ΝΕΑ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Ζητείται ορισμός συνάντησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τα οδοιπορικά Νεφροπαθών και των Θαλασσαιμικών.

Προς

Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

κ. Χατζηδάκη Κωνσταντίνο

Κοιν.: Γραφείο Πρωθυπουργού

           Υπουργό Υγείας κ. Άδωνη Γεωργιάδη

           Υφυπουργό Οικονομικών κ. Αθανάσιο Πετραλιά.

           Διοικήτρια ΕΟΠΥΥ κα Θεανώ Καρποδίνη

           Ε.Σ.ΑμεΑ

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

 Όπως καλά γνωρίζεται οι νεφροπαθείς τελικού σταδίου υπό αιμοκάθαρση μετακινούνται κάθε δεύτερη ημέρα από τον τόπο Κατοικίας τους προς τη μονάδα τεχνητού νεφρού προκειμένου να κάνουν αιμοκάθαρση (13χ2 μετακινήσεις μηνιαίως). Για τις μετακινήσεις αυτές αποζημιώνονται ανάλογα με την χιλιομετρική απόσταση βάσει του Ειδικού Κανονισμού Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ) του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

 Τον Ιούνιο του 2022 αναπροσαρμόστηκαν τα κόμιστρα των ταξί κατά 30% χωρίς να υπάρξει και αντίστοιχη εναρμόνιση στα οδοιπορικά των αιμοκαθαιρομένων και θαλασσαιμικών που παραμένουν καθηλωμένα στις τιμές των κομίστρων ΤΑΧΙ του 2013.

 Οι νεφροπαθείς τελικού σταδίου (υπό αιμοκάθαρση) έχουν να αντιμετωπίσουν, παράλληλα με τη μακροχρόνια οικονομική κρίση, το κύμα ακρίβειας στα προϊόντα, την ενέργεια, τα καύσιμα κ.α., που καθιστούν αδύνατη ακόμα και την κάλυψη των βασικών καθημερινών τους αναγκών. Ιδιαίτερα όταν ληφθεί υπόψη και το δυσβάστακτο πρόσθετο κόστος που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών που πηγάζουν από την αναπηρία τους.

 Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών (Π.Ο.Ν) το Ιούνιο του 2022 υπέβαλε στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ το αίτημα αναπροσαρμογής των οδοιπορικών των αιμοκαθαιρομένων κατά 30% αντίστοιχο της αύξησης των κομίστρων ΤΑΧΙ.

 Ακολούθησε ένα μεγάλο διάστημα διαβουλεύσεων για το ζήτημα και τελικά ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ αποδέχθηκε  το δίκαιο αίτημά μας και εισηγήθηκε στο Υπουργείο Υγείας  την αναπροσαρμογή των οδοιπορικών των αιμοκαθαιρομένων .

Ο τότε Υπουργός Υγείας κ. Αθανάσιος Πλεύρης ενέκρινε την εισήγηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ υπογράφοντας σχέδιο ΚΥΑ το οποίο διαβίβασε στο Υπουργείο Οικονομικών για έκδοση ΚΥΑ. Μεσολάβησαν  οι εθνικές εκλογές και το ζήτημα έμεινε εκκρεμές.

Με την νέα κυβέρνηση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών επανάφερε το θέμα και οι επόμενοι Υπουργοί Υγείας  κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και κ. Άδωνις Γεωργιάδης διαβίβασαν εκ νέου την υπόθεση στο Υπουργείο Οικονομικών υπόψιν του Υφυπουργού κ. Πετραλιά, ο οποίος την  απέρριψε με το αιτιολογικό ότι δεν μπορεί να καλυφθεί δημοσιονομικά ένα κόστος της τάξης των

13 εκατομμύριων ευρώ που αφορά την αναπροσαρμογή των οδοιπορικών των αιμοκαθαιρομένων και των θαλασσαιμικών ασθενών. 

 Η αύξηση των οδοιπορικών ετέθη επίσης και στον τότε Υπουργό Επικράτειας κ. Σταύρο Παπασταύρου, οποίος μας διαβεβαίωσε ότι θα προωθήσει το αίτημά μας στα αρμόδια Υπουργεία.

 Παρά τις θετικές εισηγήσεις των τριών ( 3 ) Υπουργών Υγείας, τις επανειλημμένες δεσμεύσεις στο κοινοβούλιο σε απαντήσεις ερωτήσεων  βουλευτών όλων των κομμάτων καθώς και  στην κοπή της πίτας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Νεφροπαθών τον Ιανουάριο του 2023 και 2024 ότι το ζήτημα συζητείται και θα αντιμετωπιστεί άμεσα μέχρι στιγμή διαπιστώνουμε ότι δεν έχει γίνει τίποτα.

Περάσαν περίπου 2 χρόνια από τις 20/06/2022 που καταθέσαμε το δίκαιο αίτημά μας και οι 12.500 αιμοκαθαιρόμενοι και θαλασσαιμικοί ασθενείς εισπράξαμε υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα και αδιαφορία.

Εξαντλήσαμε όλα τα όρια της υπομονής και της αντοχής μας.

Απευθυνόμαστε σε σας κύριε Υπουργέ και ζητάμε άμεσα συνάντηση μαζί σας την Παρασκευή 24/05/2024 με εναλλακτική την Δευτέρα 27/05/2024 και ώρα 11:00 π.μ. Παρακαλούμε να  μας δεχθείτε για να συζητήσουμε διεξοδικά την επίλυση του χρονίζοντος ζητήματος της αναπροσαρμογής των οδοιπορικών των νεφροπαθών και θαλασσαιμικών ασθενών  υπογράφοντας  την σχετική ΚΥΑ.

Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                 Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ                                                 ΣΒΑΡΝΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Η Κοινωνική Ευαισθητοποίηση Καταλύτης για την  Δωρεά και Μεταμόσχευση Οργάνων στην Ελλάδα

Η  μεταμόσχευση αποτελεί  την  μόνη διαθέσιμη θεραπεία για ανεπάρκειες οργάνων ευρισκόμενων σε τελικό στάδιο, όπως το ήπαρ, οι πνεύμονες και η καρδιά, και την αποτελεσματικότερη θεραπεία για την νεφρική ανεπάρκεια σε τελικό στάδιο, βελτιώνοντας ταυτόχρονα σημαντικά την ποιότητα ζωής.

Η επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη αυξάνει διαρκώς το θεραπευτικό αποτέλεσμα των μεταμοσχεύσεων και ταυτόχρονα διευρύνει τον αριθμό των επιλέξιμων υποψηφίων ληπτών οργάνων. Το γεγονός αυτό δημιουργεί συνθήκες  αυξημένης ζήτησης συμπαγών οργάνων προς μεταμόσχευση, με αποτέλεσμα η έλλειψη δωρητών οργάνων να αποτελεί σημαντική  πρόκληση για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ταυτόχρονα, η δωρεά και μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων αποτελεί ένα πολύπλοκο σύστημα, που εστιάζει στην ανθρώπινη ζωή και περιλαμβάνει πτυχές νομικού, οργανωτικού, τεχνολογικού, επιστημονικού, ερευνητικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα, αλλά ταυτόχρονα επηρεάζεται από αξίες ηθικού, κοινωνικού και πολιτιστικού/θρησκευτικού περιεχομένου.

Μάλιστα, καθοριστικό παράγοντα για την δωρεά οργάνων αποτελεί η ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου.

Το Έλλειμμα Δωρητών  Οργάνων  στην Ελλάδα

Με βάση τα στοιχεία της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Newsletter Transplant, για το έτος 2022 ο μέσος όρος του δείκτη δωρεάς οργάνων στην ΕΕ (αριθμός θανόντων δοτών ανά εκατομμύριο πληθυσμούανέρχεται σε 18,1. Τα κράτη με τον υψηλότερο δείκτη δωρεάς οργάνων είναι η Ισπανία και η Πορτογαλία, με τιμές δείκτη 47 και 31,5 αντίστοιχα,  στις οποίες εφαρμόζονται πρότυπα ολοκληρωμένα συστήματα  Δωρεάς και Μεταμόσχευσης Οργάνων. 

Η Ελλάδα με τιμή δείκτη  6,7 ευρίσκεται στην 24η θέση της κατάταξης των 27 κρατών. Αντίθετα, η  Ελλάδα κατέχει την 4η  θέση στην κατάταξη για τον δείκτη μεταμοσχεύσεων νεφρού από ζώντα δότη (μεταμοσχεύσεις νεφρού από ζώντα δότη ανά εκατομμύριο πληθυσμού, στις οποίες ο δότης συνήθως προέρχεται από το οικογενειακό περιβάλλον), με τιμή δείκτη 8,1, έναντι  6,2 του μέσου όρου για την ΕΕ. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει το υφιστάμενο δυναμικό για την αύξηση των μεταμοσχεύσεων νεφρού από ζώντα δότη στην Ελλάδα.

Με βάση τα στοιχεία της ανωτέρω έκθεσης (Newsletter Transplant), το 2022 στην Ευρωπαϊκή Ένωση(27 χώρες, με συνολικό πληθυσμό 445 εκ.) πραγματοποιήθηκαν συνολικά 27.953 μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων, εκ των οποίων 16.795  (60,1%)  αφορούσαν σε Νεφρό και  6.804 (24,3%) αφορούσαν σε Ήπαρ. Μάλιστα στο 18% των μεταμοσχεύσεων νεφρού το μόσχευμα προερχόταν από ζώντες δότες, ενώ αντίστοιχα στο 3% των μεταμοσχεύσεων ήπατος  το μόσχευμα προερχόταν από ζώντες δότες.

Στην Ελλάδα, ειδικότερα, το 2022 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 237 μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων, εκ των οποίων 188  (76,1%)  αφορούσαν σε Νεφρό και  36 (14,1%) αφορούσαν σε Ήπαρ. Μάλιστα, στο 45% των μεταμοσχεύσεων νεφρού (84 μεταμοσχεύσεις νεφρού), το μόσχευμα προερχόταν από ζώντες δότες.

Για το 2023, αντίστοιχα, με βάση στοιχεία του ΕΟΜ, πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα συνολικά 305 μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων, εκ των οποίων 239  (78,4%)  αφορούσαν σε Νεφρό και  40 (13,1%) αφορούσαν σε Ήπαρ. Επίσης, στο 44% των μεταμοσχεύσεων νεφρού (101 μεταμοσχεύσεις νεφρού), το μόσχευμα προερχόταν από ζώντες δότες.

Παράλληλα, στην Ελλάδα το 2022 στις λίστες αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού, ήπατος, καρδιάς και πνευμόνων ήταν εγγεγραμμένοι περισσότεροι από 1.650 ασθενείς, εκ των οποίων 88% για μεταμόσχευση νεφρού (1.453 ασθενείς) και 9% για μεταμόσχευση ήπατος (145 ασθενείς).

Ο συνολικός αριθμός των νεφροπαθών ασθενών σε αναμονή μεταμόσχευσης εκτιμάται ότι έχει προοπτική σημαντικής μεγέθυνσης, αφού από τους περισσότερους των 12.500 νεφροπαθών τελικού σταδίου, οι οποίοι υποβάλλονται μακροχρόνια σε επώδυνη πολύωρη εξωνεφρική κάθαρση (με πολύ σημαντικό ετήσιο κόστος για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης), μόνον 1.453 περιλαμβάνονταν το 2022 στην αντίστοιχη λίστα. Κατά συνέπεια, είναι απαραίτητη η αποτελεσματική συνεργασία του ΕΟΜ και των Μονάδων Μεταμόσχευσης Νεφρού, με τις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού σε όλη την Ελλάδα, με στόχο την αξιολόγηση τησ δυνατότητας ένταξης στην λίστα αναμονής περισσότερων νεφροπαθών ασθενών σε εξωνεφρική κάθαρση.

Τέλος, από τα στοιχεία  των ετήσιων εκθέσεων Newsletter Transplant προκύπτει ότι, στην Ελλάδα την τελευταία εξαετία, κατά μέσο όρο, περίπου κάθε 1 ημέρα προστίθεται 1 ασθενής στις λίστες αναμονής για μεταμόσχευση, ενώ κάθε 6 ημέρες αποβιώνει 1 ασθενής από τις λίστες αυτές.

Το Εθνικό Σχέδιο για τη Δωρεά και Μεταμόσχευση Οργάνων

Το Ίδρυμα Ωνάση το 2019 ανέθεσε στο London School of Economics (LSE), σε συνεργασία με το  Imperial College London, την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου για τη Δωρεά και Μεταμόσχευση Οργάνων στην Ελλάδα, με επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας εξιδεικευμένων επιστημόνων τον Καθηγητή Πολιτικής της Υγείας Ηλία Μόσιαλο και τον Καθηγητή  Χειρουργικής Μεταμοσχεύσεων Βασίλη Παπαλόη.  Για την εκπόνηση της Μελέτης αξιοποιήθηκε η πλέον σύγχρονη επιστημονική γνώση και δεδομένα, καθώς και οι βέλτιστες πρακτικές σε διεθνές επίπεδο από επιτυχημένα εθνικά συστήματα δωρεάς και μεταμόσχευσης οργάνων. 

