ) τις προσφυγές κατά των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου,
  ιε) την άσκηση πειθαρχικού ελέγχου κατά των μελών του Σωματείου στην περίπτωση που το Δ.Σ. αδυνατεί να ασκήσει τον έλεγχο αυτό,
  ιστ) την απόφαση για προσχώρηση σε ενώσεις ημεδαπές ή ξένες ευρύτερης εκτάσεως,
  ιζ) την έγκριση εσωτερικών κανονισμών,
  ιη) την απονομή τιμητικών βραβείων σε εξέχουσες προσωπικότητες, που εργάζονται για την ευόδωση των σκοπών του Σωματείου, κατόπιν εισηγήσεως του Δ.Σ.,
  ιθ) την εκλογή των αντιπροσώπων του Σωματείου στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών (Π.Ο.Ν.), που είναι το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο του χώρου, καθώς και στην Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α. με Α.), που είναι το τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο.
  Άρθρο 13
  ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
 58. Η Γ.Σ. συνέρχεται στην Αθήνα, ή όπου αλλού αποφασιστεί κατά την προηγούμενη σύνοδό της, τακτικά μεν μία (1) φορά τον χρόνο μέσα στο πρώτο δίμηνο του έτους, έκτακτα δε όταν το ζητήσει το Διοικητικό Συμβούλιο.
 59. Η τακτική Γ.Σ. συγκαλείται από το Δ.Σ., που την προκηρύσσει δεκαπέντε (15) ημέρες τουλάχιστον πριν από την διεξαγωγή της με έγγραφη πρόσκληση που θα φέρει υπογραφές του Προέδρου και του Γραμματέα. Η πρόσκληση πρέπει να καθορίζει οπωσδήποτε τον τόπο, τον χρόνο (ημέρα και ώρα) της συνεδρίασης και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, καθώς προαιρετικά και τον τόπο και χρόνο πραγματοποίησης της επαναληπτικής Γ.Σ., σε περίπτωση μη υπάρξεως απαρτίας κατά την πρώτη συνεδρίαση. Η έγγραφη πρόσκληση αποστέλλεται στα μέλη του Σωματείου προ δεκαπέντε (15) ημερών ταχυδρομικώς ή μέσω τηλεομοιοτυπίας (fax), ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) και δημοσιεύεται σε εφημερίδα, περιοδικό ή άλλο έντυπο , που εκδίδει το Σωματείο.
 60. Η Γ.Σ. συγκαλείται έκτακτα με απόφαση του Δ.Σ. ή με έγγραφη αίτηση του 1/10 των εγγεγραμμένων τακτικών μελών, τα οποία, όμως, πρέπει να είναι ταμειακά τακτοποιημένα. Στην αίτηση πρέπει να αναγράφονται απαραίτητα και τα θέματα που θα συζητηθούν.
  Το Δ.Σ., στην περίπτωση αυτή , είναι υποχρεωμένο σε σαράντα πέντε (45) ημέρες το αργότερο από την υποβολή της αίτησης, να συγκαλέσει την Έκτακτη Γ.Σ., με θέματα ημερήσιας διάταξης μόνον όσα αναφέρονται στην αίτηση. Η τελευταία αυτή υποχρέωση του Δ.Σ. να συγκαλέσει έκτακτη Γενική Συνέλευση, μέσα σε χρονικό διάστημα σαράντα πέντε (45) ημερών παρατείνεται κατά τις εορταστικές περιόδους των Χριστουγέννων (ήτοι από την 24η Δεκεμβρίου έως και την 2α lανουαρίου εκάστου έτους), του Πάσχα (από τη Μεγάλη Δευτέρα έως και τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα) και κατά τους μήνες lούλιο και Αύγουστο εκάστου έτους. Στην περίπτωση αυτή η σχετική πρόσκληση πρέπει να κοινοποιηθεί με έναν εκ των ανωτέρω πρόσφορων τρόπων στα μέλη του Σωματείου δεκαπέντε (15) τουλάχιστον ημέρες πριν από τη συνεδρίαση.
  10
  Σε περίπτωση κατά την οποία το Δ.Σ. για οποιοδήποτε λόγο δεν συγκαλέσει την έκτακτη Γ.Σ., αυτή συγκαλείται μετά από άδεια του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (ήτοι της έδρας του Σωματείου), η οποία χορηγείται ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων μελών.
 61. Γενική Συνέλευση, επίσης, συγκαλείται για την εκλογή αντιπροσώπων στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών (Π.Ο.Ν.), που είναι το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο του χώρου, καθώς και στην Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α. με Α.), που είναι το τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο του χώρου.
 62. Η συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης και οι αρχαιρεσίες είναι δυνατόν να διεξάγονται και εξ αποστάσεως μέσω τηλεδιάσκεψης ως προς ορισμένα ή και ως προς όλα τα μέλη του Σωματείου (ήτοι τηλεφωνικώς, διαδικτυακά, με ανταλλαγή e-mail ή με οποιοδήποτε άλλο κατάλληλο ηλεκτρονικό σύστημα), μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Σε αυτή την περίπτωση λαμβάνονται επαρκή μέτρα ώστε:
  α) να είναι δυνατή η διασφάλιση της ταυτότητας του συμμετέχοντος προσώπου, η συμμετοχή αποκλειστικά των προσώπων που δικαιούνται να συμμετέχουν ή να παρίστανται στη Γενική Συνέλευση και η ασφάλεια της ηλεκτρονικής σύνδεσης,
  β) να παρέχεται η δυνατότητα στον συμμετέχοντα να παρακολουθεί, με ηλεκτρονικά ή οπτικοακουστικά μέσα, τη διεξαγωγή της συνέλευσης και να απευθύνεται στη συνέλευση, προφορικά ή εγγράφως, κατά τη διάρκεια της συνέλευσης από απόσταση, καθώς και να ψηφίζει επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και
  γ) να είναι δυνατή η ακριβής καταγραφή της ψήφου του συμμετέχοντος από απόσταση διασφαλίζοντας το απόρρητο της ψηφοφορίας.
  Οι λεπτομέρειες της διεξαγωγής της συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης, καθώς και των αρχαιρεσιών με τηλεδιάσκεψη πρέπει να περιλαμβάνονται στην πρόσκληση για σύγκληση Γενικής Συνέλευσης – διεξαγωγή αρχαιρεσιών.
