Ζητείται ορισμός συνάντησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τα οδοιπορικά Νεφροπαθών και των Θαλασσαιμικών.

Προς

Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

κ. Χατζηδάκη Κωνσταντίνο

Κοιν.: Γραφείο Πρωθυπουργού

           Υπουργό Υγείας κ. Άδωνη Γεωργιάδη

           Υφυπουργό Οικονομικών κ. Αθανάσιο Πετραλιά.

           Διοικήτρια ΕΟΠΥΥ κα Θεανώ Καρποδίνη

           Ε.Σ.ΑμεΑ

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

 Όπως καλά γνωρίζεται οι νεφροπαθείς τελικού σταδίου υπό αιμοκάθαρση μετακινούνται κάθε δεύτερη ημέρα από τον τόπο Κατοικίας τους προς τη μονάδα τεχνητού νεφρού προκειμένου να κάνουν αιμοκάθαρση (13χ2 μετακινήσεις μηνιαίως). Για τις μετακινήσεις αυτές αποζημιώνονται ανάλογα με την χιλιομετρική απόσταση βάσει του Ειδικού Κανονισμού Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ) του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

 Τον Ιούνιο του 2022 αναπροσαρμόστηκαν τα κόμιστρα των ταξί κατά 30% χωρίς να υπάρξει και αντίστοιχη εναρμόνιση στα οδοιπορικά των αιμοκαθαιρομένων και θαλασσαιμικών που παραμένουν καθηλωμένα στις τιμές των κομίστρων ΤΑΧΙ του 2013.

 Οι νεφροπαθείς τελικού σταδίου (υπό αιμοκάθαρση) έχουν να αντιμετωπίσουν, παράλληλα με τη μακροχρόνια οικονομική κρίση, το κύμα ακρίβειας στα προϊόντα, την ενέργεια, τα καύσιμα κ.α., που καθιστούν αδύνατη ακόμα και την κάλυψη των βασικών καθημερινών τους αναγκών. Ιδιαίτερα όταν ληφθεί υπόψη και το δυσβάστακτο πρόσθετο κόστος που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών που πηγάζουν από την αναπηρία τους.

 Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών (Π.Ο.Ν) το Ιούνιο του 2022 υπέβαλε στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ το αίτημα αναπροσαρμογής των οδοιπορικών των αιμοκαθαιρομένων κατά 30% αντίστοιχο της αύξησης των κομίστρων ΤΑΧΙ.

 Ακολούθησε ένα μεγάλο διάστημα διαβουλεύσεων για το ζήτημα και τελικά ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ αποδέχθηκε  το δίκαιο αίτημά μας και εισηγήθηκε στο Υπουργείο Υγείας  την αναπροσαρμογή των οδοιπορικών των αιμοκαθαιρομένων .

Ο τότε Υπουργός Υγείας κ. Αθανάσιος Πλεύρης ενέκρινε την εισήγηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ υπογράφοντας σχέδιο ΚΥΑ το οποίο διαβίβασε στο Υπουργείο Οικονομικών για έκδοση ΚΥΑ. Μεσολάβησαν  οι εθνικές εκλογές και το ζήτημα έμεινε εκκρεμές.

Με την νέα κυβέρνηση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών επανάφερε το θέμα και οι επόμενοι Υπουργοί Υγείας  κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και κ. Άδωνις Γεωργιάδης διαβίβασαν εκ νέου την υπόθεση στο Υπουργείο Οικονομικών υπόψιν του Υφυπουργού κ. Πετραλιά, ο οποίος την  απέρριψε με το αιτιολογικό ότι δεν μπορεί να καλυφθεί δημοσιονομικά ένα κόστος της τάξης των

13 εκατομμύριων ευρώ που αφορά την αναπροσαρμογή των οδοιπορικών των αιμοκαθαιρομένων και των θαλασσαιμικών ασθενών. 

