Επισημάνσεις στη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων Ε1 του φορολογικού έτους 2017 που αφορά τους νεφροπαθείς μεταμοσχευμένους.

Επισημάνσεις στη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων Ε1 του φορολογικού έτους 2017 που αφορά τους νεφροπαθείς μεταμοσχευμένους.

Αγαπητοί συνάδελφοι ,

Ύστερα από την διατύπωση σειράς ερωτημάτων των μελών μας για την ορθή συμπλήρωση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων Ε1 φορολογικού έτους 2017 εφιστούμε την προσοχή σας στη συμπλήρωση των σωστών κωδικών και επισημαίνουμε τα εξής:

Οι νεφροπαθείς μεταμοσχευμένοι που ανήκουν στην κατηγορία των αναπήρων με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω τσεκάρουν τον κωδικό 913 για τον υπόχρεο ή τον κωδικό 914 για την σύζυγο του Πίνακα 2 της δήλωσης Ε1 ώστε τα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις η πάγια αντιμισθία να μεταφερθούν αυτόματα στους κωδικούς 619 ,620 του πίνακα 6 (εισοδήματα που αποκτήσατε το 2017 και απαλλάσσονται από το φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο) γιατί τα πιο πάνω εισοδήματα απαλλάσσονται του φόρου εισοδήματος , βάσει των διατάξεων του ν.4172/2013 άρθρο 14 και της υπ αριθμ. Δ12Α 1023686 ΕΞ 3.2.2014 εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Read More

Επίσκεψη και ανταλλαγή ευχών του Πανελλήνιου Συλλόγου Μεταμοσχευμένων εκ Νεφρού στα Μεταμοσχευτικά Κέντρα Λαϊκού και Ευαγγελισμού καθώς και σε φαρμακεία Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου  του Πανελλήνιου Συλλόγου Μεταμοσχευθέντων εκ Νεφρού με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους 2018, επισκέφθηκε σήμερα 21.12.2017 τα Μεταμοσχευτικά Κέντρα του Λαϊκού και του Ευαγγελισμού καθώς τα φαρμακεία Ε.Ο.Π.Υ.Υ. της Ομόνοιας Αμπελοκήπων και Ν Ιωνίας.

Επισκέφθηκε επίσης  τα εξωτερικά ιατρεία  των νεφροπαθών μεταμοσχευμένων , τα τμήματα του Αιματολογικού , Βιοχημικού και Πυρηνικής Ιατρικής .

Ανταλλάξαμε ευχές για καλή χρονιά με υγεία, ελπίδα και προοπτική με τους μεταμοσχευμένους νεφροπαθείς, τους Ιατρούς μεταμοσχευτές και νεφρολόγους των μονάδων,  ,το Νοσηλευτικό και Διοικητικό προσωπικό ,τους τεχνολόγους, τους Ιατρούς των τμημάτων και  τους φαρμακοποιούς των φαρμακείων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Read More

Συνάντηση Αντιπροσωπείας Διοικητικού Συμβουλίου Πανελληνίου Συλλόγου Μεταμοσχευθέντων εκ Νεφρού με το Διοικητή του ΓΝΑ “ΛΑΪΚΟ”

Αντιπροσωπεία του διοικητικού συμβουλίου του Πανελληνίου Συλλόγου Μεταμοσχευθέντων εκ Νεφρού (ΠΣΜΝ) αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Χ. Πολυδώρου, τον Αντιπρόεδρο Χ. Σβάρνα, τη Γενική Γραμματέα Θ. Μαρκοπούλου και τον Υπεύθυνο Επικοινωνίας Α. Δημητρακόπουλο, επισκέφθηκε σήμερα 1.6.2017 το Διοικητή του ΓΝΑ «Λαϊκό» κ. Ηρακλή Χαρμανίδη, με τον οποίο συζήτησε θέματα που αφορούν στις μεταμοσχεύσεις καθώς επίση και σε προβλήματα των μεταμοσχευμένων νεφροπαθών στα οποία υπέβαλε προτάσεις για την επίλυση τους.