  Άρθρο 14
  ΑΠΑΡΤΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
 63. Η Γ.Σ. του Σωματείου θεωρείται ότι έχει απαρτία όταν παρευρίσκεται το ένα τρίτο (1/3) των ταμειακά τακτοποιημένων μελών (συνήθης απαρτία). Σε περίπτωση μη απαρτίας διενεργείται νέα Γ.Σ. μετά από μία εβδομάδα στον ίδιο τόπο και την ίδια ώρα και βρίσκεται σε απαρτία, ανεξάρτητα από τον αριθμό των παρόντων μελών. Το Δ.Σ. υποχρεούται να αποστείλει στα μέλη πέντε (5) ημέρες πριν από την επαναληπτική συνεδρίαση της Γ.Σ. νέα σχετική πρόσκληση, κοινοποιώντας την στα μέλη με τον τρόπο που αναφέρεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 13 του παρόντος, εκτός αν αυτή έχει ενσωματωθεί στην αρχική πρόσκληση.
 64. Κάθε μέλος μπορεί να παρευρίσκεται στη Γ.Σ. μόνον αυτοπροσώπως.
 65. Για την λήψη απόφασης σχετικά με την παύση του Δ.Σ., την επιβολή ποινής και την τροποποίηση του καταστατικού του Σωματείου, η Γ.Σ. βρίσκεται σε απαρτία όταν παρίστανται το 1/2, συν ένα των ταμειακά τακτοποιημένων μελών (αυξημένη απαρτία).
  11
  Άρθρο 15
  ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
 66. Με εξαίρεση τις περιπτώσεις που απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία οι αποφάσεις της Γ.Σ. παίρνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων και πάντοτε δι’ ανατάσεως της χειρός.
 67. Κατ’ εξαίρεση για τη λήψη αποφάσεως για την παύση του Δ.Σ. , την επιβολή ποινής και την τροποποίηση του καταστατικού του Σωματείου, απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία των 3/4 των παρισταμένων ταμειακά τακτοποιημένων μελών.
 68. Για να μεταβληθεί ο σκοπός του Σωματείου πρέπει να συναινέσουν όλα τα μέλη. Οι απόντες συναινούν εγγράφως.
  Άρθρο 16
  ΠΟΡΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
 69. Την έναρξη της Γ.Σ. κηρύσσει ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Στη συνέχεια η Γ.Σ. προχωρεί στην εκλογή Προέδρου, που κατευθύνει τις εργασίες της, και Γραμματέα για την τήρηση των πρακτικών. Οι εργασίες της Γ.Σ. περατώνονται σε μία (1) ημέρα.
 70. Με απόφασή της η Γ.Σ. μπορεί να τροποποιήσει τη σειρά συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, ή και να προβεί στη συζήτηση θέματος διάφορου, από τα διαλαμβανόμενα στην ημερήσια διάταξη, εφόσον η πρόταση περί συζητήσεως ενός τέτοιου θέματος, τυγχάνει της συνολικής αποδοχής της Γ.Σ.
 71. Ο ανακαθορισμός και η παράταση των χρονικών περιθωρίων για τη συζήτηση κάθε θέματος, καθώς και η χρονική παράταση των εργασιών της Γ.Σ. απόκειται στη κρίση της.
 72. Μετά το τέλος της Γ.Σ. τα πρακτικά καθαρογράφονται στο ειδικό βιβλίο από τον παραπάνω Γραμματέα της Γ.Σ. και υπογράφονται από τον Πρόεδρο και τον Γραμματέα της Γενικής Συνέλευσης. Οι υπογραφές του Προέδρου και του Γραμματέα της Γενικής Συνέλευσης μπορούν να αντικαθίστανται με ανταλλαγή μηνυμάτων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα.
  Άρθρο 17
  ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
 73. Το Σωματείο διοικείται από το Διοικητικό Συμβούλιο. Το Δ.Σ. αποτελείται από εννέα (9) τακτικά μέλη και πέντε (5) αναπληρωματικά μέλη, και ειδικότερα από έναν (1) Πρόεδρο, έναν (1) Αντιπρόεδρο, έναν (1) Γενικό Γραμματέα, έναν (1) Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα, έναν (1) Ταμία, έναν (1) Αναπληρωτή Ταμία, έναν (1) Σύμβουλο επί των δημοσίων σχέσεων του Σωματείου και δύο (2) Μέλη – Συμβούλους, που είναι όλοι άμισθοι.
 74. Η θητεία του Δ.Σ. είναι τριετής. Το νομίμως εκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο εξακολουθεί να ασκεί καθήκοντα διοίκησης και διαχείρισης των επειγουσών και μη επιδεχόμενων αναβολής υποθέσεων του Σωματείου, στο διάστημα που μεσολαβεί από τη λήξη της θητείας του, ή την για οποιοδήποτε άλλο λόγο αδυναμία κανονικής άσκησης των εκτελεστικών, διοικητικών και διαχειριστικών καθηκόντων του, ως και την εκλογή νέου Δ.Σ. από τη Γ.Σ. του Σωματείου.
  12
 75. Το Δ.Σ. εκλέγεται ύστερα από καθολική μυστική ψηφοφορία με ψηφοδέλτια, από τα ταμειακά τακτοποιημένα μέλη, που έχουν δικαίωμα ψήφου, κατά τους ορισμούς του Νόμου και τις διατάξεις του παρόντος Καταστατικού.
  α) Μέσα σε πέντε (5) ημέρες από την ανακήρυξη των επιτυχόντων, το Δ.Σ. συνέρχεται σε σώμα, με φροντίδα του συμβούλου που πλειοψήφησε.
  β) Σε περίπτωση που το πενθήμερο παρέλθει άπρακτο, τα μέλη του Δ.Σ. που έχουν εκλεγεί συνέρχονται αυτοδίκαια ύστερα από πρόσκληση που υπογράφεται από δύο (2) τουλάχιστον μέλη του.
  γ) Με την έναρξη της συνεδρίασης ο πλειoψηφών σύμβουλος καλεί τα μέλη να εκλέξουν πρόεδρο του Δ.Σ. Εκλεγέντος του προέδρου, ούτος αναλαμβάνει την προεδρία της συνεδρίασης και καλεί τα μέλη να εκλέξουν τα υπόλοιπα αξιώματα του Δ.Σ. Σε περίπτωση ισοψηφίας η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται και αν ισοψηφίσουν εκ νέου, γίνεται κλήρωση.