Η Μελέτη απετέλεσε την βάση για την κατάρτιση του νέου Θεσμικού Πλαισίου για την  Δωρεά και Μεταμόσχευση Οργάνων, το οποίο ενσωματώθηκε στον Ν. 5034/2023.

Το Εθνικό Σχέδιο για τη Δωρεά και Μεταμόσχευση Οργάνων στην Ελλάδα καλύπτει με ολοκληρωμένο τρόπο όλες τις επιμέρους πτυχές και παράγοντες που διασφαλίζουν την επιτυχή λειτουργία του συνολικού Συστήματος, με έμφαση στον θεσμό του Συντονιστή Μεταμοσχεύσεων και στόχο ο ασθενής να ευρίσκεται στο επίκεντρο της φροντίδας και  παράλληλα  να δημιουργηθεί η απαραίτητη εμπιστοσύνη του κοινωνικού συνόλου  στο Σύστημα Δωρεάς και Μεταμόσχευσης Οργάνων.

Η υλοποίηση των απαιτούμενων θεσμικού, διοικητικού και οργανωτικού  χαρακτήρα  ενεργειών για την  πλήρη εφαρμογή του συνόλου των σχετικών  προβλέψεων – διατάξεων του ανωτέρω Νόμου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της λειτουργίας του  Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου (που αναμένεται  στα τέλη του 2024), το οποίο θα αποτελεί ταυτόχρονα ένα κέντρο έρευνας και καινοτομίας στις μεταμοσχεύσεις και  θα υποστηρίζει την λειτουργία των υφιστάμενων Μονάδων Μεταμόσχευσης Οργάνων.

Η τοποθέτηση, με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Ωνάση, των πρώτων επτά Συντονιστών Μεταμοσχεύσεων στις ΜΕΘ ισάριθμων μεγάλων νοσοκομείων, αποτελεί το πρώτο βήμα για την  αποτελεσματική προώθηση της δωρεάς οργάνων και την αύξηση των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα και έχει οδηγήσει, ήδη, σε σημαντικά θετικά αποτελέσματα για το 2023.

Η Σημασία της  Ευαισθητοποίησης του Κοινωνικού Συνόλου

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης και ευρείας έκτασης Επικοινωνιακής Στρατηγικής, σε σχέση με τα κρίσιμα χαρακτηριστικά του συνολικού Συστήματος Δωρεάς και Μεταμόσχευσης Οργάνων και τα οφέλη από την εφαρμογή του, καθώς και την απομυθοποίηση λανθασμένων πεποιθήσεων και αντιλήψεων, θα έχει ως αποτέλεσμα την  διευρυμένη ευαισθητοποίηση των πολιτών και την σημαντική ενίσχυση της θετικής στάσης και συμπεριφοράς τους, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των δωρητών οργάνων και να υποστηριχθεί ουσιαστικά η επιτυχής εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου.

Η Επικοινωνιακή Στρατηγική αυτή είναι απαραίτητο να συνεχιστεί με συστηματικό τρόπο, με την υποστήριξη όλων των ΜΜΕ, μέσω της  περιοδικής παρουσίασης και προβολής στοιχείων των θετικών αποτελεσμάτων από την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου για την Δωρεά και Μεταμόσχευση Οργάνων, καθώς και επιμέρους προσωπικών ιστοριών που αφορούν, τόσο στις πράξεις ύψιστου  αλτρουισμού  των δωρητών, όσο και στο θείο δώρο της «νέας ζωής» των ασθενών ληπτών  των οργάνων.

Ο σχεδιασμός της Επικοινωνιακής Στρατηγικής θα πρέπει να βασιστεί στα αποτελέσματα σχετικής έρευνας για την διάγνωση των σημερινών απόψεων των πολιτών,  σε σχέση με τη δωρεά και τη μεταμόσχευση οργάνων.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την τελευταία ειδική έρευνα του Ευρωβαρομέτρου για την Δωρεά και την Μεταμόσχευση Οργάνων (2009), μόλις το 14% των Ελλήνων δήλωσαν ότι γνωρίζουν  το ισχύον εθνικό θεσμικό πλαίσιο για την Δωρεά και την Μεταμόσχευση Οργάνων. Επίσης, το 43% δήλωσαν ότι θα δώριζαν τα όργανα τους μετά το θάνατό τους, ενώ το 41 % θα έδιναν την συγκατάθεση τους για την δωρεά  των οργάνων στενού αποβιώσαντος συγγενούς τους.  Παράλληλα, διαπιστώθηκε σημαντική θετική συσχέτιση μεταξύ της σχετικής συζήτησης στην οικογένεια και της προθυμίας για δωρεά οργάνων. Τέλος,  ως  σημαντικότερη  αιτία άρνησης για την δωρεά οργάνων δηλώθηκε η έλλειψη εμπιστοσύνης.

Η προσπάθεια για την αύξηση της δωρεάς οργάνων θα είναι μακροχρόνια και θα πρέπει να συμμετέχουμε όλοι.

Εγινε δεκτή η Πρόταση του ΠΣΜΝ στο Σχέδιο Νόμου για την Δημόσια Υγεία, για την μη Επιβάρυνση των Νεφροπαθών τελικού σταδίου στις Διαγνωστικες Εξετάσεις που διενεργούνται στον Ιδιωτικό Τομέα

Η Πρόταση του ΠΣΜΝ, που υποβλήθηκε στο υπό Διαβούλευση Σχέδιο Νόμου με τίτλο «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και άλλες διατάξεις», για την εξαίρεση των νεφροπαθών ασθενών τελικού σταδίου (υπό αιμοκάθαρση, υπό περιτοναϊκή κάθαρση, ή υπό μεταμόσχευση), καθώς και όλων των ασθενών με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, από την καταβολή στα συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και στους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς ενός (1) ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών και τριών (3) ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων, έγινε τελικά δεκτή από το Υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα, στο τελικά ψηφισθέν Νομοσχέδιο (Νόμος 5012/2024 – ΦΕΚ Α΄ 55 / 13.04.2024) ενσωματώθηκε ρητή διάταξη, με βάση την οποία εξαιρούνται από την ανωτέρω επιβάρυνση “οι Πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική νόσο, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου που είναι σε θεραπεία υποκατάστασης νεφρικής λειτουργίας ή περιτοναϊκή κάθαρση ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση, οι πάσχοντες από κυστική ίνωση, οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, οι ακρωτηριασμένοι που λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα με ποσοστό αναπηρίας εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, όπως και όσοι έχουν πιστοποιημένη αναπηρία από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω, για οποιαδήποτε πάθηση“.

Προτάσεις ΠΣΜΝ επί Σχεδίου Νόμου για την Δημόσια Υγεία

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Μεταμοσχευμένων εκ Νεφρού (ΠΣΜΝ) συμμετείχε στην Δημόσια Διαβούλευση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Διαβάστε τις Προτάσεις του ΠΣΜΝ, επί του ανωτέρω Σχεδίου Νόμου, με στόχο την βελτίωση  και εμπλουτισμό των διατάξεων του προς όφελος των Μεταμοσχευμένων Εκ Νεφρού Ασθενών, οι οποίες στάλθηκαν στο Υπουργείο Υγείας.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΣΜΝ ΕΠΙ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

Γενική Συνέλευση – Κοπή Πίτας ΠΣΜΝ 2024 – Βραβεύσεις

Με μεγάλη συμμετοχή Μελών του ΠΣΜΝ και διακεκριμένων προσκεκλημένων, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 18.02.2024, στο  Ξενοδοχείο Αμαλία στο  Σύνταγμα, η Γενική Συνέλευση και η  Κοπή Πίττας  του ΠΣΜΝ  για το  έτος 2024.

Στην Ανοικτή Συνεδρίαση  της  Γ.Σ. έγινε αρχικά καλωσόρισμα από τον κ. Χρήστο Σβάρνα, Πρόεδρο ΠΣΜΝ και στην συνέχεια χαιρετισμοί από τους προσκεκλημένους:

Read more

Ακολούθησε η   Κλειστή Συνεδρίαση της Γ.Σ.  του ΠΣΜΝ, με τα ακόλουθα θέματα ημερήσιας διάταξης:

  • Απολογισμός Δράσης του Διοικητικού Συμβουλίου

  • Οικονομικός Απολογισμός του Διοικητικού Συμβουλίου – Έκθεση της Ελεγκτικής Επιτροπής.

  •  Έγκριση Πεπραγμένων Διοικητικού Συμβουλίου – Απαλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και της Ελεγκτικής Επιτροπής από κάθε ευθύνη.

  •  Συζήτηση, με Τοποθετήσεις / Ερωτήσεις Μελών του ΠΣΜΝ και Παροχή Πληροφοριών και Διευκρινίσεων από το ΔΣ του Συνδέσμου, για σημαντικά θέματα  ενδιαφέροντος.

Δείτε το σχετικό φωτογραφικό υλικό.

 

Με μεγάλη συμμετοχή Μελών του ΠΣΜΝ και διακεκριμένων προσκεκλημένων, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 18.02.2024, στο  Ξενοδοχείο Αμαλία στο  Σύνταγμα, η Γενική Συνέλευση και η  Κοπή Πίττας  του ΠΣΜΝ  για το  έτος 2024.

Στην Ανοικτή Συνεδρίαση  της  Γ.Σ. έγινε αρχικά καλωσόρισμα από τον κ. Χρήστο Σβάρνα, Πρόεδρο ΠΣΜΝ και στην συνέχεια χαιρετισμοί από τους προσκεκλημένους:

Read more

Ακολούθησε η   Κλειστή Συνεδρίαση της Γ.Σ.  του ΠΣΜΝ, με τα ακόλουθα θέματα ημερήσιας διάταξης:

  • Απολογισμός Δράσης του Διοικητικού Συμβουλίου

  • Οικονομικός Απολογισμός του Διοικητικού Συμβουλίου – Έκθεση της Ελεγκτικής Επιτροπής.

  •  Έγκριση Πεπραγμένων Διοικητικού Συμβουλίου – Απαλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και της Ελεγκτικής Επιτροπής από κάθε ευθύνη.

  •  Συζήτηση, με Τοποθετήσεις / Ερωτήσεις Μελών του ΠΣΜΝ και Παροχή Πληροφοριών και Διευκρινίσεων από το ΔΣ του Συνδέσμου, για σημαντικά θέματα  ενδιαφέροντος.

Δείτε το σχετικό φωτογραφικό υλικό.

Ετήσια Γενική Συνέλευση-Κοπή πίτας 2024 Πανελλήνιου Συνδέσμου Μεταμοσχευμένων εκ Νεφρού (ΠΣΜΝ) Κυριακή 18/02/2024

ΠΡΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΠΣΜΝ

Αρ. Πρωτ: 1/2024

Αθήνα 24.01.2024

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕΛΩΝ ΠΣΜΝ ΣΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ –

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ 2024

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Μεταμοσχευμένων εκ Νεφρού (ΠΣΜΝ), σύμφωνα με την απόφασή της Συνεδρίασης του της 10ης Ιανουαρίου 2024, με βάση τις διατάξεις του Άρθρου 13 του Καταστατικού του Συνδέσμου, καλεί όλα τα Μέλη του την Κυριακή 18.02.2024 και ώρα 10:00 π.μ. στην Τακτική Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου, που θα πραγματοποιηθεί στο Ξενοδοχείο  Αμαλία  (Λεωφόρος Αμαλίας 10, Σύνταγμα), με τα παρακάτω θέματα ημερήσιας διάταξης :

Read more

Διαβάστε την Πρόσκληση σε αρχείο pdf.

    ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕΛΩΝ ΣΕ ΓΣ – ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΠΣΜΝ 2024

                                                            

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ / ΞΕΝΑΓΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 15,10,2023 ΩΡΑ 10.00 Π.Μ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΜΕΝΩΝ ΕΚ ΝΕΦΡΟΥ
Ναυάρχου Βότση 21, Κάτω Πατήσια, 104 45
Τηλέφωνο: 210 854160 E-mail: info@psmn.gr, Website: www.psmn.gr
Αθήνα 18.09.2023,

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Συνδέσμου Μεταμοσχευμένων Εκ Νεφρού σας προσκαλεί σε Επίσκεψη / Ξενάγηση στην Εθνική Πινακοθήκη / Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου, οδός Μιχαλακοπούλου 1, 11634 Αθήνα (έναντι Ξενοδοχείου ΧΙΛΤΟΝ), την Κυριακή 15.10.2023, με ώρα προσέλευσης 10:00 π.μ. Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί από επαγγελματία Ξεναγό και θα διαρκέσει περίπου 2 ώρες.