 Η αύξηση των οδοιπορικών ετέθη επίσης και στον τότε Υπουργό Επικράτειας κ. Σταύρο Παπασταύρου, οποίος μας διαβεβαίωσε ότι θα προωθήσει το αίτημά μας στα αρμόδια Υπουργεία.

 Παρά τις θετικές εισηγήσεις των τριών ( 3 ) Υπουργών Υγείας, τις επανειλημμένες δεσμεύσεις στο κοινοβούλιο σε απαντήσεις ερωτήσεων  βουλευτών όλων των κομμάτων καθώς και  στην κοπή της πίτας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Νεφροπαθών τον Ιανουάριο του 2023 και 2024 ότι το ζήτημα συζητείται και θα αντιμετωπιστεί άμεσα μέχρι στιγμή διαπιστώνουμε ότι δεν έχει γίνει τίποτα.

Περάσαν περίπου 2 χρόνια από τις 20/06/2022 που καταθέσαμε το δίκαιο αίτημά μας και οι 12.500 αιμοκαθαιρόμενοι και θαλασσαιμικοί ασθενείς εισπράξαμε υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα και αδιαφορία.

Εξαντλήσαμε όλα τα όρια της υπομονής και της αντοχής μας.

Απευθυνόμαστε σε σας κύριε Υπουργέ και ζητάμε άμεσα συνάντηση μαζί σας την Παρασκευή 24/05/2024 με εναλλακτική την Δευτέρα 27/05/2024 και ώρα 11:00 π.μ. Παρακαλούμε να  μας δεχθείτε για να συζητήσουμε διεξοδικά την επίλυση του χρονίζοντος ζητήματος της αναπροσαρμογής των οδοιπορικών των νεφροπαθών και θαλασσαιμικών ασθενών  υπογράφοντας  την σχετική ΚΥΑ.

Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                 Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ                                                 ΣΒΑΡΝΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Ετήσια Γενική Συνέλευση-Κοπή πίτας 2024 Πανελλήνιου Συνδέσμου Μεταμοσχευμένων εκ Νεφρού (ΠΣΜΝ) Κυριακή 18/02/2024

ΠΡΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΠΣΜΝ

Αρ. Πρωτ: 1/2024

Αθήνα 24.01.2024

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕΛΩΝ ΠΣΜΝ ΣΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ –

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ 2024

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Μεταμοσχευμένων εκ Νεφρού (ΠΣΜΝ), σύμφωνα με την απόφασή της Συνεδρίασης του της 10ης Ιανουαρίου 2024, με βάση τις διατάξεις του Άρθρου 13 του Καταστατικού του Συνδέσμου, καλεί όλα τα Μέλη του την Κυριακή 18.02.2024 και ώρα 10:00 π.μ. στην Τακτική Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου, που θα πραγματοποιηθεί στο Ξενοδοχείο  Αμαλία  (Λεωφόρος Αμαλίας 10, Σύνταγμα), με τα παρακάτω θέματα ημερήσιας διάταξης :

Read more

Διαβάστε την Πρόσκληση σε αρχείο pdf.

    ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕΛΩΝ ΣΕ ΓΣ – ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΠΣΜΝ 2024

                                                            

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ / ΞΕΝΑΓΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 15,10,2023 ΩΡΑ 10.00 Π.Μ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΜΕΝΩΝ ΕΚ ΝΕΦΡΟΥ
Ναυάρχου Βότση 21, Κάτω Πατήσια, 104 45
Τηλέφωνο: 210 854160 E-mail: info@psmn.gr, Website: www.psmn.gr
Αθήνα 18.09.2023,

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Συνδέσμου Μεταμοσχευμένων Εκ Νεφρού σας προσκαλεί σε Επίσκεψη / Ξενάγηση στην Εθνική Πινακοθήκη / Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου, οδός Μιχαλακοπούλου 1, 11634 Αθήνα (έναντι Ξενοδοχείου ΧΙΛΤΟΝ), την Κυριακή 15.10.2023, με ώρα προσέλευσης 10:00 π.μ. Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί από επαγγελματία Ξεναγό και θα διαρκέσει περίπου 2 ώρες.