 76. Εντός πέντε (5) ημερών από τη συγκρότηση του Δ.Σ. ο Πρόεδρος καλεί με έγγραφη πρόσκληση το απερχόμενο Δ.Σ. να παραδώσει στο νέο Προεδρείο, τα κλειδιά, τις σφραγίδες, το αρχείο και την περιουσία του Σωματείου (μετρητά χρήματα, κινητά και ακίνητα πράγματα, ως και άλλα αντικείμενα) με πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής, που υπογράφεται και από τα δύο Προεδρεία. Στην πρόσκληση πρέπει να αναφέρεται ο τόπος, η ημέρα και η ώρα της διενέργειας της παράδοσης.
 77. Το απερχόμενο Δ.Σ. υποχρεούται επίσης να παράσχει επαρκή ενημέρωση στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου σχετικά τις τυχόν εκκρεμότητες, την πορεία των υποθέσεων και άλλα ζητήματα που αφορούν στο Σωματείο. Σε περίπτωση αρνήσεώς τους να παραδώσουν τα ανωτέρω στοιχεία στο νέο Δ.Σ., αμέσως και αυτοδίκαια, με απόφαση του εκλεγμένου Διοικητικού Συμβουλίου διαγράφονται από μέλη του Σωματείου και διώκονται αστικά και ποινικά. Τα δε μέλη του απερχόμενου Δ.Σ. που δεν διαφωνούν με την παράδοση του αρχείου, είναι υποχρεωμένα να γνωρίσουν αυτό με επιστολή τους στο νέο Δ.Σ. Το νέο Δ.Σ. υποχρεούται, εντός μηνός από της εκλογής του, να γνωστοποιήσει την αλλαγή των ονομάτων και να παράσχει τα πλήρη στοιχεία των υπευθύνων στις Τράπεζες, ΔΟΥ , ΙΚΑ κλπ.
 78. Σε περίπτωση αδικαιολόγητης αποχής μέλους του Δ.Σ. από τέσσερις συνεχείς και με απαρτία συνεδριάσεις του, ή ύστερα από δώδεκα απουσίες του – ανεξάρτητα σειράς – θεωρείται αυτοδίκαια παραιτημένο. Το αδικαιολόγητο ή μη της αποχής το κρίνει υποχρεωτικά το Δ.Σ. με μυστική ψηφοφορία κατά τη διάρκεια μίας εκ των δύο αμέσως επομένων συνεδριάσεών του.
 79. Σε περίπτωση παραίτησης μέλους του Δ.Σ. από την αρμοδιότητά του, αυτό αναπληρώνεται από το πρώτο αναπληρωματικό μέλος. Στην περίπτωση εξάντλησης των αναπληρωματικών η θέση παραμένει κενή. Το Δ.Σ. εξακολουθεί να λειτουργεί με όσα μέλη απαιτούνται για την ύπαρξη απαρτίας του, διαφορετικά προκηρύσσει Γ.Σ. αρχαιρεσιών Δ.Σ., ή ζητείται ο διορισμός προσωρινής διοίκησης από το Μονομελές Πρωτοδικείο.
  Άρθρο 18
  ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΛΕIΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ Δ.Σ.
 80. Τα αξιώματα του Δ.Σ. είναι τιμητικά και άμισθα.
 81. Το Δ.Σ. συνεδριάζει τακτικά μία (1) φορά το μήνα. Το Δ.Σ. καλείται σε συνεδρίαση από τον Πρόεδρο ή από τρία (3) μέλη του προ τριών (3) τουλάχιστον ημερών με πρόσκληση που
  13
  περιέχει τον χώρο, τον χρόνο και τα θέματα ημερήσιας διάταξης. Το Δ.Σ. συνεδριάζει έκτακτα, όταν το συγκαλέσει ο Πρόεδρος ή δύο (2) από τα μέλη του. Σε τελείως έκτακτες περιπτώσεις τα μέλη καλούνται και κατά την ίδια ημέρα της συνεδριάσεως με οποιοδήποτε μέσο. Οι συνεδριάσεις μπορούν να λαμβάνουν χώρα και με τηλεδιάσκεψη ως προς ορισμένα, ή και ως προς όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Στην περίπτωση αυτή η πρόσκληση προς τα μέλη περιλαμβάνει τις αναγκαίες πληροφορίες και τεχνικές οδηγίες για τη συμμετοχή τους στη συνεδρίαση.
 82. Το Δ.Σ. έχει απαρτία όταν παρευρίσκονται πέντε (5) τουλάχιστον μέλη του. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία των παρόντων, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στο παρόν Καταστατικό και με ψηφοφορία φανερή πλην των απλών περιπτώσεων εκλογής οργάνων και ειδικών εξαιρέσεων, οπότε η ψηφοφορία είναι μυστική.
  Τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου αναγράφονται συνοπτικά στο βιβλίο πρακτικών του Δ.Σ. από τον Γενικό Γραμματέα και υπογράφονται από τα παρόντα στην συνεδρίαση μέλη, μνημονεύεται δε η γνώμη των τυχόν μειοψηφησάντων. Οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου ισχύουν από την αναγραφή τους στο βιβλίο των πρακτικών και την υπογραφή τους ως ανωτέρω. Οι υπογραφές των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου μπορούν να αντικαθίστανται με ανταλλαγή μηνυμάτων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα.
 83. Οι συνεδριάσεις του Δ.Σ. είναι δημόσιες για τα μέλη του Σωματείου. Στις συνεδριάσεις αυτές τα μέλη παρευρίσκονται, με δικαίωμα λόγου, εκτός αν αποφασίσει διαφορετικά το Δ.Σ. Αν όμως υπάρχει σοβαρός λόγος και αποφασισθεί από τα 2/3 τουλάχιστον του συνόλου των μελών του Δ.Σ. η συνεδρίαση γίνεται μυστική.
  Άρθρο 19
  ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ Δ.Σ.
  1.- Το Διοικητικό Συμβούλιο:
  α. Διοικεί το Σωματείο και προβαίνει στην τρέχουσα διαχείριση σε κάθε θέμα που άπτεται του Σωματείου.
  β. Ασκεί και κινεί τον πειθαρχικό έλεγχο των μελών του Σωματείου και σε περίπτωση που αδυνατεί, τον έλεγχο αυτό ασκεί η Γενική Συνέλευση.
  γ. Αποφασίζει την εγγραφή των τακτικών, αρωγών και επίτιμων μελών καθώς και την διαγραφή τους.
  δ. Δια του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα συγκαλεί τις συνεδριάσεις της Γενικής Συνελεύσεως.
  ε. Εκτελεί τις αποφάσεις της Γενικής Συνελεύσεως.
  στ. Έχει την επιμέλεια της τηρήσεως των διατάξεων του Καταστατικού.
  ζ. Αποφασίζει την διάθεση των δαπανών για την πραγματοποίηση των σκοπών του Σωματείου και τη διαχείριση της περιουσίας του.
  η. Καθορίζει την ετήσια συνδρομή των μελών του Σωματείου, καθώς και τις έκτακτες εισφορές και γενικά αναπροσαρμόζει τα χρηματικά ποσά που αναφέρονται στο Καταστατικό σε νέα δεδομένα.
  14
