Ομιλία Σβάρνα Χρήστου προέδρου Πανελληνίου Συλλόγου μας στο 8ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ Ε.Σ.Α.μεΑ

Αγαπητοί συνάδελφοι και αγαπητές συνάδελφοι,

Τέσσαρα χρόνια τώρα η Τρόικα και οι εγχώριες μνημονικές δυνάμεις εφαρμόζουν με απόλυτη συνέπεια το σχέδιο της φτωχοποίησης της Ελληνικής κοινωνίας.

Την ώρα που πετσοκόβουν μονομερώς μισθούς, συντάξεις, δώρα, επιβάλλουν δυσβάστακτους φόρους και χαράτσια εξαθλιώνοντας μεγάλα τμήματα που πληθυσμού .  Όλα τα μεγέθη της οικονομίας επιδεινώνονται, η ζήτηση μειώνεται διαρκώς, η ύφεση και η ανεργία αυξάνονται θεαματικά.

Οι ανάλγητες και εξοντωτικές πολιτικές των μνημονίων δεν δίστασαν να κατεδαφίσουν κοινωνικές δομές και παροχές ευπαθών ομάδων που είχαν κατακτηθεί με πολύχρονους αγώνες. Το περιορισμένο κοινωνικό κράτος κατεδαφίζεται πλήρως. Σε ένα τέτοιο ζοφερό κλίμα κοινωνικής και οικονομικής κρίσης τα άτομα με αναπηρία είναι οι πρώτοι που βιώνουν με το χειρότερο τρόπο την φτώχεια ,την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Και σας ρωτάω αγαπητοί συνάδελφοι.

Είμαστε άξιοι της μοίρας μας; Είμαστε ο αδύναμος κρίκος που σε μια λογική κοινωνικής επιβίωσης θα θυσιαστεί πρώτος; Ή μήπως έχουμε δικαίωμα και καθήκον να διεκδικήσουμε τη χειραφέτηση και την αξιοπρέπεια μας από όσους τη θίγουν καθημερινά; Αποτελούμε μια εξαίρεση αναξιοπαθούντων ή είμαστε ενεργό και δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας μας ;

H ηγετική ομάδα της Ε.Σ.Α.μεΑ. προσπάθησε όλα αυτά τα χρόνια να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των μνημονικών πολίτικων στα Αμεα με παρεμβάσεις της Εκτελεστικής Γραμματείας σε Υπουργεία Οργανισμούς καταθέτοντας υπομνήματα και επιστολές διαμαρτυρίας σε μια διαχειριστική λογική εξαίρεσης των αμεα , χωρίς να καταγγέλλει την πολιτική των μνημονίων που γεννούν όλα αυτά τα δεινά.

Δεν διοργάνωσε όσο θα έπρεπε κινητοποιήσεις των ΑΜΕΑ με διεκδικητικό περιεχόμενο ακύρωσης των εξοντωτικών μέτρων. Η μαζική κινητοποίηση των ατόμων με αναπηρία  θα λειτουργούσε ως μοχλός πίεσης προ την εκάστοτε κυβέρνηση , θα απέκρουε τις ληστρικές επιθέσεις σε βάρος τους και θα ενίσχυε την διαπραγματευτική δύναμη της Ε.Σ.Α.μεΑ. στην διεκδίκηση επίλυσης των προβλημάτων μας.

Αλλά οι διαμαρτυρίες της Ε.Σ.Α.μεΑ. αναπτύχτηκαν μεμονωμένα και με επιλεκτικότητα. Ήταν επιλογή της ηγεσίας να μην συντονίζει την δράση της με την πάλη του μαζικού κινήματος γιατί βασιζόταν στο ότι τα προβλήματα λύνονται με διαπραγματεύσεις σε επίπεδο κορυφής.

Αυτό είναι τραγικό λάθος, επειδή το αναπηρικό κίνημα για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα οξυμένα προβλήματα του , πρέπει να οικοδομήσει συμμαχίες με το εργατικό κίνημα και με κοινωνικά κινήματα όπως το κίνημα της υγείας , των καταναλωτών , το κίνημα της οικολογίας , το κίνημα ενάντια στο ρατσισμό και στη ξενοφοβία.

Πώς μπορούμε να αξιώσουμε το δικαίωμα σε αξιοπρεπείς παροχές υγείας χωρίς να συντονιστούμε και να συμπαραταχθούμε με τις αγωνιστικές διεκδικήσεις των γιατρών και των νοσηλευτών της χώρας; Είναι δυνατόν να μην είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα της κοινωνίας ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό ενώ γινόμαστε δέκτες ρατσιστικών αντιλήψεων;