Read more

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΠΣΜΝ

Πανελλήνιος Σύλλογος Μεταμοσχευθέντων εκ Νεφρού: Εργαστηριακές Εξετάσεις Μεταμοσχευμένων εκ Νεφρού στο Λαϊκό Νοσοκομ είο

Εργαστηριακές Εξετάσεις Μεταμοσχευμένων εκ Νεφρού στο Λαϊκό Νοσοκομείο

Αθήνα 01.06.2023,

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Όπως οι περισσότεροι ήδη γνωρίζετε, το τελευταίο τρίμηνο έχει αρχίσει να εφαρμόζεται στο Λαϊκό Νοσοκομείο το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των εργαστηριακών εξετάσεων.

Ως αποτέλεσμα, δημιουργήθηκαν σημαντικές καθυστερήσεις στην διαδικασία πραγματοποίησης των εξετάσεων, οι οποίες επηρέασαν και τους ασθενείς μεταμοσχευμένους εκ νεφρού.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Μεταμοσχευθέντων εκ Νεφρού, εντόπισε από την γέννηση τους τα προβλήματα αυτά των καθυστερήσεων και παρενέβη άμεσα, με την υποβολή πρακτικών και ρεαλιστικών προτάσεων,  με στόχο την αντιμετώπιση τους.

Έτσι, μετά από επανειλημμένες συναντήσεις και συνεννοήσεις, με τον Διοικητή  του Λαϊκού Νοσοκομείου κ. Θεοφάνη Ροΐδη και τους συνεργάτες του, καθώς και με την Διευθύντρια της Κλινικής Νεφρολογίας και Μεταμόσχευσης Νεφρού, Αναπλ. Καθηγήτρια κα Σμαραγδή Μαρινάκη, κατέστη δυνατή η αποκατάσταση της ομαλή πορείας πραγματοποίησης των εργαστηριακών εξετάσεων για τους ασθενείς μεταμοσχευμένους εκ νεφρού, με την εφαρμογή των παρακάτω προτάσεων του Συλλόγου μας:

  1. Λειτουργία στο Γραφείο Κίνησης Ταμείου, με αποκλειστική εξυπηρέτηση των ασθενών μεταμοσχευμένων εκ νεφρού,
  2. Ενίσχυση του προσωπικού του Τμήματος Αιμοληψίας και
  3. Παροχή δυνατότητας (από 01.06.2023) στους μεταμοσχευμένους ασθενείς να κλείνουν ταυτόχρονα το ραντεβού για τις αιμοληψίες, μαζί με το ραντεβού για το τακτικό εξωτερικό ιατρείο με τους παρακάτω τρόπους:
  • στις τηλ. γραμμές του 213 2061458 και 213 2061459 του Λαϊκού Νοσοκομείου   
  • στο τηλ. κέντρο 1535  και
  • στην ιστοσελίδα https://1535.gr/ του Συστήματος Γραμμή για την Υγεία.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.                                Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Δ.Σ.                                  

ΣΒΑΡΝΑΣ    ΧΡΗΣΤΟΣ                             ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΝΑΒΟΛΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΘΕΝΤΩΝ ΕΚ ΝΕΦΡΟΥ

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣYNAΔΕΛΦΟΙ ,

Η EKΛOΓOAΠOΛOΓIΣTIKH ΓΕΝ. ΣYNΕΛΕYΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΘΕΝΤΩΝ ΕΚ ΝΕΦΡΟΥ ΤΗΣ  19,03,2023 ΑΝΑΒΑΛΕΤΕ ΛOΓΩ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ 9 ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙOY & ΠΟΥ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΟ .Η  EKΛOΓOAΠOΛOΓIΣTIKH ΓΕΝ. ΣYNΕΛΕYΣΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΙΣ 02.04.2023 ΩPA 10,30 Π.M .ΞENOΔOXEIO AMAΛIA  (AMAΛIAΣ 10)