Read more

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΠΣΜΝ

ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΕΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 2023

Μαρούσι 18 /9/2023
Αρ. Πρωτ.:ΔΒ3Α/Φ115/ 17 /oικ.23921
Γενική Δ/νση:ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
ΑΓΟΡΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
Δ/νση: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
Τμήμα:ΕΚΠΥ & ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ & ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Πληροφορίες: Ε.ΛΑΡΕΝΤΖΑΚΗ – ΓΚΙΓΚΙΛΟΥ ΑΛ.
Τηλ.: 210 8110859 -863
Ταχ. Δ/νση: ΑΠ.ΠΑΥΛΟΥ 12 ΤΚ 151 23
Προς: 1) ΠΕΡ/ΚΕΣ Δ/ΝΣΕΙΣ ΕΟΠΥΥ
(μέσω ηλεκτρ.ταχυδρομείου)
2) Δ/ΝΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ
(μέσω ηλεκτρ.ταχυδρομείου)
3) OΛΕΣ ΤΙΣ Δ.Υ.ΠΕ.
(για ενημέρωση των εμπλεκομένων

ΘΕΜΑ : « XOΡΗΓΗΣΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΑΕΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΤΟΥΣ 2023.»
Σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 46 του ισχύοντα ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ (ΦΕΚ 4898/τ.Β΄/1-11-2018) και την τροποποίηση αυτού (ΦΕΚ 889/τ.Β΄/14-3-2019 ) η αποζημίωση αεροθεραπείας, παρέχεται στους δικαιούχους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία και συγκεκριμένα χορηγείται σε χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων με πιστοποιημένη αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 67%, όπως παλαιά φυματίωση, χειρουργηθέντα καρκίνο πνευμόνων, πνευμονοκονίωση, κυστική ίνωση και σε χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου (που είναι σε χρόνια αιμοκάθαρση, περιτοναϊκή διήθηση, ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού, ήπατος, πνεύμονος και καρδιάς), για το χρονικό διάστημα 1/6 ως 31/8 κάθε έτους.
Η αποζημίωση θα καταβάλλεται εφόσον ο ασφ/νος προσκομίσει :
α) Υπεύθυνη δήλωση στην οποία να δηλώνεται ότι:

Η αποζημίωση θα καταβάλλεται εφόσον ο ασφ/νος προσκομίσει :
α) Υπεύθυνη δήλωση στην οποία να δηλώνεται ότι:

 • ο δικαιούχος δεν έλαβε ούτε θα λάβει την αποζημίωση αυτή από άλλον φορέα κοινωνικής ασφάλισης ή το δημόσιο ή άλλον φορέα, και
 • δεν έχει νοσηλευτεί σε νοσηλευτικό Ίδρυμα, δημόσιο ή ιδιωτικό, άνω των 46 ημερών στο χρονικό διάστημα 1/6-31/8.
  β) Ιατρική γνωμάτευση, από ιατρό σχετικής με την πάθηση ειδικότητας, Νοσοκομείου, (νοσηλευτικού ιδρύματος σχηματισμών του ΕΣΥ, Πανεπιστημιακού, Στρατιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος, Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, συμβεβλημένων κλινικών και Μ.Χ.Α. – Μ.Τ.Ν.) στην οποία να βεβαιώνεται η πάθηση και η συνέχιση της θεραπείας, κατά το ως άνω αναφερόμενο χρονικό διάστημα.
  γ) Απόφαση της Επιτροπής ΚΕΠΑ ή άλλης αρμόδιας Επιτροπής με πιστοποίηση της αναπηρίας ίσης ή μεγαλύτερης του 67% για παθήσεις των πνευμόνων.
  Το ύψος της αποζημίωσης αεροθεραπείας ορίζεται στο ποσό των 200 ευρώ.
  Τα αιτήματα θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι και την 29η Φεβρουαρίου 2024, σύμφωνα με την πρώτη παράγραφο του άρθρου 60 του Ε.Κ.Π.Υ.(ΦΕΚ/Β/4898/2018), περί του χρονικού διαστήματος, παραγραφής αυτών.
  Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
  Γ. ΑΓΓΟΥΡΗΣ
  ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
  ΕΣΩΤ.ΔΙΑΝΟΜΗ:
  ( μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου)
  1)
  Αυτοτελές Τμ.Γραμμ.Διοικήτριας
  2)
  Γρ. Γεν.Δντή Οργάνωσης & Σχεδιασμού Αγοράς Υπηρεσιών Υγείας
  3)
  Γρ.Γεν.Δντή Οικονομικών

Πανελλήνιος Σύλλογος Μεταμοσχευθέντων εκ Νεφρού: Εργαστηριακές Εξετάσεις Μεταμοσχευμένων εκ Νεφρού στο Λαϊκό Νοσοκομ είο

Εργαστηριακές Εξετάσεις Μεταμοσχευμένων εκ Νεφρού στο Λαϊκό Νοσοκομείο

Αθήνα 01.06.2023,

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Όπως οι περισσότεροι ήδη γνωρίζετε, το τελευταίο τρίμηνο έχει αρχίσει να εφαρμόζεται στο Λαϊκό Νοσοκομείο το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των εργαστηριακών εξετάσεων.

Ως αποτέλεσμα, δημιουργήθηκαν σημαντικές καθυστερήσεις στην διαδικασία πραγματοποίησης των εξετάσεων, οι οποίες επηρέασαν και τους ασθενείς μεταμοσχευμένους εκ νεφρού.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Μεταμοσχευθέντων εκ Νεφρού, εντόπισε από την γέννηση τους τα προβλήματα αυτά των καθυστερήσεων και παρενέβη άμεσα, με την υποβολή πρακτικών και ρεαλιστικών προτάσεων,  με στόχο την αντιμετώπιση τους.

Έτσι, μετά από επανειλημμένες συναντήσεις και συνεννοήσεις, με τον Διοικητή  του Λαϊκού Νοσοκομείου κ. Θεοφάνη Ροΐδη και τους συνεργάτες του, καθώς και με την Διευθύντρια της Κλινικής Νεφρολογίας και Μεταμόσχευσης Νεφρού, Αναπλ. Καθηγήτρια κα Σμαραγδή Μαρινάκη, κατέστη δυνατή η αποκατάσταση της ομαλή πορείας πραγματοποίησης των εργαστηριακών εξετάσεων για τους ασθενείς μεταμοσχευμένους εκ νεφρού, με την εφαρμογή των παρακάτω προτάσεων του Συλλόγου μας:

 1. Λειτουργία στο Γραφείο Κίνησης Ταμείου, με αποκλειστική εξυπηρέτηση των ασθενών μεταμοσχευμένων εκ νεφρού,
 2. Ενίσχυση του προσωπικού του Τμήματος Αιμοληψίας και
 3. Παροχή δυνατότητας (από 01.06.2023) στους μεταμοσχευμένους ασθενείς να κλείνουν ταυτόχρονα το ραντεβού για τις αιμοληψίες, μαζί με το ραντεβού για το τακτικό εξωτερικό ιατρείο με τους παρακάτω τρόπους:
 • στις τηλ. γραμμές του 213 2061458 και 213 2061459 του Λαϊκού Νοσοκομείου   
 • στο τηλ. κέντρο 1535  και
 • στην ιστοσελίδα https://1535.gr/ του Συστήματος Γραμμή για την Υγεία.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.                                Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Δ.Σ.                                  

ΣΒΑΡΝΑΣ    ΧΡΗΣΤΟΣ                             ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συλλόγου Μεταμοσχευθέντων εκ Νεφρού

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το  νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συλλόγου Μεταμοσχευθέντων εκ Νεφρού που εκλέχτηκε στην  Εκλογοαπολογιστική   Γενική Συνέλευση της 02/04/2023 συγκροτήθηκε σε σώμα σήμερα Παρασκευή  07 Απριλίου  2023  και ώρα 20.30 μ.μ στα γραφεία του Συλλόγου Ναύαρχου Βότση 21 Κάτω Πατήσια με την νέα του σύνθεση ως εξής:

Πρόεδρος Δ.Σ:                                       Σβάρνας Χρήστος

Αντιπρόεδρος Δ.Σ:                                 Πετρηνού Ευγενία

Γενικός Γραμματέας ΔΣ:                        Παπαδάτος Νικόλαος

Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας :     Μπούρας Κωνσταντίνος

Ταμίας Δ.Σ :                                           Βερβενιώτη Εμμανουέλα

Αναπληρωτής Ταμίας Δ.Σ :                    Κοντοπάνος Χρήστος

Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων Δ.Σ :    Δελή Αγγελική

Σύμβουλος Δ.Σ :                                    Λαδιάς Αχιλλέας

Σύμβουλος Δ.Σ :                                    Βεριβάκη Μαρία

Η θητεία του νέου Διοικητικού Συμβουλίου λήγει στις 31/12/2025

Διεύθυνση: Ναυάρχου Βότση 21, Κάτω Πατήσια Τ.Κ. 104 45

  Τηλ/Fax : 210 8541600   site: www.psmn.gr

  email: info@psmn.gr , metnefrou@gmail.com

  Λογαριασμός ΠΣΜΝ ΕΤΕ: IBAN GR9601101340000013429601761

Ετήσια Συνδρομή: 20 €  

Αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων κατά 8%

Την αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ κατά 8% ανακοίνωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εκδήλωση του Υπουργείου Οικονομικών με θέμα «Ελληνική Οικονομία: Ανθεκτικότητα – Πρόοδος – Προοπτική, που διοργανώθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Αναλυτικά τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ που θα επηρεαστούν:

 • Επίδομα κίνησης
 • Διατροφικό επίδομα σε νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος κ.λπ.
 • Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με βαριά αναπηρία
 • Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση
 • Πρόγραμμα-οικονομικής-ενίσχυσης-παραπληγικών-τετραπληγικών-και-ακρωτηριασμένων-ανασφάλιστων-και-ασφαλισμένων-του-Δημοσίου
 • Ενίσχυση ατόμων με συγγενή αιμολυτική αναιμία (μεσογειακή – δρεπανοκυτταρική – μικροδρεπανοκυτταρική κ.λπ.) ή συγγενή αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία κ.λπ.), Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (AIDS)
 • Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης κωφών και βαρήκοων ατόμων
 • Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με αναπηρία όρασης
 • Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με εγκεφαλική παράλυση
 • Οικονομική ενίσχυση ασθενών και αποθεραπευμένων χανσενικών και μελών των οικογενειών τους

Τα αυξημένα επιδόματα θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων, σύμφωνα με πληροφορίες, με τις πληρωμές Απριλίου. 

ΑΝΑΒΟΛΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΘΕΝΤΩΝ ΕΚ ΝΕΦΡΟΥ

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣYNAΔΕΛΦΟΙ ,

Η EKΛOΓOAΠOΛOΓIΣTIKH ΓΕΝ. ΣYNΕΛΕYΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΘΕΝΤΩΝ ΕΚ ΝΕΦΡΟΥ ΤΗΣ  19,03,2023 ΑΝΑΒΑΛΕΤΕ ΛOΓΩ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ 9 ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙOY & ΠΟΥ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΟ .Η  EKΛOΓOAΠOΛOΓIΣTIKH ΓΕΝ. ΣYNΕΛΕYΣΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΙΣ 02.04.2023 ΩPA 10,30 Π.M .ΞENOΔOXEIO AMAΛIA  (AMAΛIAΣ 10)

Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση Πανελλήνιου Συλλόγου Μεταμοσχευθέντων εκ Νεφρού 19.03.2023 και ώρα 10,30 π.μ. στο Ξενοδοχείο   Αμαλία  (Λεωφ. Αμαλίας 10 Σύνταγμα).

Πανελλήνιος  Σύλλογος 

Μεταμοσχευθέντων εκ Νεφρού                                       

Πρόσκληση

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

 Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συλλόγου Μεταμοσχευθέντων εκ Νεφρού σας προσκαλεί την Κυριακή 19.03.2023 και ώρα 10,30 π.μ. στην Εκλογοαπολογιστική Γενικη Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στο Ξενοδοχείο   Αμαλία  (Λεωφ. Αμαλίας 10 Σύνταγμα) με τα πιο κάτω θέματα ημερήσιας διάταξης :

1.Διοικητικός και Οικονομικός Απολογισμός του Δ.Σ. για το διάστημα 01/01/2020 έως 31/12/2022.

2. Έκθεση της Ελεγκτικής  Επιτροπής  για το  παραπάνω διάστημα.

3. Απαλλαγή των μελών του Δ. Σ. και Ε. Ε. από κάθε ευθύνη για τα πεπραγμένα του 2020-2022.

4. Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής.

5.Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Ελεγκτικής Επιτροπής για την τριετία 2023-2025.

 Το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθε έχουν όλα τα μέλη του Συλλόγου που έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις έως και την ημέρα της Γενικής Συνέλευσης, επίσης να φέρουν την αστυνομική τους ταυτότητα , διαβατήριο ή άλλο έγγραφο ταυτοπροσωπίας τους .

