Δωρεάν συνταγογράφιση των rapid test ή PCR και μασκών υψηλής προστασίας ΚΝ-95 η FFP2.

Αθήνα: 11/01/2022

Αρ. Πρωτ.:  918/11-01-2022

ΠΡΟΣ : ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΠΛΕΥΡΗ

Κοιν.: ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ κ. Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ : κα. ΓΚΑΓΚΑ  ΑΣΗΜΙΝΑ

ΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑ ΕΟΠΥΥ κα ΘΕΑΝΩ ΚΑΡΠΟΔΙΝΗ

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

 

Η έξαρση της πανδημίας covid-19 και η επικράτηση της μεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον οδήγησε στη λήψη έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 .

Με βάση την ΚΥΑ Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 81558 ΦΕΚ 6290 29/12/2021 , η  είσοδος στις δομές υγείας  γίνεται με  rapid test ή PCR καθώς και με μάσκες υψηλής προστασίας. ΚΝ-95 η FFP2.

Όπως γνωρίζετε οι νεφροπαθείς (υπό αιμοκάθαρση, υπό μεταμόσχευση ,υπό περιτοναϊκή κάθαρση) υποχρεούνται να υποβάλλονται σε rapid test ή PCR το οποίο επιβαρύνει οικονομικά τους ίδιους κάθε φορά που επισκέπτονται τις Δομές υγείας Δημόσιες η Ιδιωτικές.

Συγκεκριμένα οι αιμοκαθαρόμενοι ασθενείς τρις φόρες (3) την εβδομάδα επισκέπτονται την μονάδα αιμοκάθαρσης και χρειάζονται 3 rapid test η PCR.

Οι μεταμοσχευμένοι που είναι σοβαρά ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς κάθε φορά στις τακτικές η έκτακτες επισκέψεις τους στα εξωτερικά ιατρεία και τις μονάδες μεταμόσχευσης απαιτείται πριν να υποβάλλονται σε rapid test  ή PCR. Το ίδιο ισχύει και για τους περιτοναϊκούς ασθενείς.

Η υποχρέωση αυτή των rapid test ή PCR δημιουργούν ένα δυσβάστακτο κόστος για τον μέσο οικογενειακό προϋπολογισμό του νεφροπαθή το οποίο είναι αδύνατο να καλυφτεί .

Ο Πανελλήνιος  Σύλλογος Μεταμοσχευθέντων εκ νεφρού καλεί το Υπουργείο Υγείας να θεσμοθετήσει άμεσα την δωρεάν συνταγογράφιση  των   rapid test ή PCR  των νεφροπαθών  μέσω του  Ε.Ο,Π.Υ.Υ. μέτρο το οποίο εφαρμόζεται και ισχύει σε πολλές Ευρωπαϊκές Χώρες . Επίσης οι μάσκες υψηλής προστασίας ΚΝ-95 ή FFP2 να διατίθενται σε λογικό αναγκαίο αριθμό από τα ιδιωτικά φαρμακεία  με βάση τον  ΑΜΚΑ του νεφροπαθούς.

Η προστασία του ευάλωτου πληθυσμού αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας.

Είναι ζήτημα κοινωνικής ευθύνης, αλληλεγγύης και δημοκρατίας.

 

Μετά τιμής,

 

Ο Πρόεδρος Δ.Σ.   Η Γεν. Γραμματέας Δ.Σ.
 

 

 

Χρήστος Σβάρνας

 

 

 

Μαρκοπούλου Θεοδώρα