ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΣΜΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ

                                          Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ  ΤΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ                                                                                           ΤΗΣ ΔΩΡΕΑΣ ΝΕΦΡΟΥ  ΑΠΟ ΖΩΝΤΕΣ ΔΟΤΕΣ

Με βάση τα στοιχεία του Συμβουλίου της Ευρώπης / Ευρωπαϊκή Διεύθυνση για την Ποιότητα των Φαρμάκων και της Υγείας  (Newsletter Transplant),  για το έτος 2023 ο μέσος όρος του δείκτη δοτών οργάνων (αριθμός δοτών οργάνων, των οποίων τα όργανα αξιοποιήθηκαν, ανά εκατομμύριο πληθυσμούστην ΕΕ ανέρχεται σε 19,8.

Η Ελλάδα με τιμή δείκτη  8,4 ευρίσκεται στην 23η θέση της κατάταξης των 27 κρατών της ΕΕ για το 2023, παρά την σημαντική αύξηση του δείκτη κατά 53 % σε σχέση με  το 2019 (από 5,5). Μάλιστα, κατά την τελευταία πενταετία η Ελλάδα συνεχίζει να ευρίσκεται σταθερά στην τελευταία πεντάδα της σχετικής κατάταξης των 27 κρατών της ΕΕ.

Αντίθετα, η  Ελλάδα για το 2023 κατέχει την 4η  θέση στην αντίστοιχη κατάταξη για τον δείκτη μεταμοσχεύσεων νεφρού από ζώντα δότη (μεταμοσχεύσεις νεφρού από ζώντα δότη ανά εκατομμύριο πληθυσμού, στις οποίες ο δότης συνήθως προέρχεται από το οικογενειακό περιβάλλον του λήπτη),  με τιμή δείκτη 10,1, έναντι  6,6 του μέσου όρου για την ΕΕ.

Επισημαίνεται μάλιστα ότι, και κατά την τριετία 2020-2022 η Ελλάδα ευρισκόταν σταθερά στην πρώτη πεντάδα της κατάταξης των 27 κρατών της ΕΕ για τον δείκτη μεταμοσχεύσεων νεφρού από ζώντα δότη

Το γεγονός αυτό αναδεικνύει την υφιστάμενη σταθερή δυναμική των μεταμοσχεύσεων νεφρού από ζώντα δότη στην Ελλάδα, η οποία εδράζεται σε σημαντικό βαθμό στην  ιδιαίτερα ισχυρή συνοχή της ελληνικής οικογένειας και ειδικότερα τον ρόλο της μητέρας.  Συγκεκριμένα, για την πενταετία 2019-2023 τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι, κατά μέσο όρο τα 2/3 των ζώντων δοτών νεφρού στη Ελλάδα  ήταν γυναίκες.

Η δυναμική αυτή θα πρέπει να ενισχυθεί με οργανωμένο και συστηματικό τρόπο.

Επισημαίνεται ότι, στην Ελλάδα την τελευταία  πενταετία 2019-2023 ο αριθμός των νεφροπαθών τελικού σταδίου, οι οποίοι υποβάλλονται μακροχρόνια σε επώδυνη πολύωρη εξωνεφρική κάθαρση ανέρχεται σταθερά στους 12.500 (με πολύ σημαντικό ετήσιο κόστος για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης).

Εντούτοις, κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, στις λίστες αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού ήταν εγγεγραμμένοι κατά μέσο όρο 1.280 νεφροπαθείς τελικού σταδίου, ήτοι ποσοστό μόλις 10% των υποβαλλόμενων σε  εξωνεφρική κάθαρση. Σημειώνεται ότι, οι ασθενείς αυτοί αποτελούν περίπου  το 90% των συνολικά εγγεγραμμένων ασθενών στις λίστες αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού, ήπατος, καρδιάς και πνευμόνων.                    

Κατά συνέπεια, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου για τη Δωρεά και Μεταμόσχευση Οργάνων στην Ελλάδα,  με βάση το οποίο καταρτίστηκε  το νέο Θεσμικό Πλαίσιο για την  Δωρεά και Μεταμόσχευση Οργάνων (Ν. 5034/2023), ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί και  στην ενίσχυση της Δωρεάς Νεφρού από Ζώντα Δότη.

Προς τον σκοπό αυτό, κρίνεται απαραίτητη η αποτελεσματική συνεργασία του ΕΟΜ και των Μονάδων Μεταμόσχευσης Νεφρού, με τις Μονάδες Αιμοκάθαρσης σε όλη την Ελλάδα, με στόχο την υποστήριξη και την προώθηση της Μεταμόσχευσης Νεφρού από Ζώντες Δότες.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Μεταμοσχευμένων εκ Νεφρού θα συμβάλλει  με κάθε τρόπο στην επίτευξη του στόχου αυτού.