  θ. Αποφασίζει για την εκπροσώπηση του Σωματείου ενώπιον τρίτων και των κρατικών Αρχών.
  ι. Ιδρύει γραφεία και εκτός της έδρας του Σωματείου.
  2.- Ο Πρόεδρος:
  α) Εκπροσωπεί οπουδήποτε το Σωματείο για όλες τις υποθέσεις του.
  β) Επίσης εκπροσωπεί το Σωματείο σε κάθε δικαστήριο, οποιασδήποτε δικαιοδοσίας και βαθμίδας, ενώπιον παντός φυσικού ή νομικού προσώπου, χρηματοπιστωτικού ιδρύματος ή οργανισμού, ενώπιον κάθε πολιτικής, διοικητικής φορολογικής, ή άλλης αρχής. Η εκπροσώπηση, όμως, αυτή του Σωματείου μπορεί να ανατεθεί και σε μέλος του Δ.Σ., μετά από σχετική απόφαση αυτού.
  γ) Φροντίζει για την εκτέλεση των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και της Γενικής Συνελεύσεως των μελών.
  δ) Συνομολογεί και υπογράφει συμβάσεις, εκτελώντας αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και της Γενικής Συνελεύσεως.
  ε) Υπογράφει μαζί με το Γραμματέα όλα τα εξερχόμενα έγγραφα, ενώ με τον Ταμία τα έγγραφα οικονομικής διαχείρισης, όλα τα χρηματικά εντάλματα καθώς και τον οικονομικό απολογισμό.
  στ) Συγκαλεί με τον Γενικό Γραμματέα τις τακτικές και έκτακτες συνεδριάσεις του Δ.Σ., καταρτίζουν τα θέματα ημερήσιας διάταξης αυτών, προεδρεύει των συνεδριάσεων του Δ.Σ., κηρύσσει την έναρξη και τη λήξη τους και ενημερώνει τα μέλη του για τις τρέχουσες εξελίξεις. Δίδει κατά σειρά τον λόγο σε όσους συμβούλους τον ζητούν και αφαιρεί τον λόγο σε όσους ομιλητές παρεκτρέπονται, θέτει ζητήματα σε ψηφοφορία και συντονίζει τη λειτουργία των Οργάνων του Σωματείου.
  ζ) Αν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. προβαίνει σε σοβαρές πράξεις ή παραλείψεις, οι οποίες βλάπτουν το Σωματείο ή δεν κατατείνουν στην ευόδωση των σκοπών του Σωματείου, συγκαλείται το Δ.Σ. σε έκτακτη συνεδρίαση, με πρόταση και ενέργειες τουλάχιστον τριών εκ των μελών του, της οποίας προεδρεύει ο πλειοψηφήσας, εκ των συγκαλούντων το ΔΣ, σύμβουλος και αποφασίζει το Δ.Σ. περί της εκπτώσεως του Προέδρου του Δ.Σ. εκ του αξιώματος του ή μη.
  3.- Ο Αντιπρόεδρος:
  Αναπληρώνει τον Πρόεδρο, όταν αυτός απουσιάζει ή κωλύεται, με τα ίδια καθήκοντα και δικαιώματα.
  4.- Ο Γενικός Γραμματέας:
  α) Έχει την υπευθυνότητα όλης της Γραμματείας του Σωματείου. Προΐσταται του έμμισθου προσωπικού, το οποίο επιβλέπει και καθοδηγεί. Καλεί σε απολογία το έμμισθο προσωπικό και υποβάλλει έκθεση στη Διοίκηση, με σχετική εισήγηση.
  β) Κρατάει τα Πρακτικά των συνεδριάσεων του Δ.Σ. και τηρεί τα βιβλία, εκτός τα διαχειριστικά, και το αρχείο του Σωματείου.
  γ) Σε περίπτωση ταυτόχρονης απουσίας Προέδρου και Αντιπροέδρου αναπληρώνει τον Πρόεδρο.
  δ) Τηρεί την σφραγίδα του Σωματείου και σφραγίζει τα έγγραφα.
  15
  ε) Συνεργάζεται με τα όργανα του Σωματείου και παρέχει σε αυτά κάθε απαιτούμενο στοιχείο.
  στ) Φυλάσσει τα πρακτικά της Γενικής Συνελεύσεως, του Διοικητικού Συμβουλίου, της Εφορευτικής Επιτροπής καθώς επίσης τις εκθέσεις της Ελεγκτικής Επιτροπής.
  ζ) Υπογράφει όλα τα εξερχόμενα έγγραφα μαζί με τον Πρόεδρο, εκτός από τα έγγραφα διαχείρισης, που υπογράφονται από τον Ταμία.
  η) Τον Γενικό Γραμματέα απόντα ή κωλυόμενο, αναπληρώνει ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας, ή άλλο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, ύστερα από έγκρισή του, σε όλα του τα καθήκοντα και αρμοδιότητες.
  5.- Ο Ταμίας:
  α) Κρατάει τα λογιστικά βιβλία του Σωματείου και έχει την γενική ευθύνη για τη διαχείριση της περιουσίας του Σωματείου και τη σχετική πληροφόρηση του Δ.Σ.
  β) Μεριμνά για την είσπραξη των δικαιωμάτων εγγραφής και της ετήσιας συνδρομής των τακτικών και αρωγών μελών του Σωματείου, ως και για την είσπραξη των εκτάκτων εισφορών.
  γ) Εισπράττει τα πάσης φύσεως έσοδα του Σωματείου. Για τις πάσης φύσεως εισπράξεις χρησιμοποιεί μπλοκ διπλοτύπων αποδείξεων (διπλοτύπων γραμματίων είσπραξης), αριθμημένων , υπογεγραμμένων από τον Ταμία, ή τον Αναπληρωτή Ταμία και σφραγισμένων με την σφραγίδα του Σωματείου.
  δ) Υποβάλλει μηνιαίως συνοπτική κατάσταση εσόδων – εξόδων (ισοζύγιο) στο ΔΣ για ενημέρωση.
  ε) Θέτει στη διάθεση του Διοικητικού Συμβουλίου, της Ελεγκτικής Επιτροπής, της Γενικής Συνελεύσεως, του Προέδρου, όταν του ζητηθεί, κάθε στοιχείο που αφορά την οικονομική κατάσταση του Σωματείου.
  στ) Πληρώνει κάθε δαπάνη που έχει εγκριθεί από το Δ.Σ.
  ζ) Ο Ταμίας υπογράφει μαζί με τον Πρόεδρο τα πάσης φύσεως συγκεντρωτικά εντάλματα εισπράξεων και πληρωμών καθώς και τις επιταγές ανάληψης χρημάτων από τον τραπεζικό λογαριασμό.
  η) Ο Ταμίας υπογράφει μαζί με το μέλος του Σωματείου τις αποδείξεις των καταβολών της υποχρεωτικής ετήσιας συνδρομής, και των εισφορών των μελών, τυπωμένες με αύξοντα αριθμό σε δύο αντίγραφα.
  θ) Μετά το τέλος κάθε ετήσιας διαχειριστικής περιόδου συντάσσει τον ισολογισμό και τον υποβάλλει στο Δ.Σ. για επικύρωση.
  ι) Είναι υπεύθυνος και υπόλογος για κάθε δαπάνη που γίνεται, κατά παράβαση του νόμου, του καταστατικού και των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων και του Δ.Σ. και υπέχει πειθαρχική, ποινική και αστική ευθύνη, για όλη την οικονομική διαχείριση των οικονομικών του Σωματείου.