 Η υποβολή υποψηφιοτήτων για το νέο Δ.Σ. και την Ελεγκτική Επιτροπή θα γίνονται με απλή αίτηση που αποστέλλεται ταχυδρομικώς στα γραφεία του συλλόγου Ναυάρχου Βότση 21 Κάτω Πατήσια Τ.Κ. 104 45 ή στο email  του Συλλόγου : info@psmn.gr έως τις 04/03/2023  & ώρα 14,00 μμ.

Οι  υποψήφιοι  για το νέο Δ.Σ. και  την Ε.Ε  πρέπει να είναι οικονομικά ενήμεροι.

 Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος  Δ.Σ.                                                                    Η Γεν. Γραμματέας Δ.Σ.

 

 Σβάρνας Χρήστος  Μαρκοπούλου  Θεοδώρα                                                                                                                            

Ναυάρχου Βότση 21, Κάτω Πατήσια Τ.Κ. 104 45 Τηλ/Fax : 210 8541600   email: info@psmn.gr ή metnefrou@gmail.com site:www.psmn.gr

«Αίτημα της Ε.Σ.Α.μεΑ. για αύξηση των ποσών αποζημίωσης μετακινήσεων σε πλέον των 13.700 Νεφροπαθών, Θαλασσαιμικών και πασχόντων από Δρεπανοκυτταρική Νόσο »

Αθήνα:              15.11.2022

Αρ. Πρωτ.:       1658

ΠΡΟΣ:       – κ. Α. Πλεύρη, Υπουργό Υγείας

– κ. Θ. Σκυλακάκη, Αναπληρωτή Υπ. Οικονομικών

ΚΟΙΝ:        «Πίνακας Αποδεκτών»

– Γραφείο Πρωθυπουργού της χώρας

– Γραφείο Υπουργού Επικρατείας, κ. Γ. Γεραπετρίτη

– Γραφείο Υφυπουργού Επικρατείας, κ. Άκη Σκέρτσου

– Γραφείο Αν. Υπουργού Υγείας, κ. Α. Γκάγκα

– Γραφείο Διοικήτριας και Προέδρου Δ.Σ. ΕΟΠΥΥ, κ. Θ. Καρπωδίνη

– Οργανώσεις Μέλη ΕΣΑμεΑ

ΘΕΜΑ:       «Αίτημα της Ε.Σ.Α.μεΑ. για αύξηση των ποσών αποζημίωσης μετακινήσεων σε πλέον των 13.700 Νεφροπαθών, Θαλασσαιμικών και πασχόντων από Δρεπανοκυτταρική Νόσο »

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,  

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) όπως γνωρίζετε, αποτελεί την τριτοβάθμια κοινωνική και συνδικαλιστική οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στη χώρα και επίσημα αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της Ελληνικής Πολιτείας σε θέματα αναπηρίας.

Κύρια αποστολή της είναι η καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους και η προώθηση, προστασία και απόλαυση των ανθρωπίνων και συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους. Όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, αυτά κατοχυρώνονται με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία που η χώρα μας μαζί με το Προαιρετικό της Πρωτόκολλο επικύρωσε με τον Ν. 4074/2012.

Με το παρόν έγγραφό μας και με αφορμή την πρόσφατη αύξηση του κομίστρου των ταξί (Απόφαση Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών αριθμ. 191290 – ΦΕΚ Τεύχος Β 3136/21.06.2022), αλλά και τις τεράστιες αυξήσεις στα καύσιμα, που έχουν επιβαρύνει τα μέγιστα το ήδη επιβαρυμένο κόστος διαβίωσης των ατόμων με χρόνιες παθήσεις και των ατόμων με αναπηρία, ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας για την ικανοποίηση του εύλογου και δίκαιου αιτήματος 13.700 και πλέον ατόμων με χρόνιες παθήσεις που είναι σε αιμοκάθαρση, καθώς και αυτών που κάνουν συστηματικά μεταγγίσεις αίματος, λόγο για τον οποίο λαμβάνουν από τον ΕΟΠΥΥ τη σχετική αποζημίωση για τη μετακίνησή τους.

Συγκεκριμένα, περίπου 11.200 αιμοκαθαρόμενοι Νεφροπαθείς και περίπου 2.500 μεταγγιζόμενοι με Θαλασσαιμία (Μεσογειακή Αναιμία) και Δρεπανοκυτταρική Νόσο (Δρεπανοκυτταρική και Μικροδρεπανοκυτταρική Αναιμία), μετακινούνται προς και από τις μονάδες αιμοκάθαρσης και τις μονάδες μετάγγισης αίματος σε τακτική βάση.

Read More

1η Νοεμβρίου κάθε έτους, Πανελλήνια ημέρα δωρεάς οργάνων και μεταμόσχευσης.

Δελτίο τύπου

Η 1η Νοεμβρίου, εορτή κάθε έτους, εορτή  των Αγ. Αναργύρων, έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια ημέρα δωρεάς οργάνων και μεταμόσχευσης.

Η δωρεά οργάνων είναι μια απόφαση μεγάλης ηθικής αξίας. Είναι η ίδια η ζωή.

Η δωρεά οργάνων είναι η απόφαση να προσφέρεις, χωρίς αντάλλαγμα ένα μέρος του σώματός σου για την υγεία και ευημερία ενός άλλου συνανθρώπου. Εδώ ακριβώς βρίσκεται η μεγαλοψυχία της χειρονομίας.

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός είναι ότι η χώρα μας κατέχει μια από τις τελευταίες θέσεις  στην Ευρώπη ως προς τον αριθμό των αξιοποιήσιμων δοτών ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Παρά τα θετικά βήματα που έγιναν ιδιαίτερα στο εκσυγχρονισμό του νομοθετικού  πλαισίου είναι απογοητευτικά χαμηλός ο αριθμός των  δυνητικών δοτών και κατά συνέπεια των μεταμοσχεύσεων.
Στη χώρα μας έχουμε μόλις  4,7  δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΜ , όταν ο  ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 14 δότες ανά εκατομμύριο . Την ίδια στιγμή  η αναλογία για την  Ισπανία , Πορτογαλία , Κροατία φτάνει το  47 , 34 και 33 αντίστοιχα. Read More

Συνάντηση Μελών ΔΣ της Π.Ο.Ν  με Μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Νεφροπαθών (EKPF)    

 

Στα πλαίσια της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Νεφροπαθών (EKPF) που έλαβε χώρα στην Αθήνα, και πιο συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο ΑΜΑΛΙΑ στο Σύνταγμα, την Πέμπτη 20/10 και την Παρασκευή 21/10, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα γραφεία μας την Πέμπτη 20/10/2022 και ώρα 10:30 π.μ., με εκπροσώπους του EKPF και επιτελείο της ΠΟΝ που αποτελούνταν από  τον Πρόεδρο κ. Λεοντόπουλο Γρηγόριο, τον Γενικό Γραμματέα κ. Σβάρνα Χρήστο, τον Υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων κ. Σεκαδάκη Μιχαήλ, την Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων κα Σαμιωτάκη Ελένη, την

 

 

 

 

     

 

 

 

 

Ταμία κα Μπαζιώτη Γεωργία και την Αναπληρώτρια Ταμία κα Πετρηνού Ευγενία.

Έγινε ανταλλαγή απόψεων σε θέματα και ερωτήσεις σχετικά με την Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια τελικού σταδίου στην Ευρώπη,  την διεύρυνση  των χωρών- μελών του EKPF, καθώς και για τους στόχους που έχει το ΔΣ αυτού για την επόμενη τριετία .

Επιπροσθέτως, αντιπροσωπεία της ΠΟΝ που απαρτιζόταν  από τον Γενικό Γραμματέα κ. Σβάρνα Χρήστο, τον Υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων κ. Σεκαδάκη Μιχαήλ, την Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων κα Σαμιωτάκη Ελένη, και την Αναπληρώτρια Ταμία κα Πετρηνού Ευγενία συμμετείχε στην σύνοδο και στις εργασίες του EKPF. Read More

Αύξηση της αποζημίωσης των εξόδων μετακίνησης των νεφροπαθών τελικού σταδίου (υπό αιμοκάθαρση , υπό περιτοναϊκή κάθαρση ,υπό μεταμόσχευση).

Πανελλήνιος Σύλλογος
Μεταμοσχευθέντων εκ Νεφρού
Αρ. Πρωτ.: 921/2022
Αθήνα: 05/10/2022

Προς Διοικήτρια ΕΟΠΥΥ κα ΘΕΑΝΩ ΚΑΡΠΟΔΙΝΗ (dioikitis@eopyy.gov.gr)
Κοιν.: 1) Υπουργό Υγείας κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΠΛΕΥΡΗ
2) Δ/νση Στρατηγικού Σχεδιασμού ΕΟΠΥΥ
3) Ε.Σ.Α.με.Α
4) Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών (ΠΟΝ)

Θέμα: Αύξηση της αποζημίωσης των εξόδων μετακίνησης των νεφροπαθών τελικού σταδίου (υπό αιμοκάθαρση , υπό περιτοναϊκή κάθαρση ,υπό μεταμόσχευση).

Αξιότιμη κυρία Διοικήτρια,

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι τα άτομα με χρόνιες παθήσεις όπως είναι οι νεφροπαθείς τελικού σταδίου (υπό αιμοκάθαρση , υπό περιτοναϊκή κάθαρση, υπό μεταμόσχευση) αντιμετωπίζουν, παράλληλα με την μακροχρόνια οικονομική κρίση και την κρίση της πανδημίας, ένα άνευ προηγουμένου κύμα ακρίβειας στα προϊόντα, την ενέργεια, τα καύσιμα , τις μεταφορές κ.α., που καθιστούν αδύνατη ακόμα και την κάλυψη των βασικών καθημερινών τους αναγκών.
Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι νεφροπαθείς τελικού σταδίου (υπό αιμοκάθαρση από την αύξηση του κομίστρου στα ταξί καθώς αυτό έχει άμεση επίπτωση στην αύξηση των εξόδων για τις μετακινήσεις τους από και προς τη μονάδα τεχνητού νεφρού προκειμένου να κάνουν αιμοκάθαρση (13 μετακινήσεις μηνιαίως Χ2). Read More

Συγκέντρωση Πανελληνίου Συλλόγου Μεταμοσχευθέντων Εκ Νεφρού την Κυριακή 09/10/2022 και Ώρα 10:00 π.μ. στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή Οδός Ερατοσθένους 13, Αθήνα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΘΕΝΤΩΝ ΕΚ ΝΕΦΡΟΥ

Ταχ. Δ/νση : Ναυάρχου Βότση 21
Ταχ. Κώδικας : 104 45
Περιοχή : Κάτω Πατήσια
Τηλέφωνο : +30 210 8541600
Fax : +30 210 8541600
E-mail : info@psmn.gr
: metnefrou@gmail.com
Website : www.psmn.gr

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Συλλόγου Μεταμοσχευθέντων Εκ Νεφρού σας προσκαλεί σε συγκέντρωση ενημέρωση την Κυριακή 09/10/2022 και Ώρα 10:00 π.μ. στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή Οδός Ερατοσθένους 13, Αθήνα (πλησίον Παναθηναϊκού Σταδίου).

Η συνάντηση αρχίζει με ημίωρη ξενάγηση στα πιο σημαντικά εκθέματα του μουσείου που αυτή την περίοδο φιλοξενεί μια πολύ σημαντική περιοδική έκθεση, «Ο Φώτης Κόντογλου και η επιρροή του στους νεότερους», και η οποια αποτελεί ένα επετειακό αφιέρωμα για τα εκατό χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή.
Συνολικά 39 καλλιτέχνες – από τους «πρωτόκλητους» μαθητές του ,Νίκο Εγγονόπουλο και Γιάννη Τσαρούχη μέχρι, μεταξύ άλλων, τον Γιάννη Μόραλη, τον Διαμαντή Διαμαντόπουλο και τον Κλέαρχο Λουκόπουλο – αντιπαραθέτουν έργα τους με αυτά του Φώτη Κόντογλου.

Μετά την περιήγηση μας στα εκθέματα του Ιδρύματος θα ακολουθήσει η συνάντησή μας στο υπαίθριο καφέ με ενημέρωση για τις δράση του Συλλόγου μας ,την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί μετά την πανδημία του covid-19 , τις νέες εξελίξεις στο χώρο της υγείας που μας αφορούν καθώς και την περαιτέρω πορεία μας.
AΘΗΝΑ 20/09/2022
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Η Γ. Γραμματέας

Χρήστος Σβάρνας Θεοδώρα Μαρκοπούλου

ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΕΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 2022

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Μεταμοσχευθέντων εκ Νεφρού ενημερώνει ότι σύμφωνα, με ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ Αριθμ. Πρωτοκ.ΔΒ3Α/Φ115/6/ΟΙΚ 22431 της 07/09/2022 άρχισαν να υποβάλλονται οι αιτήσεις για την καταβολή επιδόματος αεροθεραπείας για το χρονικό διάστημα 1/6 έως 31/8, το οποίο ορίζεται στα 200 ευρώ. Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2023.

