1η Νοεμβρίου: Πανελλήνια ημέρα δωρεάς οργάνων και μεταμόσχευσης

Η 1η Νοεμβρίου κάθε έτους, εορτή των Αγ. Αναργύρων, έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια ημέρα δωρεάς οργάνων και μεταμόσχευσης.
Είναι προφανές ότι η δωρεά οργάνων είναι απόφαση – πράξη υψηλής κοινωνικής ευθύνης και ανυπέρβλητης ηθικής αξίας. Αυτό γίνεται ακόμη πιο φανερό αν λάβουμε υπόψη μας ότι σήμερα: 1220 αιμοκαθαιρόμενοι, 120 ηπατοπαθείς, 20 καρδιοπαθείς,τελικού σταδίου, δηλαδή λίγο πριν τον θάνατο, περιμένουν το πολυπόθητο μόσχευμα που θα τους δώσει ξανά το χαμένο χαμόγελο και την ελπίδα.

Μέσα από τον εορτασμό της 1η Νοεμβρίου επιδιώκουμε:


1) να προβληθεί η δωρεά ως μια πράξη αγάπης και απολύτως ανιδιοτελούς αλληλεγγύης,
2) να ενθαρρυνθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι να γίνουν δωρητές ιστών και οργάνων και
3) να εξαλειφθούν οι προκαταλήψεις και οι φόβοι που προκαλεί η άγνοια γύρω από μείζον ζήτημα της δωρεάς οργάνων.

Αποτελεί διαπίστωση ασυμβίβαστη με τον υψηλό δείκτη πολιτισμού και τα ευαίσθητα ανθρωπιστικά αντανακλαστικά των Ελλήνων, το γεγονός ότι η χώρα μας κατέχει την τελευταία θέση στην Ευρώπη ως προς τον αριθμό των αξιοποιήσιμων δοτών ανά εκατομμύριο πληθυσμού.
Η υπέρβαση που απαιτείται σ’ αυτό τον τομέα πρέπει να συντελεσθεί μέσα από ένα νέο εθνικό σχεδιασμό της μεταμοσχευτικής πολιτικής, που θα λαμβάνει υπόψη τα διεθνή δεδομένα. Προς την κατεύθυνση αυτή συμβάλλει αναμφίβολα ο θεσμός της εικαζόμενης συναίνεσης. Αναγκαία εδώ κρίνεται η διακριτική διαχείριση του θέματος όσο και τη συγκατάθεση των συγγενών του δότη. Αυτονόητο είναι ότι κάθε πολίτης έχει τη δυνατότητα με μια απλή δήλωση να ανακαλέσει την επιθυμία του να γίνει δότης μετά θανάτου.

Καθοριστικής σημασίας μέτρα που αναμένεται να βοηθήσουν τη διάδοση της ιδέας της δωρεάς οργάνων είναι ακόμη:
α) Η ενίσχυση και αναβάθμιση του ρόλου των συντονιστών που είναι η
΄΄σπονδυλική στήλη΄΄ των μεταμοσχεύσεων
β) Η οικοδόμηση πνεύματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας
μεταξύ Ε.Ο.Μ. και υπευθύνων της Μ.Ε.Θ.
γ) Ο σχεδιασμός μιας οργανωμένης και συνεχούς καμπάνιας για την
προώθηση της ιδέας της δωρεάς ιστών και οργάνων και
δ) Η συγκρότηση τμήματος μεταμοσχεύσεων στο Υπουργείο Υγείας.

Σταθερή πεποίθηση μας αποτελεί η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των μεταμοσχεύσεων. Οποιαδήποτε πρόταση ιδιωτικοποίησης μέρους ή του συνόλου της διαδικασίας των μεταμοσχεύσεων οδηγεί απλά στην εξυπηρέτηση κάποιων μεγάλων ιδιωτικών κέντρων υγείας και στην εμπορευματοποίηση του τομέα αυτού της υγείας.
Έχοντας ως κύρια αισιοδοξίας τη δεδομένη κοινωνική και ανθρωπιστική ευαισθησία των Ελλήνων πολιτών στο σύνολό τους και των αρμοδίων φορέων ιδιαίτερα, συνεχίζουμε με αμείωτη ένταση την προσπάθεια για τη διάδοση της ιδέας της δωρεάς οργάνων, αφού τόσο η λογική όσο και το συναίσθημα συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  Δ.Σ.                                   Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Δ.Σ.

Σβάρνας Χρήστος                               Βλάχος Αθανάσιος