  ια) Αν ο Ταμίας δεν εκτελεί τα καθήκοντα του, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Καταστατικού, τις αποφάσεις της Γ.Σ. και του Δ.Σ., αντικαθίσταται με απόφαση και ευθύνη
  16
  του Δ.Σ. και παραδίδει ό, τι χρήματα κρατά και τα βιβλία του ταμείου μέσα σε τρεις (3) ημέρες από την κοινοποίηση της σχετικής απόφασης σε αυτόν.
  ιβ) Ένα ποσόν από τους διαθέσιμους χρηματικούς πόρους του Σωματείου, του οποίου το ύψος θα αποφασίζει το Διοικητικό Συμβούλιο, θα έχει στα χέρια του ο Ταμίας, για τις άμεσες, τρέχουσες ανάγκες του Σωματείου. Ανάληψη ποσού χρημάτων άνω των 500 ευρώ, μπορεί να γίνει μόνο ύστερα από απόφαση του Δ.Σ. που θα βεβαιώνεται από έγγραφο στο οποίο θα υπογράφει ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας.
  ιγ) Σε επείγουσες περιπτώσεις ο Ταμίας ενεργεί πληρωμές μέχρι του ποσού των 500 Ευρώ με έγγραφη εντολή του Προέδρου και του Γραμματέα με την προϋπόθεση ότι η δαπάνη αυτή θα εγκριθεί από το Δ.Σ.
  ιδ) Όταν απουσιάζει ή κωλύεται αναπληρώνεται από τον Αναπληρωτή Ταμία.
  6.- Ο Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων και τα λοιπά Μέλη – Σύμβουλοι:
  α) Ο Σύμβουλος επί των Δημοσίων Σχέσεων ως έργο του έχει την οργάνωση διαλέξεων, ημερίδων, συνεδρίων, εκδρομών, συνεστιάσεων, καλλιτεχνικών, πολιτιστικών κλπ. εκδηλώσεων, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της Πολιτείας, των παραγόντων αυτής και της κοινής γνώμης , ως προς τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις , καθώς και την ανάπτυξη του μορφωτικού επιπέδου των μελών και την ψυχαγωγία αυτών.
  β) Τη φροντίδα για την έκδοση εφημερίδας, περιοδικών και ενημερωτικών φυλλαδίων, σχετιζομένων με θέματα δωρεάς οργάνων, μεταμοσχεύσεων, τη ζωή, αλλά και τα προβλήματα των μεταμοσχευμένων νεφροπαθών.
  γ) Τη φροντίδα για την δημιουργία εντευκτηρίου και την οργάνωση βιβλιοθήκης και ταινιοθήκης με θέματα γύρω από τις μεταμοσχεύσεις και τη δωρεά οργάνων σώματος.
  Το Δ.Σ. αναθέτει την εκτέλεση των αποφάσεών του σε ένα ή περισσότερα μέλη του.
  Άρθρο 20
  ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (ΕΛ.Ε.)
 84. Η Ελεγκτική Επιτροπή αποτελείται από τρία (3) τακτικά μέλη με ισάριθμα αναπληρωματικά. Εκλέγεται ταυτόχρονα με το Δ.Σ. με την ίδια εκλογική διαδικασία, με καθήκον την άσκηση ταμειακού και διαχειριστικού ελέγχου του Δ.Σ. και υποβολή σχετικής έκθεσης στην τακτική Γ.Σ. ή σε έκτακτη Γ.Σ., αν αυτή το κρίνει απαραίτητο ή αυτό ζητηθεί από την τακτική ΓΣ.
 85. Τα μέλη της Ελεγκτικής Επιτροπής δεν μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα, για το Δ.Σ. ή για την Εφορευτική Επιτροπή.
 86. Προεδρεύεται από το πρώτο μέλος του ενιαίου ψηφοδελτίου που πλειοψήφησε.
 87. Συνέρχεται δύο φορές το χρόνο μέσα σε 15 μέρες από την έγγραφη ειδοποίηση του Ταμία και έκτακτα, όσες φορές το ορίσει το Δ.Σ.
 88. Η Ελεγκτική Επιτροπή σε περίπτωση διαχειριστικών ανωμαλιών, με έγγραφο που απευθύνεται στο Διοικητικό Συμβούλιο ζητεί την σύγκληση της Γενικής Συνελεύσεως, προκειμένου να θέσει υπόψη της τα πορίσματα. Το Διοικητικό Συμβούλιο στην περίπτωση αυτή, οφείλει να συγκαλέσει Γενικής Συνέλευση εντός είκοσι (20) ημερών.
  17
  Άρθρο 21
  ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (ΕΦ.Ε.)
 89. Η ΕΦ.Ε. είναι το κεντρικό όργανο εποπτείας στη διενέργεια των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη του Δ.Σ. του Σωματείου.
  Αποτελείται από τρία (3) τακτικά μέλη , και από τα δύο (2) αναπληρωματικά τα οποία εκλέγονται πριν από την έναρξη της εκλογοαπολογιστικής Συνέλευσης, κατόπιν σχετικής προτάσεώς τους, δι’ ανατάσεως της χειρός, από τα ταμειακώς τακτοποιημένα μέλη της Γ.Σ.
  Η ΕΦ.Ε. μετά την εκλογή της συνέρχεται και εκλέγει τον Πρόεδρό της, με ευθύνη του μέλους που πλειοψήφησε.
 90. Στην ΕΦ.Ε. παραδίδεται το εκλογικό υλικό, ήτοι η κατάσταση των δικαιούμενων ψήφου μελών, η κατάσταση των ψηφισάντων, φάκελοι, ψηφοδέλτια, βιβλίο πρακτικών ψηφοφορίας και η σφραγίδα του Σωματείου.
 91. Μέλη της ΕΦ.Ε. δεν έχουν δικαίωμα υποψηφιότητας σε κανένα από τα ανωτέρω όργανα και τους αντιπροσώπους του Σωματείου στην Π.Ο.Ν. και στην Ε.Σ.Α. με Α.
  Άρθρο 22
  ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΩΝ
 92. Το Δ.Σ. του Σωματείου δύο (2) μήνες πριν λήξει η θητεία του, υποχρεώνεται με απόφασή του, να προκηρύξει εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. και της ΕΛ.Ε.
  Στην απόφαση του Δ.Σ. πρέπει να αναφέρεται η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών καθώς επίσης η ώρα και η ο τόπος που θα διεξαχθούν.
  Η απόφαση του Δ.Σ. κοινοποιείται με πρόσφορο τρόπο στα μέλη του Σωματείου δεκαπέντε (15) τουλάχιστον ημέρες πριν από την ημέρα των εκλογών.
 93. Εκλογές διεξάγονται έως το τέλος του μηνός Φεβρουαρίου, μετά τη λήξη εκάστης θητείας, την ίδια μέρα με την τακτική Γ.Σ. Οι εργασίες απολογισμού Δ.Σ. και ΕΛ.Ε. και αρχαιρεσιών διεξάγονται σε μία ημέρα.