Πρώτο θέμα που θέσαμε ήταν η παρατηρούμενη καθυστέρηση  των μεταμοσχεύσεων από «ζώντα δότη». Όπως ανέφερε ο κ. Χαρμανίδης, η καθυστέρηση αυτή, θα μειωθεί άμεσα επειδή οι 4 μεταμοσχεύσεις από «ζώντα δότη» που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή, θα γίνουν 8, λόγω του επιπλέον χειρουργικού τραπεζιού που αγοράστηκε, του επιπλέον νοσηλευτικού προσωπικού το οποίο  θα στελεχώσει τη ΜΜΝ και του νέου Μεταμοσχευτή Ιατρού που θα ενταχθεί στη μονάδα μέσα στο επόμενο εξάμηνο (μέχρι το τέλος του 2017).

Η νέα ανακαινισμένη μονάδα μεταμόσχευσης νεφρού, σύμφωνα με διαβεβαίωση του κ. Χαρμανίδη, θα χρησιμοποιείτε εφεξής αποκλειστικά και μόνο για τις ανάγκες της μεταμόσχευσης νεφρού και ήπατος και για τη νοσηλεία μεταμοσχευμένων ασθενών (για την πρωτογενή ή δευτερογενή πάθησή τους) ή νεφροπαθών ασθενών που προετοιμάζονται για μεταμόσχευση.

Συζητήσαμε ακόμα το θέμα της Μονάδας Εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και ζητήσαμε να γίνουν δράσεις, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των μοσχευμάτων που προσφέρονται από τη ΜΕΘ του ΓΝΑ «Λαϊκού», ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι πολύ χαμηλός. Ενημερωθήκαμε από τον Διοικητή ότι υπάρχουν στο νοσοκομείο συνολικά 17 κρεβάτια ΜΕΘ από τα οποία μέχρι και την περσινή χρονιά μόνο τα  7 κρεβάτια ήταν ενεργά. Σήμερα τα ενεργά κρεβάτια έφτασαν τα 10 με στόχο σύντομα να στελεχωθούν άλλα 4 ώστε να φτάσουν σε ένα σύνολο 14 ενεργών κρεβατιών ΜΕΘ.

Από την πλευρά του Πανελληνίου Συλλόγου Μεταμοσχευθέντων εκ Νεφρού επισημάναμε στο κ. Διοικητή την ανάγκη δημιουργίας ηλεκτρονικών φακέλων των μεταμοσχευμένων ασθενών. Για το μεταβατικό αυτό στάδιο ζητήσαμε, να αποκατασταθεί η συνολική μεταφορά των φακέλων, των προγραμματισμένων κάθε φορά ραντεβού μεταμοσχευμένων ασθενών, στα εξωτερικά ιατρεία της ΜΜΝ όπου και παρακολουθούνται.

Προτείναμε ακόμα, τη δημιουργία ιδιαίτερου χώρου, μέσα στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, όπου οι νέοι μεταμοσχευμένοι ασθενείς, ειδικά οι μεταμοσχευμένοι από πτωματικό δότη, καθ’ όλη τη διάρκεια νοσηλείας τους, να μπορούν να πραγματοποιούν τις απαραίτητες αιμοκαθάρσεις, μέχρι το νέο μόσχευμα να είναι σε θέση να υποστηρίξει πλήρως τη νεφρική λειτουργία.

Αναφερθήκαμε ακόμα, στο χώρο αναμονής των μεταμοσχευμένων ασθενών των εξωτερικών ιατρείων της ΜΜΝ και προτείναμε όπως το παρακείμενο ιατρείο πολλαπλών χρήσεων να χρησιμοποιείται μόνο για ήπιες χρήσεις όπως ανιυπερασικό, διατροφολογικό, κ.τ.λ. ώστε να αποφεύγεται η όποια επαφή με ασθενείς υψηλής μολυσματικότητας γεγονός το οποίο μπορεί να αποβεί καταστροφικό για το μόσχευμα. Ζητήσαμε επίσης, την ανανέωση του εξοπλισμού του τμήματος αιμοληψίας με νέες καρέκλες αιμοληψίας.

Ο Διοικητής κ. Χαρμανίδης άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή όλες τις προτάσεις και τις επισημάνσεις μας και υποσχέθηκε να πράξει το καλύτερο δυνατό για τη διευκόλυνση των μεταμοσχευμένων ασθενών.

