Ρομποτική Μεταμόσχευση Ήπατος από Ζώντα Δότη για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο ΓΝΑ Λαϊκό

Με τη συγκεκριμένη εξειδικευμένη επέμβαση, η χρήση ρομποτικού συστήματος τοποθετεί το ΕΣΥ της χώρας μας στην 1η γραμμή των διεθνώς εφαρμοζόμενων αντίστοιχων τεχνικών.

Η τρίτη μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη στη χώρα μας, μετά την ολοκλήρωση του σχετικού πρωτοκόλλου, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 16 Μαΐου, για πρώτη φορά στην Ελλάδα με χρήση ρομποτικής τεχνολογίας.

Η επέμβαση έγινε με πολύ μεγάλη επιτυχία στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Λαΐκό, από τη χειρουργική ομάδα του Kαθηγητή Χειρουργικής Γιώργου Σωτηρόπουλου και την αναισθησιολογική ομάδα της Διευθύντριας του Αναισθησιολογικού Τμήματος Αικατερίνης Λαμπαδαρίου.

Δότρια ήταν μία 56χρονη μητέρα από την Πάτρα, της οποίας ο δεξιός λοβός του ήπατος χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να μεταμοσχευθεί με αυτόν ο 18χρονος γιος της, ο οποίος έπασχε από κίρρωση ήπατος, σε έδαφος οικογενούς χολοστατικής ηπατοπάθειας. Η μερική ηπατεκτομή στη δότρια του ηπατικού μοσχεύματος πραγματοποιήθηκε με τη χρήση του ρομποτικού συστήματος DaVinci. Μητέρα και γιος ανένηψαν καλά και αποδιασωληνώθηκαν μετά το πέρας των επεμβάσεων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν χωρίς μετάγγιση αίματος.

Η εφαρμογή της ρομποτικής χειρουργικής για πρώτη φορά στη μεταμοσχευτική διαδικασία στα Ιατρικά Χρονικά της χώρας μας ανοίγει νέες προοπτικές στη μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων και ενδυναμώνει τα κίνητρα των δυνητικών δοτών για τη δωρεά στα πλαίσια συγγενικής μεταμόσχευσης.

Παράλληλα, η  χρησιμοποίηση του ρομποτικού συστήματος DaVinci σε μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου, τοποθετεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας μας στην πρώτη γραμμή των διεθνώς εφαρμοζόμενων αντίστοιχων τεχνικών. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται συστηματικά σε μόνο δύο μεταμοσχευτικά κέντρα της Ευρώπης, στην Ιταλία και στην Πορτογαλία, και σε ελάχιστα επιπλέον μεταμοσχευτικά κέντρα διεθνώς.