  Εάν εκλογοαπολογιστική συνέλευση αναβληθεί για ιδιαίτερα σοβαρό λόγο, τότε η διεξαγωγή των εκλογών αναβάλλεται αντίστοιχα, σε καμιά περίπτωση όμως πέραν της 31ης Μαρτίου.
 94. Οι εκλογές για την ανάδειξη των αντιπροσώπων του Σωματείου στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών (Π.Ο.Ν .), που είναι το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο του χώρου και στην Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α. με Α.), που είναι το τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο του χώρου, διεξάγονται κάθε τρία (3) χρόνια, σε χρονικό διάστημα που καθορίζεται από τα πιο πάνω όργανα (Π.Ο.Ν. και Ε.Σ.Α. με Α.) . Οι αρχαιρεσίες για την εκλογή των ως άνω αναφερόμενων αντιπροσώπων άρχονται κατά την ίδια ημερομηνία σύγκλησης της Γ.Σ. και παρατείνονται τουλάχιστον για τρεις (3) ακόμα οι ημέρες. Το εκλογικό μέτρο για την ανάδειξη των αντιπροσώπων αυτών, καθορίζεται από τις αποφάσεις των οργάνων της Π.Ο.Ν. και της Ε.Σ.Α. με Α.
  18
  Άρθρο 23
  EKΛOΓΙKO ΣΥΣΤΗΜΑ
 95. Το εκλογικό σύστημα για την ανάδειξη των μελών του Δ.Σ. και της ΕΛ.Ε. είναι η απλή αναλογική με ενιαίο ψηφοδέλτιο υποψηφίων για κάθε ένα από τα ανωτέρω αιρετά όργανα.
 96. Κάθε υποψήφιος υποβάλλει έγγραφη δήλωση συμμετοχής στο ψηφοδέλτιο κάθε αιρετού οργάνου, στην οποία περιλαμβάνεται επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο και η ιδιότητα κάθε υποψηφίου.
 97. Η εκλογή των υποψηφίων για κάθε ένα αιρετό όργανο, γίνεται με βάση το σύνολο των σταυρών προτίμησης για τον καθένα τους.
  Ο εκλογέας εκδηλώνει την προτίμησή του, ανάμεσα στους υποψηφίους του ενιαίου ψηφοδελτίου κάθε ενός αιρετού οργάνου, σημειώνοντας με σταυρό, το όνομα ή τα ονόματα της εκλογής του δεξιά ή αριστερά του επιλεγέντος ονόματος υποψηφίου, με μπλε ή μαύρο μολύβι ή στυλό.
 98. Ο κάθε εκλογέας έχει δικαίωμα να θέσει: α) για την εκλογή των εννέα (9) μελών του Δ.Σ., μέχρι επτά (7) σταυρούς προτίμησης, β) για την εκλογή των τριών (3) μελών της Ελεγκτικής Επιτροπής μέχρι δύο (2) σταυρούς προτίμησης, ενώ γ) οι αντιπρόσωποι του Σωματείου για την Π.Ο.Ν. και την Ε.Σ.Α. με Α. εκλέγονται, όπως ορισθεί, από τα ως άνω συνδικαλιστικά όργανα (Π.Ο.Ν. ή Ε.Σ.Α. με Α.).
  Άρθρο 24
  ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥΣ
 99. Οκτώ (8) ημέρες πριν τις αρχαιρεσίες υποβάλλονται στο Δ.Σ., με κατάθεσή τους στο πρωτόκολλο του Σωματείου, οι δηλώσεις υποψηφίων για το αξίωμα του μέλους του Δ.Σ και της ΕΛ.Ε.
 100. Το Δ.Σ. μετά τον έλεγχο των νομίμων προϋποθέσεων και της ταμειακής τακτοποίησης των υποψηφίων, ανακηρύσσει, με ιδιαίτερες καταστάσεις αναρτώμενες σε πίνακες ανακοινώσεων των γραφείων του Σωματείου, τους υποψηφίους του ενιαίου ψηφοδελτίου για κάθε ένα από τα δύο αιρετά όργανα.
 101. Η ψηφοφορία είναι μυστική.
 102. Ψηφίζουν μέλη που έχουν τακτοποιήσει τις οικονομικές οφειλές τους.
 103. Οι υποψηφιότητες για αντιπροσώπους στην Π.Ο.Ν. και στην Ε.Σ.Α. με Α. υποβάλλονται κατά τον ίδιο τρόπο, όπως και οι δηλώσεις υποψηφιοτήτων για το Δ.Σ.
  Άρθρο 25
  ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΩΝ
 104. Οι εκλογές διεξάγονται με καθολική μυστική ψηφοφορία, μετά το πέρας της Γ.Σ., η οποία καθορίζει και τη διάρκειά τους.
 105. Η Εφορευτική Επιτροπή μεριμνά για την τήρηση της τάξης, εποπτεύει ώστε οι αρχαιρεσίες να διενεργούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου και του Καταστατικού, με βάση τα μητρώα μελών και αποφαίνεται για κάθε αμφισβήτηση ή ένσταση που θα υποβληθεί.
  19
 106. Ενστάσεις των υποψηφίων ή των εκλογέων υποβάλλονται γραπτά από τους ίδιους ή από εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους των υποψηφίων στην Εφορευτική Επιτροπή καθ’ όλη τη διάρκεια της ψηφοφορίας και της διαλογής. Οι αποφάσεις της λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία των παρόντων.
  Οι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα οι ίδιοι ή με εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπό τους να παρευρίσκονται στην ψηφοφορία και την διαλογή.
 107. Ενστάσεις που αφορούν στο πρακτικό ανακήρυξης των εκλεγμένων ως προς την ορθή καταμέτρηση των τελικών αποτελεσμάτων υποβάλλονται εντός 3ημέρου από την ανακήρυξη των εκλεγμένων.
  Η Εφορευτική Επιτροπή υποχρεώνεται να συνέλθει εντός 3ημέρου μετά το πιο πάνω 3ήμερο και να αποφασίσει.
  Αφού αποφασίσει για τις ενστάσεις την επόμενη μέρα, η Εφορευτική Επιτροπή κάνει την οριστική ανακήρυξη αυτών που εκλέχτηκαν.
 108. Τα μέλη ψηφίζουν αυτοπρόσωπα.
 109. Το υλικό της εκλογής (ψηφοδέλτια, καταστάσεις αυτών που ψήφισαν, ενστάσεις που πιθανόν έγιναν, επικυρωμένα πρακτικά της εκλογής) παραδίνονται από την Εφορευτική Επιτροπή στο σύμβουλο που πλειοψήφησε στις εκλογές για το Δ.Σ. και φυλάσσονται στο αρχείο του Σωματείου.
  Άρθρο 26
  ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ
 110. Η ΕΦ.Ε. μέσα σε τρεις (3) ημέρες από την ημέρα διεξαγωγής των αρχαιρεσιών, προβαίνει στην κατάρτιση πίνακα συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων και στην σύνταξη πρακτικού με το οποίο ανακηρύσσει τα επιτυχόντα μέλη του Δ.Σ., της Ελεγκτικής Επιτροπής και των αντιπροσώπων του Σωματείου στην Π.Ο.Ν. και στην Ε.Σ.Α. με Α., με παράλληλη μνεία της σειράς των αναπληρωματικών μελών.