Ευχαριστούμε το Διοικητή του ΓΝΑ «Λαϊκό» για το χρόνο που μας διέθεσε και την προσοχή με την οποία άκουσε τα θέματα που του θέσαμε και θα εργαστούμε από κοινού για την επίλυση των προβλημάτων των νεφροπαθών μεταμοσχευμένων.

Επίσκεψη Αντιπροσωπείας Διοικητικού Συμβουλίου στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του ΓΝΑ “Ο Ευαγγελισμός”

Εγκαινιάζοντας σήμερα έναν κύκλο επισκέψεων, σε δημόσιες και ιδιωτικές Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, επιλέξαμε να κάνουμε την αρχή από τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού ενός από τα μεγαλύτερα Νοσοκομεία της χώρας, του ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός». Συναντηθήκαμε λοιπόν με το διευθυντή του Νεφρολογικού κ. Θεοφάνη Αποστόλου και την προϊσταμένη της ΜΤΝ κα Ψυχογιού Ευαγγελία και συζητήσαμε μαζί τους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην λειτουργία της ΜΤΝ.

Όπως αναφέρθηκε, στη συγκεκριμένη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, διενεργούνται αιμοκαθάρσεις σε ασθενείς ενταγμένους σε μόνιμο πρόγραμμα αιμοκάθαρσης, σε νοσηλευόμενους ασθενείς του Νεφρολογικού Τμήματος ή και άλλων Τμημάτων του Νοσοκομείου, σε ασθενείς που προσέχονται στα επείγοντα του Νοσοκομείου κατά την διάρκεια της Γενικής Εφημερίας (έκτακτες αιμοκαθάρσεις) και τέλος σε 10 περίπου ανασφάλιστους νεφροπαθείς.

Κύρια προβλήματα τα οποία αναφέρθηκαν ήταν κατά κύριο λόγο η παλαιότητα των μηχανημάτων αιμοκάθαρσης, μερικά εκ των οποίων χρονολογούνται από το 1984. Τα νεότερα μηχανήματα, 14 των αριθμό, είναι μηχανήματα τα οποία δόθηκαν στη μονάδα από το ΙΚΑ το 2009 και τα οποία ήταν ήδη σε χρήση κάποια χρόνια. Επί συνόλου 24 μηχανημάτων αιμοκάθαρσης που διαθέτει η μονάδα, μόνο 3 μηχανήματα μπορούν να πραγματοποιήσουν αιμοκάθαρση on-line (συνδυασμού των δύο μεθόδων κάθαρσης της διάχυσης και της διήθησης) και μόνο τα 14 από αυτά τα μηχανήματα είναι σε συνεχή χρήση λόγω συχνών βλαβών των υπολοίπων.

Ένα ακόμα πρόβλημα το οποίο συζητήθηκε είναι η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, για τη στελέχωση της μονάδας, ώστε να καταστεί δυνατή η εξυπηρέτηση μεγαλύτερου αριθμού νεφροπαθών. Με χαρά ενημερωθήκαμε, ότι το Υπουργείο Υγείας προχωρά τη διαδικασία για την πρόσληψη 2 νοσηλευτών.

Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η επάρκεια της μονάδα σε ιατρικό προσωπικό το οποίο μαζί με το νοσηλευτικό προσωπικό καταβάλουν τα μέγιστα για την εξυπηρέτηση των νεφροπαθών ασθενών.

Συμπερασματικά λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι οι προτάσεις της Μονάδα Τεχνητού Νεφρού προς τους αρμόδιους συνοψίζονται στα ακόλουθα:

  • Άμεση αντικατάσταση των 24 πεπαλαιωμένων μηχανημάτων αιμοκάθαρσης με καινούργια μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας.
  • Επιπλέον πρόσληψη προσωπικού (τουλάχιστον 4 νοσηλευτών) για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.

Ευχαριστούμε θερμά το διευθυντή του Νεφρολογικού Τμήματος κ. Θεοφάνη Αποστόλου και την προϊσταμένη της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού κα Ευαγγελία Ψυχογιού για το χρόνο που μας διέθεσαν και τις πληροφορίες που μας έδωσαν.

Την επίσκεψη πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του συλλόγου Χ. Πολυδώρου μαζί με τον υπεύθυνο επικοινωνίας Α. Δημητρακόπουλο.