Tροποποίηση του νέου πίνακα προσδιορισμού αναπηρίας (Κ.Ε.Β.Α.)

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Η συντονισμένη ενωτική και αγωνιστική δράση του Πανελληνίου Συλλόγου Μεταμοσχευθέντων εκ νεφρού μαζί τους άλλους συλλόγους νεφροπαθών ,την  ΠΟΝ , οι σύλλογοι  ΑMEA άλλων παθήσεων  , με την καθοριστική συμβολή της Ε.Σ.Α.με.Α διεκδικήσαμε την αναμόρφωση του νέου Πίνακα Προσδιορισμού Αναπηρίας όπως αυτός είχε δημοσιευθεί στο ΦΕΚ 2611/ΤΒ΄. Ο νέος τροποποιημένος Πίνακας δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1506/ΤΒ΄/4-5-2012 και εμπεριέχει σημαντικές θετικές αλλαγές σε ποσοστά αναπηρίας σοβαρών μόνιμων κατηγοριών αναπηρίας . Οι συνεχείς πιέσεις μας προς το υπουργείο Εργασίας  με αποκορύφωμα την μεγαλειώδη Παν-αναπηρική  κινητοποίηση διαμαρτυρία της 13ης  Δεκεμβρίου 2011 έφεραν σημαντικά αποτελέσματα.

Βελτιώθηκαν τα  ποσοστά αναπηρίας σοβαρών και μόνιμων κατηγοριών αναπηρίας όπως η μεταμόσχευση νεφρού και ήπατος ,η θαλασσαιμία, αιμορροφιλία-συγγενής αιμορραγική διάθεση, πολλαπλούν μυέλωμα, , νόσος του Crown, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, Σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας καθώς και άλλων παθήσεων. Διορθώθηκαν κραυγαλέες αδικίες όπως αυτή που υπέστησαν οι μεταμοσχευμένοι,ήπατος  στους οποίους το ποσοστό αναπηρίας προσδιορίζεται στο 80% επ’ αόριστον και όχι στο 10%

Ειδικότερα για το Τελικό στάδιο χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας ο νέος τροποποιημένος  ΚΕΒΑ που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1506/ΤΒ΄/4-5-2012 προβλέπει :
α) Όταν βρίσκεται υπό χρόνια αιμοκάθαρση: Π.Α. 80% έπ’ αόριστον 
β) Όταν βρίσκεται υπό χρόνια περιτοναϊκή κάθαρση Π.Α. 80% έπ’ αόριστον 
γ) Κατά και μετά τη μεταμόσχευση και έπ’ αόριστον … Π.Α. 80% 
γ1) Επί απορρίψεως του μοσχεύματος ή σοβαρών επιπλοκών … Π.Α. 80%-100%.  

Ο Πανελλήνιος  Σύλλογος Μεταμοσχευθέντων εκ Νεφρού θα συνεχίζει το αγώνα  του  για την επίλυση των συσσωρευμένων και οξυμμένων  προβλημάτων που απασχολούν τους  νεφροπαθείς μαζί με τους άλλους συλλόγους ΑΜΕΑ και την Ε.Σ.Α.με.Α .
Ο Πρόεδρος  Δ.Σ.                                                          Ο Γεν. Γραμματέας Δ.Σ.