 111. Η ΕΦ.Ε. περατώνοντας το έργο της, παραδίνει όλο το εκλογικό υλικό, μέσα σε τρεις (3) μέρες από την ανακήρυξη των επιτυχόντων στο σύμβουλο που πλειοψήφησε στις εκλογές για το Δ.Σ.
  Άρθρο 27
  ΒΙΒΛΙΑ
  Το Σωματείο υποχρεούται να τηρεί τα παρακάτω βιβλία :
  (α) Βιβλίο Μητρώου Μελών, το οποίο τηρείται ηλεκτρονικά από το Σωματείο και στο οποίο αναγράφονται όλα τα μέλη αυτού, με όλα τα στοιχεία τους.
  (β) Βιβλία πρακτικών συνεδριάσεων της Γενικής Συνέλευσης των μελών του Σωματείου.
  (γ) Βιβλία πρακτικών συνεδριάσεων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.
  (δ) Βιβλία πρακτικών της Εφορευτικής Επιτροπής.
  (ε) Βιβλία Εκθέσεων της Ελεγκτικής Επιτροπής
  20
  (στ) Βιβλίο ταμείου , στο οποίο καταχωρούνται με χρονολογική σειρά όλες οι εισπράξεις και πληρωμές.
  (ζ) Βιβλίο περιουσίας, στο οποίο καταγράφονται όλα τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία του Σωματείου.
  (θ) Πρωτόκολλο αλληλογραφίας και εισερχομένων εγγράφων του Σωματείου.
  (ι) Οτιδήποτε άλλο κριθεί απαραίτητο.
  Άρθρο 28
  ΔIΑΚΡIΤΙΚΟ ΓΝΩΡΙΣΜΑ – ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
 112. Το διακριτικό γνώρισμα του Σωματείου θα είναι η γραμμική απεικόνιση ενός νεφρικού μοσχεύματος, το οποίο βρίσκεται στις παλάμες δυο ανθρώπινων χεριών και από το οποίο ανθίζει ένα τριαντάφυλλο .
 113. Το Σωματείο θα έχει στρογγυλή σφραγίδα, πέριξ της οποίας θα αναγράφεται η επωνυμία του Σωματείου, το έτος ιδρύσεως και στο μέσον της απεικόνιση του ανωτέρω σήματος.
  Άρθρο 29
  ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ
  Η τροποποίηση, συμπλήρωση ή αναμόρφωση του παρόντος Καταστατικού γίνεται με απόφαση της τακτικής ή έκτακτης ΓΣ, η οποία αποφασίζει με την απαρτία του άρθρου 14 παρ. 3 και την πλειοψηφία του άρθρου 15 παρ. 2, δηλαδή με αυξημένη απαρτία και πλειοψηφία.
  Άρθρο 30
  ΔΙΑΛΥΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
 114. Για τη διάλυση του Σωματείου απαιτείται απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, η οποία λαμβάνεται μετά από σχετική εισήγηση του Δ.Σ. Για την λήψη της απόφασης απαιτείται να παρίστανται στην Γενική Συνέλευση τα 2/3 των ταμειακά τακτοποιημένων μελών και να ψηφίσουν υπέρ της διάλυσης τα 3/4 των παρισταμένων μελών (αυξημένη απαρτία και πλειοψηφία) .
 115. Την διάλυση μπορούν να ζητήσουν, με αίτησή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο, το 1/5 τουλάχιστον των ταμειακά τακτοποιημένων μελών του Σωματείου. Στην περίπτωση αυτή το ΔΣ υποχρεούται, εντός 4μήνου από την υποβολή της αίτησης να συγκαλέσει την ΓΣ, για να λάβει απόφαση επί της αιτήσεως.
 116. Το Σωματείο διαλύεται αυτοδικαίως μόλις τα μέλη του μείνουν λιγότερα από δέκα (10).
 117. Μετά τη διάλυση του Σωματείου, η περιουσία του δεν περιέρχεται ποτέ στα μέλη του.
  Με απόφαση της Γ.Σ., σε περίπτωση διαλύσεως του Σωματείου, αποφασίζεται η περιέλευση της περιουσίας του σε άλλο Σωματείο ή ένωση προσώπων, με παρεμφερείς σκοπούς. Διαφορετικά περιέρχεται στο Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο αρμοδίως θα προβεί στη διάθεση της περιουσίας του διαλυθέντος Σωματείου.
  Άρθρο 31
  ΤΕΛΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ
  21
  1) Ότι δεν προβλέπεται από το παρόν καταστατικό ρυθμίζεται με αποφάσεις τις Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου, ή από τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα.
  2) Το Καταστατικό του Σωματείου, αρχικά συνετάγη και ενεκρίθη από όλα τα ιδρυτικά του μέλη που συνήλθαν για τον σκοπό αυτό, στη Γενική Συνέλευση της 12ης Μαΐου 1976 και εν συνεχεία, αναγνωρίστηκε με την υπ’ αριθμ. 1964/1976 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και καταχωρήθηκε στο οικείο βιβλίο Σωματείων του Πρωτοδικείου Αθηνών με τον αριθμό 6296/08-11-1976.
  3) Τροποποιήθηκε εν μέρει και ενεκρίθησαν οι τροποποιήσεις αυτές, με την υπ’ αριθμ. 3759/1990 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και καταχωρήθηκε στο οικείο βιβλίο Σωματείων του Πρωτοδικείου Αθηνών με τον αριθμό 6296/07-02-1992.
  4) Τροποποιήθηκε εν μέρει και ενεκρίθησαν οι τροποποιήσεις αυτές, με την υπ’ αριθμ. 4526/2008 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και καταχωρήθηκε στο οικείο βιβλίο Σωματείων του Πρωτοδικείου Αθηνών με τον αριθμό 6296/04-09-2008.
  5) Το παρόν Καταστατικό, του οποίου η ισχύς αρχίζει από την ημέρα της καταχώρησης του στο βιβλίο Σωματείων του Πρωτοδικείου Αθηνών, αποτελείται από τριάντα ένα (31) άρθρα. Τροποποιήθηκε δε, ψηφίστηκε και εγκρίθηκε ομοφώνως, πλην μίας περιπτώσεως (αυτής του άρθρου 1) όπου υπήρξε μία ψήφος ΚΑΤΑ, κατ’ άρθρον και στο σύνολό του στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση που έγινε στις 02/04/2023.
  Αθήνα, 08/04/2023
  Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Ο Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ.
  Σβάρνας Χρήστος Παπαδάτος Νικόλαος

