Εμβολιασμός: Στην τελική ευθεία οι διαβουλεύσεις για τρίτη δόση

Στην τελική ευθεία είναι οι διαβουλεύσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τη χορήγηση της τρίτης, ενισχυτικής δόσης του εμβολίου έναντι της COVID-19, η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα αφορά σε πρώτη φάση ειδικές ομάδες ασθενών και κυρίως μεταμοσχευμένους και ανοσοκατεσταλμένους λόγω νόσου ή θεραπείας και ενδεχομένως να ακολουθήσουν άτομα με μειωμένη ανοσιακή απόκριση λόγω ηλικίας και άτομα με μεγάλη έκθεση στον ιό (υγειονομικοί). Και όπως ξεκαθάρισε χθες η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Επιτροπής Μαρία Θεοδωρίδου, «μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν δεδομένα που να αποδεικνύουν την ανάγκη χορήγησης της ενισχυτικής δόσης στους εμβολιασμένους του γενικού πληθυσμού».

Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου, ήδη η επιτροπή έχει συλλέξει τις θέσεις των ιατρικών επιστημονικών εταιρειών σχετικά με την τρίτη δόση. Επίσης πρόσθεσε ότι η γνωμοδότηση θα στηριχθεί στα δεδομένα των μελετών της ανοσιακής απάντησης μετά τον εμβολιασμό, αλλά και τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας και κυρίως τις σοβαρές λοιμώξεις παρά τον εμβολιασμό, τις νοσηλείες και τους θανάτους. Στο πλαίσιο αυτό επικαλέστηκε τα αποτελέσματα ελληνικών και διεθνών μελετών που καταδεικνύουν ότι σε μεταμοσχευμένους και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς το επίπεδο αντισωμάτων έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό μειώνεται σημαντικά, καθώς και στοιχεία που δείχνουν ότι το 44% των περιπτώσεων νόσησης παρά τον εμβολιασμό συνδέεται με την ομάδα των ανοσοκατεσταλμένων.

Κορωνοϊός – ΗΠΑ: «Πράσινο φως» του FDA για τρίτη δόση σε ανοσοκατεσταλμένους

13/08/2021, 07:04

Η απόφαση αφορά σε όσους έχουν εμβολιαστεί με Moderna ή Pfizer – Εκκρεμεί η έγκριση και από το CDC για να ξεκινήσει άμεσα η χορήγηση ενισχυτικών δόσεων

Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμνάκων έδωσε «πράσινο φως» το απόγευμα της Πέμπτης (τοπική ώρα) για τη χορήγηση μιας επιπλέον δόσης εμβολίου κατά της Covid σε ανοσοκατεσταλμένους, για τους οποίους οι δυο δόσεις ενδέχεται να μην παρέχουν την ενδεδειγμένη προστασία. Η απόφαση αυτή αφορά άτομα που έχουν εμβολιαστεί με τα σκευάσματα των Moderna και Pfizer.
«Πρέπει να το κάνουμε άμεσα για τους ανοσοκατεσταλμένους», δήλωσε την Πέμπτη ο Άντονι Φάουτσι στο CBS το πρωί της Πέμπτης, προαναγγέλοντας, ουσιαστικά, αυτή την εξέλιξη.

Λίγες ώρες αργότερα, ο FDA

τροποποίησε τις άδειες χρήσης έκτακτης ανάγκης και για τα δύο εμβόλια, «για να επιτρέψει τη χορήγηση μιας πρόσθετης δόσης σε ορισμένα ανοσοκατεσταλμένα άτομα, συγκεκριμένα, σε δέκτες μοσχευμάτων στερεών οργάνων ή σε εκείνους που έχουν διαγνωστεί με καταστάσεις που θεωρούνται ότι έχουν ισοδύναμο επίπεδο ανοσοκαταστολής».
Πλέον, το CDC πρέπει με τη σειρά του να εκδώσει σύσταση για τη χορήγηση τρίτης δόσης, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι εμβολιασμοί. Η αρμόδια Συμβουλευτική Επιτροπή θα συνεδριάσει σήμερα, ώστε να συζητήσει το θέμα και να δώσει τις κατάλληλες κατευθύνσεις στο CDC.

Σημειώνεται πως, περίπου το 3% των Αμερικανών ενηλίκων έχουν ανοσολογική ανεπάρκεια, ωστόσο αντιπροσωπεύουν, σύμφωνα με στοιχεία από το CDC, το 44% των ασθενών που νοσηλεύονται λόγω Covid, παρά το γεγονός πως έχουν εμβολίαστεί πλήρως.