Οι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται και ηλεκτρονικά στο ΕΟΠΥΥ από την εφαρμογή
ΕΟΠΥΥ
ΠΟΛΙΤΕΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΤΟΜΙΚΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ
ΦΑΚΕΛΟΣ
ΑΤΟΜΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΠΑΡΟΧΩΝ
ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΤΟΜΙΚΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ
ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΑΕΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΤΟΥΣ 2022

Σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 46 “Αποζημίωση Λουτροθεραπείας – Αεροθεραπείας” της με αριθμ. ΕΑΛΕ/Γ.Π. 80157/2018 (ΦΕΚ/Β/4898) Κ.Υ.Α. με περιεχόμενο τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) όπως αυτή τροποποιήθηκε με την αριθμ. ΕΑΛΕ/ΓΠ 2918/2019 (ΦΕΚ/Β/889) Κ.Υ.Α., η αποζημίωση αεροθεραπείας παρέχεται στους δικαιούχους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία και συγκεκριμένα χορηγείται σε χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων με πιστοποιημένη αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 67%, όπως παλαιά φυματίωση, χειρουργηθέντα καρκίνο πνευμόνων, πνευμονοκονίωση, κυστική ίνωση και σε χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου (που είναι σε χρόνια αιμοκάθαρση, περιτοναϊκή διήθηση ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού, ήπατος, πνεύμονος και καρδιάς), για το χρονικό διάστημα 1/6 ως 31/8 κάθε έτους.

Η αποζημίωση καταβάλλεται με την υποβολή των κάτωθι δικαιολογητικών:
α) Υπεύθυνη δήλωση στην οποία δηλώνεται ότι:

ο δικαιούχος δεν έλαβε ούτε θα λάβει την αποζημίωση αυτή από άλλον φορέα κοινωνικκής ασφάλισης ή το δημόσιο ή άλλον φορέα και δεν έχει νοσηλευτεί σε νοσηλευτικό ίδρυμα, δημόσιο ή ιδιωτικό, άνω τω 46 ημερών κατά το χρονικό διάστημα 1-6ου έως 31-8ου.

β) Ιατρική γνωμάτευση, από ιατρό σχετικής με την πάθηση ειδικότητας, Δημοσίου, Πανεπιστημιακού ή Στρατιωτικού Νοσοκομείου, Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, συμβεβλημένων κλινικών καθώς και των Μ.Χ.Α. – Μ.Τ.Ν., στην οποία να βεβαιώνεται η πάθηση και η συνέχιση της θεραπείας κατά το ως άνω αναφερόμενο χρονικό διάστημα.

γ) Απόφαση της Επιτροπής ΚΕΠΑ ή άλλης αρμόδιας Επιτροπής με πιστοποίηση της αναπηρίας ίσης ή μεγαλύτερης του 67% για παθήσεις των πνευμόνων.

δ) Φωτοαντίγραφο τραπεζικού λογαριασμού.

Το ύψος της αποζημίωσης ορίζεται στο ποσό των 200 ευρώ.

Τα αιτήματα θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2023, σύμφωνα με την πρώτη παράγραφο του άρθρου 60 του Ε.Κ.Π.Υ., σχετικά με τον χρόνο παραγραφής αυτών.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΣΥΜΠΑΓΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΗ ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ (SARS-COV2):

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  ΕΟΜ 

Αθήνα, 1/04/2022

 Οι εξωνοσοκομειακοί μεταμοσχευμένοι ασθενείς με ήπια/ολιγο-ασυμπτωματική λοίμωξη από κορωνοϊό (SARS-CoV2) παροτρύνονται να επικοινωνούν με τον θεράποντα ιατρό της σχετικής  παθολογικής ειδικότητας (νεφρολόγο, καρδιολόγο, ηπατολόγο, πνευμονολόγο) της Μονάδας Μεταμόσχευσης στην οποία παρακολουθούνται για ειδικές οδηγίες, συμπεριλαμβανομένης και ενδεχόμενης τροποποίησης της ανοσοκατασταλτικής τους αγωγής.

Για την πρώιμη θεραπεία των ασθενών αυτών, προκειμένου να αποφευχθεί η εξέλιξη σε σοβαρή νόσηση, μέσα στις πρώτες 3-5 ημέρες από την διάγνωση, υπάρχουν οι ακόλουθες επιλογές:

 • Νιρματρελβίρη/Ριτοναβίρη (Paxlovid)

To σκεύασμα αυτό, επί του παρόντος, είναι το μοναδικό από του στόματος διαθέσιμο αντιικό φάρμακο. ‘Έχει ισχυρή αλληλεπίδραση τόσο με τους αναστολείς καλσινευρίνης (tacrolimus, κυκλοσπορίνη) όσο και με τους αναστολείς mTOR (everolimus, sirolimus), με αποτέλεσμα να απαιτείται πολύ στενή παρακολούθηση των επιπέδων των ανοσοκατασταλτικών αυτών. Επιπλέον, αντενδείκνυται να χορηγείται σε ασθενείς με προχωρημένη νεφρική ανεπάρκεια (eGFR <30 ml/min). Συνεπώς, θα πρέπει να χορηγείται ΜΟΝΟΝ κατόπιν συνεννόησης του ασθενούς με τον θεράποντα ιατρό της σχετικής παθολογικής ειδικότητας της Μονάδας Μεταμόσχευσης, όπως προαναφέρθηκε. Read More

9 ΜΑΡΤΙΟΥ : Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού

9 ΜΑΡΤΙΟΥ : Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού

«Υγεία των Νεφρών για Όλους: Συμπληρώνοντας τη Γνώση, με στόχο την καλύτερη Υγεία των Νεφρών» είναι το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού 2022, η οποία επικεντρώνεται στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση αναφορικά με τη σημασία της υγείας των νεφρών, την αντιμετώπιση της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου (XΝΝ) καθώς και τη φροντίδα της νεφρικής λειτουργίας του οργανισμού. Μέσα από μια σειρά δράσεων καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να συνεργαστούν, με στόχο την κάλυψη του ελλείμματος γνώσης και ενημέρωσης για την πρόληψη της νεφρικής νόσου, τη διαχείρισή και αντιμετώπισή της.

 

Σύμφωνα με στοιχεία της συντονιστικής Επιτροπής Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού, ένας (1) στους δέκα (10) ενήλικες σε όλο τον κόσμο πάσχει από Χρόνια Νεφρική Νόσο, η οποία χωρίς την κατάλληλη φροντίδα μπορεί να αποβεί θανατηφόρα.1 Η θνητότητα που σχετίζεται με τη Νεφρική Νόσο συνεχίζει να αυξάνεται κάθε χρόνο και προβλέπεται ότι θα αποτελέσει την 5η κατά σειρά κυριότερη αιτία θανάτου, μέχρι το 2040. 2 Αιτία αποτελεί η ελλιπής γνώση και εκπαίδευση όλων των εμπλεκομένων (Πολίτες, Ασθενείς, Ιατρική και Επιστημονική κοινότητα, Φορείς, Πολιτεία) αναφορικά με τη Χρόνια Νεφρική Νόσο, με αποτέλεσμα την αύξηση της θνητότητας που σχετίζεται με τη νόσο. 1
Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας (Ε.Ν.Ε) στην Ελλάδα εμφανίζουν προβλήματα με τους νεφρούς περίπου ένα εκατομμύριο Έλληνες πολίτες και από αυτά σε ποσοστό 10% είναι αρκετά σοβαρά. Περισσότεροι από 10.000 χιλιάδες ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νεφρικά νοσήματα τελικού σταδίου υποβάλλονται σε θεραπεία υποκατάστασης της νεφρικής τους λειτουργίας (αιμοκάθαρση – περιτοναϊκή κάθαρση).3 Κύριες αιτίες εμφάνισης της χρόνιας νεφρικής νόσου σύμφωνα με την Ε.Ν.Ε, είναι η παχυσαρκία, η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης. Read More

χορήγηση της πρώτης από του στόματος θεραπείας κατά της νόσου COVID-19

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

 Τα Υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοινώνουν την έναρξη της διαδικασίας για την χορήγηση της πρώτης από του στόματος θεραπείας κατά της νόσου COVID-19. Η υποβολή της αίτησης θα γίνεται από τους θεράποντες ιατρούς μέσα από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και, εφόσον η αίτηση εγκριθεί, οι ασθενείς θα παραλαμβάνουν τη θεραπεία με παράδοση κατ’ οίκον από τον ΕΟΠΥΥ.

Η θεραπεία είναι κατάλληλη για μη νοσηλευόμενους ασθενείς 18 ετών και άνω, οι οποίοι έχουν βρεθεί θετικοί για COVID-19 (με rapid antigen ή PCR test), έχουν ήπια έως μέτρια συμπτώματα και διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να νοσήσουν βαριά, εξαιτίας των παρακάτω παραγόντων:

 • Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων
 • Άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου
 • Υποβολή σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση
 • Κυστική ίνωση
 • Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία) το τελευταίο έτος
 • Αιματολογικές κακοήθειες το τελευταίο έτος
 • Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες και δευτεροπαθείς λόγω θεραπείας με Β-ειδικούς παράγοντες π.χ. Rituximab
 • HIV λοίμωξη
 • Επιδημική έξαρση σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων
 • Ηλικία τουλάχιστον 70 ετών
 • BMI άνω του 40
 • Χρόνια νεφρική νόσος
 • Χρόνια Αναπνευστική ανεπάρκεια υπό οξυγονοθεραπεία
 • Ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση
 • Διαβήτης υπό θεραπεία
 • Συμφορητική Καρδιακή Ανεπάρκεια (ΝΥΗΑ ≥ Class II)
 • Χρόνια ηπατική νόσος
 • Καρδιαγγειακή νόσος
 • Αρτηριακή Υπέρταση υπό θεραπεία
 • Θαλασσαιμία – Δρεπανοκυτταρική αναιμία

Read More

Επίλυση προβλήματος συνταγογράφισης τακτικών εξετάσεων μεταμοσχευμένων στο Γενικό Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών

Οι συντονισμένες παρεμβάσεις του  Πανελλήνιου Συλλόγου Μεταμοσχευθέντων εκ Νεφρού και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Νεφροπαθών στη  Διοίκηση του Γενικού Λαϊκού Νοσοκομείου, για το πρόβλημα που είχε ανακύψει με την συνταγογράφιση των τακτικών εξετάσεων των μεταμοσχευμένων εκτός νοσοκομείου σε εξωτερικούς  ιατρούς οδήγησαν στην επιτυχή επίλυση του προβλήματος.

Καταθέσαμε στη Διοίκηση του νοσοκομείου την έντονη διαφωνία μας με την αλλαγή του τρόπου συνταγογράφισης των εξετάσεων των μεταμοσχευμένων σε οικογενειακούς ιατρούς εκτός του νοσοκομείου.

Υπογραμμίσαμε την γραφειοκρατική διαδικασία, την απερίγραπτη ταλαιπωρία , την οικονομική επιβάρυνση που θα υφίσταται οι μεταμοσχευμένοι κάθε φορά που πρέπει να συνταγογραφούν  τις τακτικές εξετάσεις τους . Επισημάναμε επίσης του περιορισμένο πλαφόν επισκέψεων που έχει ο κάθε ιδιώτης γιατρός.

Ύστερα από παραγωγική ανταλλαγή απόψεων όλων των μερών με την  κ. Εγγλεζοπούλου Αδαμαντία Αναπληρώτρια Διοικήτρια Γενικού Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών  που αναπληρώνει τον Διοικητή και την ιδιαίτερη ευαισθησία  που επιδεικνύει για τους  νεφροπαθείς μεταμοσχευμένους το ζήτημα επιλύθηκε.

Αποφασίστηκε να ανακληθεί άμεσα το μέτρο και οι εξετάσεις των μεταμοσχευμένων να συνταγογραφούνται όπως πριν από το νοσοκομείο και όχι σε ιδιώτες ιατρούς εκτός νοσοκομείου.

Επίσης συμφωνήθηκε να εργαστούμε από κοινού για την επίλυση  και άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μεταμοσχευμένοι με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχομένων  υπηρεσιών του Γενικού Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών .

Οι Σύλλογοι :

Πανελλήνιος Συνδέσμος Νεφροπαθών

Πανελλήνιος Σύλλογος Μεταμοσχευθέντων εκ Νεφρού

 

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Επείγουσες διεκδικήσεις για την προστασία των ΑμεΑ από τις ανατιμήσεις

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ


Αθήνα:                 13.10.2021

Αρ. Πρωτ.:       1272


ΠΡΟΣ:        κ. Χ. Σταϊκούρα, Υπουργό Οικονομικών

                     

ΚΟΙΝ:         «Πίνακας Αποδεκτών»

ΘΕΜΑ:      «Ζητείται ο άμεσος ορισμός συνάντησης με τον Υπουργό Οικονομικών για την επίλυση των σοβαρών ζητημάτων που απασχολούν τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους»

 

Κύριε Υπουργέ,

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) όπως γνωρίζετε, αποτελεί την τριτοβάθμια Οργάνωση των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στη χώρα και αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. με το παρόν, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα πολύ σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους, καθώς μέχρι τώρα δεν έχετε ανταποκριθεί στα συνεχή αιτήματά μας για συνάντηση μαζί σας.