Η ηγεσία της Ε.Σ.Α.μεΑ. υποκρίνεται όταν κάνει κάποιες ελάχιστες κινητοποιήσεις όταν την ιδία στιγμή καλλιεργεί αυταπάτες και αποπροσανατολίζει τους αναπήρους με αιτήματα περί εξαιρέσεων των ΑΜΕΑ από τα σκληρά μέτρα των μνημονίων αλλά αναγκαία για όλους τους άλλους. Οι μετρημένες κινητοποιήσεις της γίνονταν με μεγάλη καθυστέρηση, πρόχειρη προετοιμασία και πάντα ύστερα από τις πιέσεις που εξέφραζαν κάποια σωματεία η μελή διοικήσεων για αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Υποτονική υπήρξε η αντίδραση της Ε.Σ.Α.μεΑ.  στο νόμο 4024/2011 που  τροποποιούσε φορολογικές διατάξεις , με αποτέλεσμα να μειωθούν τα αφορολόγητα όρια από τις 12000  στις 5000 η 9000 ανάλογα με την περίπτωση , και καταργηθηκε η έκπτωση  των 2400 από το δηλούμενο εισόδημα. Την ιδία στάση κράτησε η Ε.Σ.Α.μεΑ.  και στο πρόσφατο φορολογικό νόμο 4110/13 που κατάργησε ολοκληρωτικά το αφορολόγητο όριο και αύξησε τους φόρους δημιουργώντας μια νέα αφαίμαξη στο ήδη λεηλατημένο εισόδημα του αναπήρου. Τα ΑΜΕΑ πλεον δεν έχουν καμία ουσιαστική φορολογική ελάφρυνση πλην της έκπτωσης των 200 € υπο προϋποθέσεις.

Η τακτική αυτή της Ε.Σ.Α.μεΑ. υπέστη στη πράξη αρκετές ήττες αφού μας επιβλήθηκαν η δυσβάστακτη φορολογία ,τα χαράτσια , η εισφορά αλληλεγγύης και τέλος η  λαιμητόμος των περικοπών των συντάξεων με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου .

Μοναδική Εξαίρεση αποτέλεσε η σωστή έγκαιρη και οργανωμένη κινητοποίηση της Ε.Σ.Α.μεΑ.  για την τροποποίηση του ΚΕΒΑ το Δεκέμβριο του 2011 στην οποία συμμετείχαν 500 σωματεία και ομοσπονδίες. Επιβάλαμε την τροποποίηση του ΚΕΒΑ  αποκαθιστώντας κραυγαλέες αδικίες σε βάρος πολλών  κατηγοριών αναπήρων .

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η διεκδίκηση λύσης των προβλημάτων δεν γίνεται μόνο με έκδοση ψηφισμάτων ανοικτών επιστολών στους Υπουργούς ,στο Πρωθυπουργό αλλά με πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις όλων των ΑΜΕΑ . Η Ε.Σ.Α.μεΑ. θα πρέπει να ξεφύγει από την Επιμελητηριακή της φυσιογνωμία και να λειτουργήσει ως τριτοβάθμιος συνδικαλιστικός και διεκδικητικός φορέας του αναπηρικού κινήματος.

Βασικά χαρακτηριστικά του αναπηρικού κινήματος πρέπει να είναι η μαζικότητα, η κοινωνική  αλληλεγγύη, η δημοκρατική λειτουργία, ο πλουραλισμός, η διαφάνεια και η αναλογική αντιπροσώπευση.

Υπάρχει μια μεγάλη δυσαναλογία ανάμεσα στους  συνδικαλισμένους και μη αναπήρους. Τι γίνεται με τις εκατοντάδες χιλιάδες αναπήρους που δεν συμμετέχουν στο κίνημα της αναπηρίας της χώρας μας; είναι απογοητευμένοι; απομονωμένοι; περιθωριοποιημένοι πολίτες; Γιατί παραμένουν στη ατομική επίλυση των προβλημάτων τους και δεν υιοθετούν την συλλογική δράση ;

Μήπως αμφισβητούν το τρόπο  λειτουργίας  του κινήματος των Αμεα; την αποτελεσματικότητα του; Τα  εύλογα αυτά ερώτημα που τίθενται πρέπει να απασχολήσουν σοβαρά το συνέδριό μας. Θα  πρέπει να απασχολεί διαρκώς τις οργανωμένες δυνάμεις των Αμεα η μη συμμέτοχη τόσων εκατοντάδων χιλιάδων αναπήρων  ώστε να τεθούν συγκεκριμένοι  στόχοι ποσοτικής αύξησης και μαζικοποίησης του αναπηρικού  κινήματος.

Ταυτόχρονα, ο φορέας του αναπηρικού κινήματος πρέπει να είναι ανοιχτός και δημοκρατικός, μακριά από τα κλειστά τείχη μιας ηγεσίας που δέχεται μόνο την άποψή της και που κάθε προβληματισμός που είναι αντίθετος με τις απόψεις της αντιμετωπίζονται ως εχθρικές και απομονώνονται .

Ο πλουραλισμός των απόψεων είναι στοιχείο δημοκρατικής λειτουργίας σε κάθε χώρο πολύ δε περισσότερο σε όλες τις οργανωτικές βαθμίδες της Ε.Σ.Α.μεΑ. Τα μελή της  δεν είναι  υπήκοοι κανενός αλλά ελεύθερα άτομα που πρέπει να αναπτύσσουν το προβληματισμό τους και η επικοινωνία μεταξύ μας θα πρέπει να είναι ενωτική και συναδελφική και όχι ανταγωνιστική γιατί όλοι πιστεύω αγωνιζόμαστε για το ίδιο σκοπό .