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ / ΞΕΝΑΓΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 15,10,2023 ΩΡΑ 10.00 Π.Μ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΜΕΝΩΝ ΕΚ ΝΕΦΡΟΥ
Ναυάρχου Βότση 21, Κάτω Πατήσια, 104 45
Τηλέφωνο: 210 854160 E-mail: info@psmn.gr, Website: www.psmn.gr
Αθήνα 18.09.2023,

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Συνδέσμου Μεταμοσχευμένων Εκ Νεφρού σας προσκαλεί σε Επίσκεψη / Ξενάγηση στην Εθνική Πινακοθήκη / Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου, οδός Μιχαλακοπούλου 1, 11634 Αθήνα (έναντι Ξενοδοχείου ΧΙΛΤΟΝ), την Κυριακή 15.10.2023, με ώρα προσέλευσης 10:00 π.μ. Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί από επαγγελματία Ξεναγό και θα διαρκέσει περίπου 2 ώρες.

Read more

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΠΣΜΝ

ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΕΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 2023

Μαρούσι 18 /9/2023
Αρ. Πρωτ.:ΔΒ3Α/Φ115/ 17 /oικ.23921
Γενική Δ/νση:ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
ΑΓΟΡΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
Δ/νση: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
Τμήμα:ΕΚΠΥ & ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ & ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Πληροφορίες: Ε.ΛΑΡΕΝΤΖΑΚΗ – ΓΚΙΓΚΙΛΟΥ ΑΛ.
Τηλ.: 210 8110859 -863
Ταχ. Δ/νση: ΑΠ.ΠΑΥΛΟΥ 12 ΤΚ 151 23
Προς: 1) ΠΕΡ/ΚΕΣ Δ/ΝΣΕΙΣ ΕΟΠΥΥ
(μέσω ηλεκτρ.ταχυδρομείου)
2) Δ/ΝΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ
(μέσω ηλεκτρ.ταχυδρομείου)
3) OΛΕΣ ΤΙΣ Δ.Υ.ΠΕ.
(για ενημέρωση των εμπλεκομένων

ΘΕΜΑ : « XOΡΗΓΗΣΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΑΕΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΤΟΥΣ 2023.»
Σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 46 του ισχύοντα ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ (ΦΕΚ 4898/τ.Β΄/1-11-2018) και την τροποποίηση αυτού (ΦΕΚ 889/τ.Β΄/14-3-2019 ) η αποζημίωση αεροθεραπείας, παρέχεται στους δικαιούχους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία και συγκεκριμένα χορηγείται σε χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων με πιστοποιημένη αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 67%, όπως παλαιά φυματίωση, χειρουργηθέντα καρκίνο πνευμόνων, πνευμονοκονίωση, κυστική ίνωση και σε χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου (που είναι σε χρόνια αιμοκάθαρση, περιτοναϊκή διήθηση, ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού, ήπατος, πνεύμονος και καρδιάς), για το χρονικό διάστημα 1/6 ως 31/8 κάθε έτους.
Η αποζημίωση θα καταβάλλεται εφόσον ο ασφ/νος προσκομίσει :
α) Υπεύθυνη δήλωση στην οποία να δηλώνεται ότι:

Η αποζημίωση θα καταβάλλεται εφόσον ο ασφ/νος προσκομίσει :
α) Υπεύθυνη δήλωση στην οποία να δηλώνεται ότι:

 • ο δικαιούχος δεν έλαβε ούτε θα λάβει την αποζημίωση αυτή από άλλον φορέα κοινωνικής ασφάλισης ή το δημόσιο ή άλλον φορέα, και
 • δεν έχει νοσηλευτεί σε νοσηλευτικό Ίδρυμα, δημόσιο ή ιδιωτικό, άνω των 46 ημερών στο χρονικό διάστημα 1/6-31/8.
  β) Ιατρική γνωμάτευση, από ιατρό σχετικής με την πάθηση ειδικότητας, Νοσοκομείου, (νοσηλευτικού ιδρύματος σχηματισμών του ΕΣΥ, Πανεπιστημιακού, Στρατιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος, Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, συμβεβλημένων κλινικών και Μ.Χ.Α. – Μ.Τ.Ν.) στην οποία να βεβαιώνεται η πάθηση και η συνέχιση της θεραπείας, κατά το ως άνω αναφερόμενο χρονικό διάστημα.
  γ) Απόφαση της Επιτροπής ΚΕΠΑ ή άλλης αρμόδιας Επιτροπής με πιστοποίηση της αναπηρίας ίσης ή μεγαλύτερης του 67% για παθήσεις των πνευμόνων.
  Το ύψος της αποζημίωσης αεροθεραπείας ορίζεται στο ποσό των 200 ευρώ.
  Τα αιτήματα θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι και την 29η Φεβρουαρίου 2024, σύμφωνα με την πρώτη παράγραφο του άρθρου 60 του Ε.Κ.Π.Υ.(ΦΕΚ/Β/4898/2018), περί του χρονικού διαστήματος, παραγραφής αυτών.
  Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
  Γ. ΑΓΓΟΥΡΗΣ
  ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
  ΕΣΩΤ.ΔΙΑΝΟΜΗ:
  ( μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου)
  1)
  Αυτοτελές Τμ.Γραμμ.Διοικήτριας
  2)
  Γρ. Γεν.Δντή Οργάνωσης & Σχεδιασμού Αγοράς Υπηρεσιών Υγείας
  3)
  Γρ.Γεν.Δντή Οικονομικών

Πανελλήνιος Σύλλογος Μεταμοσχευθέντων εκ Νεφρού: Εργαστηριακές Εξετάσεις Μεταμοσχευμένων εκ Νεφρού στο Λαϊκό Νοσοκομ είο

Εργαστηριακές Εξετάσεις Μεταμοσχευμένων εκ Νεφρού στο Λαϊκό Νοσοκομείο

Αθήνα 01.06.2023,

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Όπως οι περισσότεροι ήδη γνωρίζετε, το τελευταίο τρίμηνο έχει αρχίσει να εφαρμόζεται στο Λαϊκό Νοσοκομείο το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των εργαστηριακών εξετάσεων.

Ως αποτέλεσμα, δημιουργήθηκαν σημαντικές καθυστερήσεις στην διαδικασία πραγματοποίησης των εξετάσεων, οι οποίες επηρέασαν και τους ασθενείς μεταμοσχευμένους εκ νεφρού.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Μεταμοσχευθέντων εκ Νεφρού, εντόπισε από την γέννηση τους τα προβλήματα αυτά των καθυστερήσεων και παρενέβη άμεσα, με την υποβολή πρακτικών και ρεαλιστικών προτάσεων,  με στόχο την αντιμετώπιση τους.

Έτσι, μετά από επανειλημμένες συναντήσεις και συνεννοήσεις, με τον Διοικητή  του Λαϊκού Νοσοκομείου κ. Θεοφάνη Ροΐδη και τους συνεργάτες του, καθώς και με την Διευθύντρια της Κλινικής Νεφρολογίας και Μεταμόσχευσης Νεφρού, Αναπλ. Καθηγήτρια κα Σμαραγδή Μαρινάκη, κατέστη δυνατή η αποκατάσταση της ομαλή πορείας πραγματοποίησης των εργαστηριακών εξετάσεων για τους ασθενείς μεταμοσχευμένους εκ νεφρού, με την εφαρμογή των παρακάτω προτάσεων του Συλλόγου μας:

 1. Λειτουργία στο Γραφείο Κίνησης Ταμείου, με αποκλειστική εξυπηρέτηση των ασθενών μεταμοσχευμένων εκ νεφρού,
 2. Ενίσχυση του προσωπικού του Τμήματος Αιμοληψίας και
 3. Παροχή δυνατότητας (από 01.06.2023) στους μεταμοσχευμένους ασθενείς να κλείνουν ταυτόχρονα το ραντεβού για τις αιμοληψίες, μαζί με το ραντεβού για το τακτικό εξωτερικό ιατρείο με τους παρακάτω τρόπους:
 • στις τηλ. γραμμές του 213 2061458 και 213 2061459 του Λαϊκού Νοσοκομείου   
 • στο τηλ. κέντρο 1535  και
 • στην ιστοσελίδα https://1535.gr/ του Συστήματος Γραμμή για την Υγεία.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.                                Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Δ.Σ.                                  

ΣΒΑΡΝΑΣ    ΧΡΗΣΤΟΣ                             ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