Απαράδεκτη περικοπή αναπηρικών επιδομάτων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΘΕΝΤΩΝ ΕΚ ΝΕΦΡΟΥ

Αρ. Πρωτ 994/25-02-2023 Αθήνα 25/02/2023

Προς : κ. Κ. Χατζηδάκη Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Κοινοποίηση :

Γραφείο Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου  Μητσοτάκη

κ. Μιχαηλίδου Δόμνα Υφυπουργό Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ)

ΕΣΑ.με.Α

Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών (Π.Ο.Ν)

   

Απαράδεκτη περικοπή αναπηρικών επιδομάτων

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Χιλιάδες ανάπηροι και χρονίως πάσχοντες όπως και οι νεφροπαθείς (υπό αιμοκάθαρση, υπό μεταμόσχευση ,υπό περιτοναϊκή κάθαρση) δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων που καταβάλλει ο ΟΠΕΚΑ διαπίστωσαν με μεγάλη έκπληξη και αγανάκτηση μεγάλες περικοπές, στα αναπηρικά επιδόματα μηνός Φεβρουαρίου 2023 που σε ορισμένες περιπτώσεις οι περικοπές αγγίζουν τα 100 ευρώ .

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η περικοπή των αναπηρικών  επιδομάτων που προκάλεσε όλη αυτή την τεράστια αναστάτωση και η οποία θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί οφείλεται σε αστοχία διασύνδεσης των πληροφοριακών συστημάτων όπως παραδέχεται με ανακοινώσεις του ο ΟΠΕΚΑ και όχι σε άλλου είδους σενάρια.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Μεταμοσχευθέντων εκ Νεφρού ζητά ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΣΗ των ορθών ποσών στις περιπτώσεις περικοπών  αναπηρικών επιδομάτων των δικαιούχων .

Επιπροσθέτως  θεωρούμε  επιβεβλημένη, όσο ποτέ άλλοτε, την αναπροσαρμογή (ΑΥΞΗΣΗ) των αναπηρικών επιδομάτων   ειδικά αυτή την περίοδο, με τις ενεργειακές ανατιμήσεις οι οποίες  επιφέρουν αυξήσεις στα βασικά αγαθά και τις υπηρεσίες .

Τα πενιχρά αναπηρικά επιδόματα που χορηγούνται από την πολιτεία στα άτομα με αναπηρία εκτός από το κόστος της καθημερινής επιβίωσής τους καλούνται να καλύψουν και το πρόσθετο κόστος που πηγάζει από τις ανάγκες της αναπηρίας τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι,  τα αναπηρικά επιδόματα έχουν μείνει καθηλωμένα εδώ και 11 χρόνια, ενώ τίθεται θέμα αξιοπρεπούς διαβίωσης ή ακόμα και επιβίωσης για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους με αναπηρία και τις οικογένειές τους.

Οι αυξήσεις σε όλα τα αναπηρικά επιδόματα θα  ελαφρύνουν  τις επιπτώσεις  στην καθημερινότητα των αναπήρων από τον αυξημένο πληθωρισμό και θα συμβάλουν στην αξιοπρεπή διαβίωση ή ακόμα και επιβίωση τους.

Μετά τιμής,

Ο Πρόεδρος Δ.Σ. Η Γ. Γραμματέας Δ.Σ.
Χρήστος Σβάρνας Θεοδώρα Μαρκοπούλου

Ταχ. Δ/νση    :  Ναυάρχου Βότση 21 Τ.Κ : 104 45 Κάτω Πατήσια

Τηλ/ Fax       :  +30  210 8541600 Emails : info@psmn.gr / metnefrou@gmail.com

Website        :  www.psmn.gr