Από την αρχή της εμφάνισης της πανδημίας η Ε.Σ.Α.μεΑ. έχει ζητήσει από την ελληνική πολιτεία τη λήψη μέτρων για την προστασία των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους από τη διασπορά του ιού και της υποστήριξή τους, ώστε να μη θιγούν περαιτέρω τα δικαιώματά τους, αλλά και το επίπεδο και οι συνθήκες διαβίωσής τους. Read More

3η ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΗ ΔΟΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ COVID-19

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΘΕΝΤΩΝ ΕΚ ΝΕΦΡΟΥ

 

Ταχ. Δ/νση    :  Ναυάρχου Βότση 21

Ταχ. Κώδικας :  104 45

Περιοχή        :  Κάτω Πατήσια

Τηλέφωνο     :  +30  210 8541600/6944699900

Fax              :  +30  210 8541600

E-mail :  info@psmn.gr

metnefrou@gmail.com

Website        :  www.psmn.gr

 

 Οι μεταμοσχευμένοι από νεφρό και λοιπά συμπαγή όργανα που έχουν εμβολιαστεί κατά του covid-19 στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, να αναμένουν τηλεφωνική ειδοποίηση για την 3η δόση. Θα ειδοποιηθούν σύντομα.

ΣΥΝΕΠΩΣ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΙ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΜΕΣΩ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ .

Ολοι οι υπόλοιποι μεταμοσχευμένοι  για να εμβολιαστούν με την 3η αναμνηστική δόση κατά

του covid-19 θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού στη πλατφόρμα embolio.gr

Ο Πρόεδρος Η Γ. Γραμματέας
Χρήστος Σβάρνας Θεοδώρα Μαρκοπούλου

 

Επίδομα αεροθεραπείας 2021

ΕΟΠΥΥ: Επίδομα αεροθεραπείας 2021

Το επίδομα αεροθεραπείας 2021 παρέχεται στους ασφαλισμένους των ασφαλιστικών οργανισμών, εφόσον πάσχουν από φυματίωση, καρκίνο των πνευμόνων ή πνευμονοκονίαση, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου (αιμοκάθαρση, περιτοναϊκή κάθαρση ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού), καθώς επίσης και οι υποβληθέντες σε μεταμόσχευση πνευμόνων, καρδιάς και ήπατος και οι πάσχοντες από πνευμονοπάθεια με ποσοστό αναπηρίας 67% από πνευμονική νόσο για το χρονικό διάστημα από 1/6 έως 31/8 κάθε έτους.

Το επίδομα καταβάλλεται αφού ο ασφαλισμένος προσκομίσει:

Tέλος λόγω της πανδημίας του covid 19 και της αποφυγής συνοστισμού στις αρμόδιες για την έκδοση  των σχετικών γνωματεύσεων,  Μονάδες Υγείας, οι Υπηρεσίες του Οργανισμού δύνανται να αποδίδουν τις σχετικές αποζημειώσεις με ιατρική γνωμάτευση προηγούμενου έτους.

Το ύψος του βοηθήματος καθορίζεται στο ποσό των 200 €.μειωσεις

Τα αιτήματα θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2022.

η εγκύκλειος σε bdf

ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΕΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 2021

 

 

 

Πώς θα χορηγείται η τρίτη δόση του εμβολίου κατά της CoViD-19 στην Ελλάδα

Το ποιοι θα κάνουν την τρίτη δόση, την λεγόμενη «αναμνηστική», με εμβόλιο mRNA, γνωστοποίησε στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Τόνισε ότι ο εμβολιασμός με δύο δόσεις παραμένει αποτελεσματικός σε ποσοστό 92%, ωστόσο ανέφερε ότι και οι εμβολιασμένοι -λόγω της μετάλλαξης Δέλτα- κολλάνε τον ιό, αλλά έχουν κατά 65% μικρότερες πιθανότητες να τον μεταδώσουν.

Αναφερόμενη στην τρίτη δόση, είπε ότι «θωρακίζει άτομα που παραμένουν ευάλωτα στην λοίμωξη λόγω αδυναμίας ανάπτυξης αντισωμάτων ή άτομα που κινούνται σε χώρους με αυξημένη έκθεση στον ιό», καθώς επίσης δρα ως υπενθύμιση «στο ανοσιακό σύστημα για να δημιουργηθούν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων».

Ποιες ομάδες θα λάβουν 3η δόση

Η τρίτη δόση θα είναι με mRNA εμβόλιο (Pfizer, Moderna) για όλους, ακόμα κι αν στις δύο πρώτες δόσεις ο πολίτης έχει λάβει σκεύασμα από την AstraZeneca ή την J&J.

 Η σύσταση της επιτροπής είναι η 3η δόση να χορηγείται τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με δύο δόσεις για τις παρακάτω ομάδες:

Ποιοι και πότε θα κάνουν την τρίτη δόση:

 • Άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων
 • Άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού
 • Άτομα που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση
 • Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση
 • Καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή καρκινοπαθείς με αιματολογικές νόσους
 • Ασθενείς σε ανοσοκαταστολή: με αυτοάνοσα, αντιφλεγμωνώδη νοσήματα που λαμβάνουν ειδικές ανοσοποιητικές θεραπείες
 • Άτομα με HIV λοίμωξη

«Η επιτροπή συγκεντρώνει και αναλύει δεδομένα από μελέτες από όλες τις ομάδες πληθυσμού, προκειμένου να δρομολογήσει την χορήγηση της αναμνηστικής δόσης στις κατάλληλες κατηγορίες συνανθρώπων μας», είπε και κατέληξε: «Η τρίτη δόση δεν πρέπει να αποπροσανατολίζει από τον βασικό στόχο που είναι ο εμβολιασμός όλων».

Από 1η Σεπτέμβρη ανοίγει η πλατφόρμα

Το ραντεβού για την τρίτη δόση θα γίνει με τον ίδιο τρόπο που προγραμματιζόταν ο εμβολιασμός, τόνισε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σημειώνοντας ότι «την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα και θα κλείσουν το ραντεβού με τον ΑΜΚΑ τους».

Ο ίδιος είπε ότι σήμερα αναμένεται να χορηγηθούν 32.000 δόσεις. «Η Ελλάδα βρίσκεται στην μέση όσον αφορά στον ρθυμό ημερήσιων εμβολιασμών στην Ευρώπη», είπε, καλώντας τους ανεμβολίαστους να επισπεύσουν το ραντεβού τους για εμβολιασμό, που μπορεί να γίνει ακόμα και αυθημερόν.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότο «δεν φαίνεται να ανοίγει θέμα υποχρεωτικότητας αυτή τη στιγμή και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες».

Ο κ. Θεμιστοκλέους, απαντώντας σε σχετική ερώτηση προέτρεψε τους πολίτες να καταγγέλλουν αντιεμβολιαστικές συμπεριφορές λειτουργών της υγείας και όπως είπε στο Υπουργείο Υγείας έχουν φτάσει εξαιρετικά μεμονωμένα περιστατικά που αφορούν κυρίως δημόσιες δομές. «Είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις γιατρών που κινήθηκαν εκτός δεοντολογίας και εκτός οδηγιών της επιστήμης και σε όλες τις περιπτώσεις έχει κινηθεί η διαδικασία που απαιτείται», σημείωσε.

«Ελάχιστες καταγγελίες έχουν και οι Ιατρικοί Σύλλογοι και εκεί εφαρμόζεται η πειθαρχική διαδικασία. Ο κόσμος δεν θα πρέπει να είναι εύπιστος όταν ακούει διάφορες δοξασίες, κυρίως από επαγγελματίες υγείας», πρόσθεσε.

Συμπλήρωσε ότι οι γιατροί οφείλουν να ασκούν την ιατρική εντός συγκεκριμένων πλαισίων.

Τα στατιστικά του εμβολιασμού

 • Ξεπεράστηκαν σήμερα οι 11.160.000 εμβολιασμοί.
 • Περισσότεροι από 5.900.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 56,2% του γενικού πληθυσμού και 65,4% επί του ενήλικου πληθυσμού.
 • Επίσης, περισσότεροι από 5.615.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 53,5% στο γενικό πληθυσμό και 62,7% στον ενήλικο πληθυσμό. Read More

Εμβολιασμός: Στην τελική ευθεία οι διαβουλεύσεις για τρίτη δόση

Στην τελική ευθεία είναι οι διαβουλεύσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τη χορήγηση της τρίτης, ενισχυτικής δόσης του εμβολίου έναντι της COVID-19, η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα αφορά σε πρώτη φάση ειδικές ομάδες ασθενών και κυρίως μεταμοσχευμένους και ανοσοκατεσταλμένους λόγω νόσου ή θεραπείας και ενδεχομένως να ακολουθήσουν άτομα με μειωμένη ανοσιακή απόκριση λόγω ηλικίας και άτομα με μεγάλη έκθεση στον ιό (υγειονομικοί). Και όπως ξεκαθάρισε χθες η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Επιτροπής Μαρία Θεοδωρίδου, «μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν δεδομένα που να αποδεικνύουν την ανάγκη χορήγησης της ενισχυτικής δόσης στους εμβολιασμένους του γενικού πληθυσμού». Read More

Διευκρινιστική Εγκύκλιος για τη χορήγηση Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2021 από τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας

Δ12α/ΓΠοικ.3109/48/21-1-2021
Διευκρινιστική Εγκύκλιος για τη χορήγηση Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2021 από τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας

Αθήνα, 21 – 1 – 2021
Αρ. Πρωτ.: Δ12α/ΓΠοικ.3109/48ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ (ΑμεΑ)
ΤΜΗΜΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑΤαχ. Δ/νση: Σταδίου 29
Ταχ. Κώδικας:101 10
Πληροφορίες: Ειρήνη Κωστογλάνη
Τηλέφωνα : 210-5281123
FAX : 210-5281113
Email : ekostoglani@ypakp.grEΞ. ΕΠΕΙΓΟΝΘέμα: Διευκρινιστική Εγκύκλιος για την χορήγηση Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2021 από τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας.Σχετ.:α) Η αριθ.Δ12α/Γ.Π.οικ.40365/1254/5.10.2020 ΚΥΑ (ΦΕΚ 4363 Β’) (ΑΔΑ: ΨΔ8Η46ΜΤΛΚ-10Α) Καθορισμός των όρων, των προϋποθέσεων και της διαδικασίας για την δωρεάν ή με μειωμένο εισιτήριο μετακίνηση α) των Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ), και β) των πολυτέκνων και των μελών των οικογενειών τους, για τα έτη 2020 και 2021 με τα μέσα συγκοινωνίας του Ο.Α.Σ.Α., του Ο.Α.Σ.Θ. και των αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ που είναι μέλη των ομοσπονδιών Π.Ο.Α.Σ και Π.Ο.Α.Υ.Σ.
β) Η αριθ. ΔΙΑΔΠ/Ε/6123/29.3.2005 (ΦΕΚ 410/05 τ.Β) Κ.Υ.Α. «Τροποποίηση της Κ.Υ.Α. περί καθορισμού διοικητικών διαδικασιών και των αντίστοιχων εντύπων τους που διεκπεραιώνονται και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών».

Α. Δικαιούχοι-Συγκοινωνιακά Μέσα Μετακίνησης

Σύμφωνα με το άρθρο 1 της α) ανωτέρω σχετικής απόφασης για το έτος 2021, χορηγείται Δελτίο Μετακίνησης:

1) Στα Άτομα με Αναπηρίες: – Ελληνικής υπηκοότητας,
– υπηκόους των Κρατών-Μελών της Ε.Ε., καθώς και υπηκόους Κρατών-Μελών του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ε.Ο.Χ.),
– υπηκόους των Κρατών που περιλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση που κυρώθηκε με το Ν.Δ. 4017/1959 (ΦΕΚ 246/59 τΑ’),
– πολίτες τρίτων χωρών που έχουν καταστεί ανίκανοι για εργασία μετά από εργατικό ατύχημα σε ελληνικό έδαφος, ή είναι μέλη οικογένειας Έλληνα πολίτη ή πολίτη της ΕΕ, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 20 παρ.2 του ΠΔ106/2007 (ΦΕΚ 135 Α’), στο άρθρο 85 παρ. 4 του ν.4251/2014 (ΦΕΚ 80 Α’) και στο άρθρο 31 παρ. 1 του ν. 4540/2018 (ΦΕΚ 91 Α’)
– αναγνωρισμένους πρόσφυγες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων (ν.δ. 3989/1959, ΦΕΚ 201 Α’), όπως τροποποιήθηκε από το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης του 1967 για το Καθεστώς των Προσφύγων (α.ν. 389/1968, ΦΕΚ 125 Α’), δικαιούχοι επικουρικής προστασίας και τελούντες σε καθεστώς παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους.

Όλοι οι παραπάνω που πρέπει να κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχουν παθολογοανατομικό ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% ή είναι δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ, έχουν το δικαίωμα της μετακίνησης με μειωμένο εισιτήριο κατά 50%, σε όλες τις διαδρομές εσωτερικού των υπεραστικών λεωφορείων των ΚΤΕΛ εφόσον διαμένουν μόνιμα σε μία από τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας.

2) Στα Άτομα με Αναπηρίες:
– Ελληνικής υπηκοότητας,
– υπηκόους των Κρατών-Μελών της Ε.Ε., καθώς και υπηκόους Κρατών-Μελών του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ε.Ο.Χ.),
– υπηκόους των Κρατών που περιλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση που κυρώθηκε με το Ν.Δ. 4017/59 (ΦΕΚ 246/59 τ.Α’),
– πολίτες τρίτων χωρών που έχουν καταστεί ανίκανοι για εργασία μετά από εργατικό ατύχημα σε ελληνικό έδαφος, ή είναι μέλη οικογένειας Έλληνα πολίτη ή πολίτη της ΕΕ, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 20 παρ.2 του ΠΔ106/2007 (ΦΕΚ 135 Α’), στο άρθρο 85 παρ. 4 του ν.4251/2014 (ΦΕΚ 80 Α’) και στο άρθρο 31 παρ. 1 του ν. 4540/2018 (ΦΕΚ 91 Α’)
– αναγνωρισμένους πρόσφυγες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων (ν.δ. 3989/1959, ΦΕΚ 201 Α’), όπως τροποποιήθηκε από το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης του 1967 για το Καθεστώς των Προσφύγων (α.ν. 389/1968, ΦΕΚ 125 Α’), δικαιούχοι επικουρικής προστασίας και τελούντες σε καθεστώς παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους. Σε όλους τους παραπάνω που κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και να έχουν παθολογοανατομικό ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% ή να είναι δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων ΑμεΑ που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ, με την προϋπόθεση ότι το ετήσιο συνολικό δηλωθέν ατομικό τους εισόδημα δεν είναι μεγαλύτερο των 23.000 ευρώ (είκοσι τριών χιλιάδων €) ή το ετήσιο συνολικό δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα δεν είναι μεγαλύτερο των 29.000 ευρώ (είκοσι εννέα χιλιάδων €), (το ετήσιο συνολικό δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα των 29.000 ευρώ προσαυξάνεται με 5.600 ευρώ για κάθε επιπλέον άτομο πέραν του δικαιούχου, που συνοικεί και εξαρτάται από αυτόν, εφόσον έχει αναπηρία 67% και άνω), παρέχεται το δικαίωμα δωρεάν μετακίνησης και εφόσον διαμένουν μόνιμα:
α) στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης με τα αστικά μέσα συγκοινωνίας του ΟΑΣΘ,
β) και στις λοιπές Περιφερειακές Ενότητες της χώρας με τα αστικά μέσα συγκοινωνίας των Αστικών ΚΤΕΛ του Νομού τους.

Σημείωση:
α) Στο συνολικό εισόδημα περιλαμβάνεται και το αυτοτελώς φορολογούμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο,
β) τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) ως προνοιακά επιδόματα αναπηρίας δεν υπολογίζονται στα εισοδηματικά όρια του συνολικού ατομικού εισοδήματος (23.000€) ή του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος (29.000€) για την χορήγηση του Δελτίου Μετακίνησης ΑμεΑ. (άρθ. 81 του ν.4611/2019) Οι ολικά τυφλοί (Ν. 958/1979, Α’ 191) και οι συνοδοί τους εξαιρούνται και λαμβάνουν Δελτίο-Κάρτα ανεξάρτητα από το όριο εισοδήματός τους.

Β. Απαιτούμενα Δικαιολογητικά

Τα Άτομα με Αναπηρίες που δικαιούνται Δελτίο Μετακίνησης θα προσκομίζουν στις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων ή στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) της χώρας, κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού:

1 .Αίτηση του ενδιαφερομένου ή του κηδεμόνα του ή άλλου εξουσιοδοτημένου ατόμου

2. Γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής σε ισχύ, όπου θα αναγράφεται το παθολογοανατομικό ποσοστό αναπηρίας (τουλάχιστον 67%). Όσον αφορά στις γνωματεύσεις των ΚΕΠΑ δεν απαιτείται η αναγραφή του όρου παθολογοανατομικό ποσοστό.

2 α. Όσοι λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση ΑμεΑ (επίδομα) από τον ΟΠΕΚΑ μπορούν να προσκομίσουν βεβαίωση χορήγησης επιδόματος. Στη βεβαίωση αναγράφεται το ποσοστό αναπηρίας, ο αριθμός και η ημερομηνία γνωμάτευσης Υγειονομικής Επιτροπής και η ημερομηνία λήξης του δικαιώματος λήψης του επιδόματος από το δικαιούχο.

2β. Άτομα που είναι ασφαλισμένα μπορούν να προσκομίσουν απόφαση Διοικητικού Διευθυντή Ασφαλιστικού Φορέα ή ΕΦΚΑ ή γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής από την οποία να πιστοποιείται παθολογοανατομική βλάβη 67% τουλάχιστον.

2γ. Οι δικαιούχοι του προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης τυφλότητας και του προγράμματος Σοβαρής και Βαριάς νοητικής Υστέρησης που λαμβάνουν τα αντίστοιχα επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ, δικαιούνται κάρτα μετακίνησης και για τους συνοδούς τους.
Προκειμένου οι τυφλοί και οι Σοβαρά ή Βαριά Νοητικά Υστερούντες που δεν είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΠΕΚΑ για να λάβουν κάρτα μετά συνοδού, απαιτείται γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής που να αναφέρει ότι είναι τυφλοί ή έχουν οπτική αναπηρία-αναπηρία όρασης με ποσοστό 80% και άνω ή έχουν δείκτη νοημοσύνης κάτω του 34, ή νοητική υστέρηση με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω ή άτομα με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (παιδικός αυτισμός, αυτισμός) με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

3. Για τους υπηκόους Κρατών εκτός Ε.Ε. που έχουν καταστεί ανίκανοι για εργασία μετά από εργατικό ατύχημα σε ελληνικό έδαφος, απαιτείται Ιατρική Βεβαίωση Νοσηλείας από Δημόσιο Νοσοκομείο, στο οποίο θα βεβαιώνεται η νοσηλεία μετά από το ατύχημα.

4. Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή φωτοαντίγραφο αυτής.

5. Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 περί της ακριβούς διεύθυνσης του τόπου διαμονής. Στην ανωτέρω Υ.Δ. θα δηλώνεται επίσης η μη παραλαβή Δελτίου Μετακίνησης από άλλη Περιφερειακή Ενότητα ή ΚΕΠ.

6. Για την έκδοση νέας κάρτας, δύο πρόσφατες φωτογραφίες από τις οποίες η μία να επικολλάται στο Δελτίο και η άλλη να επισυνάπτεται στην αίτηση του δικαιούχου. Ειδικά οι δικαιούχοι δελτίου συνοδού, πρέπει να συνυποβάλλουν τρεις ίδιες φωτογραφίες από τις οποίες η μία να επικολλάται στο δελτίο του συνοδού.

7. Οι δικαιούχοι των δελτίων δωρεάν μετακίνησης, πρέπει να συνυποβάλλουν εκτός των άλλων και φωτοαντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος της τελευταίας φορολογικής δήλωσης.
Οι δικαιούχοι οι οποίοι, με υπεύθυνη δήλωσή τους δεν επιθυμούν την προμήθεια του σχετικού δελτίου για το Αστικό ΚΤΕΛ αλλά μόνο για το Υπεραστικό, δεν υποχρεούνται να προσκομίζουν φορολογική δήλωση.
Οι δικαιούχοι τέλος που υπερβαίνουν το όριο εισοδήματος των 23.000 € ατομικό και 29.000€ οικογενειακό, το οποίο προσαυξάνεται με 5.600€ για κάθε επί πλέον άτομο πέραν του δικαιούχου, που συνοικεί και εξαρτάται από τον φορολογούμενο, αφού αφαιρεθούν τα χρηματικά ποσά που εισπραχτήκαν από τον ΟΠΕΚΑ ως προνοιακά αναπηρικά επιδόματα, εφόσον παρουσιάζoυν αναπηρία 67% και άνω, δικαιούνται Δελτίο Μετακίνησης με έκπτωση 50% στις διαδρομές των Υπεραστικών ΚΤΕΛ μόνο.

8. Για να αφαιρεθούν τα χρηματικά ποσά που εισπράχθηκαν ως προνοιακά επιδόματα αναπηρίας από τον ΟΠΕΚΑ από το συνολικό εισόδημα, απαιτείται σχετική βεβαίωση του ποσού από τον ΟΠΕΚΑ που θα χορηγείται από τα Κέντρα Κοινότητας μετά από σχετική αίτηση του ενδιαφερόμενου που το εισόδημα του υπερβαίνει τα παραπάνω οριζόμενα εισοδηματικά κριτήρια.
Σε περίπτωση απώλειας, η οποία βεβαιώνεται από αστυνομική Αρχή, δύναται να χορηγείται εκ νέου δελτίο μετακίνησης από την αρμόδια Περιφερειακή Ενότητα αν υπάρχει διαθέσιμο. Σε περίπτωση απώλειας για δεύτερη φορά δεν είναι δυνατή η επαναχορήγηση.

Γ. Χορήγηση δελτίων στις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας

Τα δελτία θα χορηγούνται στους δικαιούχους τόσο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων στις οποίες ανήκουν οι δικαιούχοι όσο και από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) μέχρι 31/10/2021. Κάθε Δελτίο Μετακίνησης περιέχει απαραίτητα τα εξής στοιχεία:
• Διάρκεια ισχύος, ήτοι από την ημερομηνία εκδόσεώς του μέχρι 31-12-2021.
• Ονοματεπώνυμο και πατρώνυμο του δικαιούχου ή όνομα συζύγου.
• Αριθμό και ημερομηνία γνωμάτευσης Υγειονομικής Επιτροπής.
• Ποσοστό αναπηρίας ολογράφως και αριθμητικώς.
• Δ/νση κατοικίας και πρόσφατη φωτογραφία του δικαιούχου.

Στην πίσω πλευρά να γράφεται ιδιοχείρως ή εντύπως και να σφραγίζεται από την Υπηρεσία η ένδειξη:
«ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΕΚΠΤΩΣΗ 50% ΣΤΑ ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΚΤΕΛ»

Σε ότι αφορά στα δελτία των δικαιούχων δωρεάν μετακίνησης με τις αστικές συγκοινωνίες της Περιφερειακής Ενότητάς τους, καθώς και των συνοδών τους κατά τη θεώρηση ή την έκδοση αυτών θα επικολλάται ένα κουπόνι ετήσιας ισχύος. Η παράδοση των κουπονιών θα γίνεται από τα ΚΤΕΛ στις αρμόδιες Δ/νσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Η παράδοση και παραλαβή κουπονιών θα γίνεται με πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής το οποίο θα αποστέλλεται στη Δ/νση Πολιτικών ΑμεΑ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Όσα κουπόνια δεν χρησιμοποιηθούν θα επιστραφούν στα ΚΤΕΛ.

Σε ότι αφορά τα δελτία των δικαιούχων δωρεάν μετακίνησης, που διαμένουν μόνιμα στην Περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, με τα λεωφορεία του Ο.Α.Σ.Θ. θα συνοδεύονται από ένα (1) κουπόνι ετήσιο. Στην πίσω πλευρά να αναγράφεται ιδιοχείρως ή εντύπως από την Υπηρεσία και τα ΚΕΠ η ένδειξη: «ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΕΚΠΤΩΣΗ 50% ΣΤΑ ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΚΤΕΛ»

Η παράδοση των κουπονιών του Ο.Α.Σ.Θ. θα γίνει κατ’ ευθείαν στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Όσα κουπόνια δεν χρησιμοποιηθούν θα επιστραφούν στον Ο.Α.Σ.Θ.

Η παράδοση και παραλαβή κουπονιών από τον Ο.Α.Σ.Θ. θα γίνεται με πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής το οποίο στη συνέχεια θα αποστέλλεται στο Υπουργείο Εργασίας, και Κοινωνικών Υποθέσεων, Διεύθυνση Πολιτικών ΑμεΑ.

Αν κατά την ανανέωση το Δελτίο είναι κατεστραμμένο ή δεν υπάρχει χώρος στην πίσω πλευρά του, παρέχεται καινούργιο, αν όμως υπάρχει τότε θα αναγράφεται είτε ιδιοχείρως είτε εντύπως σε αυτό και θα σφραγίζεται από την Υπηρεσία η ένδειξη ” ισχύει μέχρι 31-12-2021″.

Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) οφείλουν να συντάσσουν και να διατηρούν καταστάσεις που θα περιλαμβάνουν:

Το ονοματεπώνυμο του ΑμεΑ που λαμβάνει δελτίο (ή δελτία αν πρόκειται για τυφλό ή σοβαρά και βαριά νοητικά υστερούντα) τις οποίες θα υποβάλουν στις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Δ. Οι αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων όλης της χώρας, μετά την 31/10/2021, αφού λάβουν αντίγραφα καταστάσεων με συνημμένα όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά από τα αντίστοιχα ΚΕΠ, υποβάλουν άμεσα στη Δ/νση Πολιτικών ΑΜΕΑ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το συνολικό αριθμό των Δελτίων των ΑμεΑ που χορηγήθηκαν.

Παρακαλούνται οι ανωτέρω Υπηρεσίες να μην αποστέλλουν στο Υπουργείο τα ατομικά στοιχεία των δικαιούχων (ονοματεπώνυμο, πάθηση κ.α.) καθόσον αυτό αντιβαίνει στο Νόμο περί προστασίας προσωπικών δεδομένων. Επισημαίνεται ότι για την ανανέωση αλλά και την έκδοση των νέων Δελτίων η ημερομηνία έναρξης ορίζεται η 25 – 1 – 2021 και λήξης η 31 -10-2021. Παρακαλούνται οι υπάλληλοι των ΚΕΠ να επικοινωνούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων σε περιπτώσεις που έχουν ερωτήματα σχετικά με τις προϋποθέσεις ή τη διαδικασία χορήγησης των δελτίων μετακίνησης (ενώ για ιδιάζουσες ή περίπλοκες περιπτώσεις να παραπέμπουν τους ενδιαφερόμενους στις αρμόδιες Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων όπου αυτό είναι εφικτό προκειμένου να αποφευχθούν στο μέγιστο βαθμό οι περιπτώσεις λαθών).

Αναφορικά με τη γνωμάτευση της Υγειονομικής Επιτροπής ή την απόφαση Διοικητικού Διευθυντή Ασφαλιστικού Φορέα (Β.2. της παρούσης), θα πρέπει να αναφέρονται τα εξής :
• Παθολογοανατομικό ποσοστό αναπηρίας 67% τουλάχιστον ή
• Ανατομιοφυσιολογικό ποσοστό αναπηρίας 67% τουλάχιστον ή
• Βλάβη από κοινή νόσο 67% τουλάχιστον ή
• Αναπηρία 67% τουλάχιστον ή
• Παθολογοανατομική βλάβη 67% τουλάχιστον ή
• Ανατομιοφυσιολογική βλάβη 67% τουλάχιστον ή
• Εφ’ όρου ζωής αναπηρία 67%

Στις γνωματεύσεις των ΚΕΠΑ δεν απαιτείται η αναγραφή του όρου παθολογοανατομικό ποσοστό.

Δεν γίνονται δεκτές Αποφάσεις που έχουν εκδοθεί βάσει των διατάξεων του Ν.2643/1998.

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
ΔΟΜΝΑ – ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ

Read More

ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΔΕΛΤΙΟΥ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ

Καθορίστηκαν με υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 4563/Β’/20) οι δικαιούχοι, καθώς και η διαδικασία για τη δωρεάν ή με μειωμένο εισιτήριο μετακίνηση α) των Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ) και β) των πολυτέκνων και των μελών των οικογενειών τους, για τα έτη 2020 και 2021 με τα μέσα συγκοινωνίας του Ο.Α.Σ.Α., του Ο.Α.Σ.Θ. και των αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ ως εξής:

Άρθρο 1

ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΔΕΛΤΙΟΥ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ

1. Στα Άτομα με Αναπηρίες:

– Ελληνικής υπηκοότητας,

– υπηκόους των Κρατών – Μελών της Ε.Ε. καθώς και υπηκόους Κρατών – Μελών του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ε.Ο.Χ.),

– υπηκόους των Κρατών που περιλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση που κυρώθηκε με το ν.δ. 4017/1959 (Α΄ 246),

– πολίτες τρίτων χωρών που έχουν καταστεί ανίκανοι για εργασία μετά από εργατικό ατύχημα σε ελληνικό έδαφος, ή είναι μέλη οικογένειας Έλληνα πολίτη ή πολίτη της ΕΕ.

– αναγνωρισμένους πρόσφυγες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων, εφόσον κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχουν ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, ή είναι δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων ΑμεΑ που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ, παρέχεται το δικαίωμα της μετακίνησης με μειωμένο εισιτήριο κατά 50% σε όλες τις διαδρομές εσωτερικού των υπεραστικών λεωφορείων των ΚΤΕΛ.

2. Στα Άτομα με Αναπηρίες:

– Ελληνικής υπηκοότητας,

– υπηκόους των Κρατών – Μελών της Ε.Ε. καθώς και υπηκόους Κρατών – Μελών του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ε.Ο.Χ.),

– υπηκόους των Κρατών που περιλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή σύμβαση που κυρώθηκε με το ν. δ. 4017/1959 (Α΄ 246),

– πολίτες τρίτων χωρών που έχουν καταστεί ανίκανοι για εργασία μετά από εργατικό ατύχημα σε ελληνικό έδαφος, ή είναι μέλη οικογένειας Έλληνα πολίτη ή πολίτη της ΕΕ.

– αναγνωρισμένους πρόσφυγες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων, εφόσον κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχουν ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, ή είναι δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων ΑμΕΑ που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ, με την προϋπόθεση ότι το ετήσιο συνολικό δηλωθέν ατομικό τους εισόδημα δεν είναι μεγαλύτερο των είκοσι τριών χιλιάδων (23.000) ευρώ ή το ετήσιο συνολικό δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα δεν είναι μεγαλύτερο των είκοσι εννέα χιλιάδων (29.000) ευρώ, (το ετήσιο συνολικό δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα των 29.000 ευρώ προσαυξάνεται με 5.600 ευρώ για κάθε επιπλέον άτομο πέραν του δικαιούχου, που συνοικεί και εξαρτάται από τον φορολογούμενο, εφόσον αυτό παρουσιάζει αναπηρία 67% και άνω), παρέχεται το δικαίωμα δωρεάν μετακίνησης και εφόσον διαμένουν μόνιμα:

α) εντός των ορίων της Περιφέρειας Αττικής (πλην της Π.Ε. Νήσων), με τα αστικά μέσα συγκοινωνίας του ΟΑΣΑ. (Ο.ΣΥ. Α.Ε. και ΣΤΑ.ΣΥ Α.Ε),

β) στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης με τα αστικά μέσα συγκοινωνίας του ΟΑΣΘ,

γ) και στις λοιπές Περιφερειακές Ενότητες της χώρας με τα αστικά μέσα συγκοινωνίας των Αστικών ΚΤΕΛ του Νομού τους.

Το ύψος του εισοδήματος αποδεικνύεται με το εκκαθαριστικό σημείωμα της δήλωσης του φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2019 για τους δικαιούχους του 2020. Για τους δικαιούχους του 2021 το εκκαθαριστικό του 2020 αντίστοιχα.

Τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) ως προνοιακά επιδόματα αναπηρίας δεν υπολογίζονται στα εισοδηματικά όρια του συνολικού ατομικού εισοδήματος (23.000€) ή του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος (29.000€) για την χορήγηση του Δελτίου Μετακίνησης ΑμΕΑ.

Οι ολικά τυφλοί εξαιρούνται των εισοδηματικών κριτηρίων, όπως ορίζονται παραπάνω, σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ και λαμβάνουν δελτίο μετακίνησης ανεξάρτητα από το όριο εισοδήματός τους.

3. Στους μόνιμους κατοίκους της Περιφέρειας Αττικής (πλην Π.Ε. Νήσων) παρέχεται το δικαίωμα της δωρεάν μετακίνησης με την έκδοση προσωποποιημένων ηλεκτρονικών καρτών μετακίνησης, οι οποίες εκδίδονται σύμφωνα με τους κανόνες του αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου και με τους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται στην υπ’ αρ. 04/2017 γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Σε περίπτωση λήξης ισχύος του δικαιώματος μετακίνησης αυτό δύναται να ανανεωθεί.

Το Δελτίο Μετακίνησης (Κάρτα ελεύθερης μετακίνησης ΑμΕΑ) για τους μόνιμους κατοίκους της Π.Ε. Θεσσαλονίκης χορηγείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.).

Το Δελτίο Μετακίνησης για τους μόνιμους κατοίκους των κατά περίπτωση Περιφερειακών Ενοτήτων, χορηγείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών καθώς και από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) της χώρας. Από την Περιφέρεια Αττικής, τις Περιφερειακές Ενότητες και τα ΚΕΠ χορηγείται το Δελτίο Μετακίνησης ΑμΕΑ για τις μετακινήσεις των μόνιμων κατοίκων της, με έκπτωση 50% στα Υπεραστικά ΚΤΕΛ.

4. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίζουν ισχύουσα γνωμάτευση των Υγειονομικών Επιτροπών του Ι.Κ.Α., των Υγειονομικών Επιτροπών του άρθρου 6 του ν. 3863/2010 (Α΄ 115) (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας) ή της Α.Σ.Υ.Ε., Α.Ν.Υ.Ε., Α.Α.Υ.Ε, της Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής της Ελληνικής Αστυνομίας, της Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής του Πυροσβεστικού Σώματος (άρθρο 1 του ν. 4331/2015) στην οποία θα αναγράφεται απαραίτητα το ποσοστό αναπηρίας, το οποίο πρέπει να είναι τουλάχιστον 67%.

5. Όσοι λαμβάνουν σύνταξη επ΄ αόριστον με απόφαση Διοικητικού Διευθυντή Ασφαλιστικού φορέα ή του ΕΦΚΑ (απόφαση η οποία έχει εκδοθεί βάσει γνωματεύσεως Υγειονομικής Επιτροπής και στην οποία αναγράφεται το ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω) δικαιούνται Δελτίο Μετακίνησης χωρίς να απαιτείται η έκδοση πρόσθετης γνωμάτευσης Υγειονομικής Επιτροπής.

6. Όσοι λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση (επίδομα αναπηρίας) από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.) δικαιούνται Δελτίο Μετακίνησης χωρίς γνωμάτευση Υγειονομικών Επιτροπών.

7. Οι τυφλοί και οι Β.Ν.Κ. με τον απαιτούμενο δείκτη νοημοσύνης για την ένταξή τους στο πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης Νοητικής Υστέρησης, δικαιούνται Δελτίο Μετακίνησης και για τους συνοδούς τους.

Δείτε το Φ.Ε.Κ.

Φόρτιση καρτών ανέργων και ΑμεΑ για δωρεάν μετακινήσεις 

Μετά την ολοκλήρωση της πιστοποίησης (ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ) πρέπει να ακολουθήσει η φόρτιση των δωρεάν μετακινήσεων στην κάρτα μέσω αυτόματου εκδοτικού μηχανήματος. 

Ειδικότερα, ο ΟΑΣΑ ανακοινώνει ότι άνεργοι και ΑμεΑ, εφόσον έχουν παραλάβει την προσωποποιημένη κάρτα τους ATH.ENA Card και έχουν πιστοποιήσει το δικαίωμά τους μέσω της εφαρμογής της ΗΔΙΚΑ (www.idika.gr/athenacard/), μπορούν να φορτίζουν την κάρτα τους με δωρεάν κόμιστρο στα 300 αυτόματα μηχανήματα, που βρίσκονται σε όλους τους σταθμούς του μετρό και του ηλεκτρικού, σε στάσεις του τραμ και σε επιλεγμένα σημεία του δικτύου των λεωφορείων και τρόλεϊ (τα σημεία παρατίθενται αναλυτικά στην ιστοσελίδα www.athenacard.gr). Το δωρεάν κόμιστρο ενεργοποιείται μόνο στα αυτόματα μηχανήματα και όχι στα εκδοτήρια.

Πώς γίνεται η φόρτηση καρτών ανέργων και ΑμεΑ για δωρεάν μετακινήσεις  Read More

Πρόσκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μελών του ΠΣΜΝ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΣΜΝ καλεί όλα τα Μέλη του Συνδέσμου την Κυριακή 19.05.2024 και ώρα 10:30 π.μ. σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση, η οποία θα πραγματοποιηθεί  στην έδρα του Συνδέσμου, Ναυάρχου Βότση 21, ΤΚ. 104 45 Κάτω Πατήσια, με αντικείμενο την εκλογή των Αντιπροσώπων του ΠΣΜΝ στο 19ο   Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών (Π.Ο.Ν),   που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2024  στην Αθήνα.

Σε περίπτωση μη επίτευξης απαρτίας η Έκτακτη Γενική Συνέλευση θα επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή 26.05.2024 στον ίδιο τόπο.

Διαβάστε στον παρακάτω σύνδεσμο την αναλυτική Πρόσκληση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, καθώς  και το χρονικό διάστημα  και τις διαδικασίες διενέργειας της ψηφοφορίας.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΠΟΝ 05 2024