Η Χρηματοδότηση του αναπηρικού κινήματος αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ομαλή λειτουργία , την επιβίωση και την ενδυνάμωση του. Η χρηματοδότηση θα πρέπει να κατανέμεται με αντικειμενικά και διαφανή κριτήρια, όπως το ρόλο και την αριθμητική δύναμη του κάθε φορέα.

Μέχρι στιγμής οι επιχορηγήσεις της  Ε.Σ.Α.μεΑ. δεν κατανέμονται σε όλες τις οργανωτικές βαθμίδες της αλλά φτανουν εως τις δευτεροβάθμιες οργανώσεις  μέλη της . Για να εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία όλων των βαθμίδων της Ε.Σ.Α.μεΑ. θα πρέπει και τα δευτεροβάθμια μέλη της όπως είναι οι ομοσπονδίες να χρηματοδοτούν δραστηριότητες των πρωτοβάθμιων σωματείων. H σημερινή κατάσταση της μη χρηματοδότησης των πρωτοβάθμιων σωματείων τα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ασφυξία με δεδομένη την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται παρά πολλά από αυτά. . Μοιραία πολλά σωματεία αδυνατούν να υλοποιήσουν δραστηριότητες και βασικές λειτουργικές τους ανάγκες λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων, υπολειτουργούν ή γίνονται σωματεία σφραγίδες που τελικά κλείνουν.

Ο τρόπος εκλογής του Γενικού  Συμβούλιου γίνεται σήμερα με ενιαίο ψηφοδέλτιο είναι πλειοψηφικός και δεν έχει τη δημοκρατικότητα της απλής αναλογικής. Ταυτόχρονα είναι διάτρητος δημοκρατικά αφού μπορεί να ελέχθεί από μια οργανωμένη ομάδα  αρκεί να έχει ελένξει απόλυτα την διαδικασία εκλογής των αντιπροσώπων.  Η εκλογή των αντιπρόσωπων σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία γίνεται με την  επικύρωση της εκλογικής διαδικασίας από απλό δικηγόρο .

Για να υπάρξει πλήρη διαφάνεια και καθαρές εκλογικές διαδικασίες στη εκλογή γενικού συμβούλιου να εφαρμοστεί το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής .Τα ψηφοδέλτια να είναι περισσότερα του ενός εκπροσωπώντας πλατφόρμες ιδεών και στρατηγικής. Η εκλογή αντιπρόσωπων στα πρωτοβάθμια σωματεία να  διεξάγεται υποχρεωτικά  με την παρουσία διορισμένου δικαστικού αντιπροσώπου από πρωτοδικείο όπως ισχύει στην Ε.Σ.Α.μεΑ. ώστε να εξασφαλίζεται το αδιάβλητο των εκλογών .

Η πολυετής θητεία ορισμένων στελεχών στις ίδιες θέσεις δημιουργεί περιβάλλον κατεστημένου το οποίο εμποδίζει την ανάδειξη νέων στελεχών και νέων ιδεών. Γι’ αυτό προτείνω και η θητεία του προέδρου και των μελών της Εκτελεστικής Γραμματείας να είναι 12 ετης συνεχόμενη . Αυτή η καινοτομία θα δώσει την δυνατότητα να αναδεχθούν νέα στελέχη των Αμεα που θα προσφέρουν στην παρά περά ανάπτυξη του αναπηρικού κινήματος . Ασφαλώς, οι απερχόμενοι συνάδελφοι θα μπορούσαν να λειτουργούν με την συσσωρευμένη εμπειρία τους ως συμβουλευτικό σώμα διπλά στο γενικό συμβούλιο.

Προτείνω να αποφασιστεί άμεσα μέσα στο 2013 καταστατικό συνέδριο για να πραγματοποιηθούν αυτές οι αλλαγές που θα εκδημοκρατικοποιήσουν το καταστατικό της Ε.Σ.Α.μεΑ.

Εκτός όμως από την αναδιοργάνωση της Ε.Σ.Α.μεΑ. και την ενίσχυση του αναπηρικού κινήματος,

θελω να διατυπώσω και συγκεκριμένες άμεσες προτάσεις για το αναπηρικό κίνημα. 

Η Άμεση διεκδίκηση επαναφοράς  των προστατευτικών διατάξεων του ν. 4093/2012 για το χώρο της αναπηρίας και ακύρωση των λοιπών μνημειακών διατάξεων για την κοινωνία .

Διεκδίκηση καθιέρωσης ουσιαστικών φορολογικών απαλλαγών στα άτομα με αναπηρία με ποσοστό 67% και άνω και τις οικογένειες τους καθώς και απαλλαγή από όλα τα χαράτσια της εισφοράς αλληλεγγύης της ΔΕΗ ή από τον επικείμενο  νέο φόρο επί ακινήτων.

Επέκταση του επιδόματος θέρμανσης και του κοινωνικού τιμολογίου ΔΕΗ χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και στις οικογένειες που ένα τουλάχιστον μέλος τους είναι άτομο με αναπηρία .

Να απαιτήσουμε η μηνιαία καταβολή των κοινωνικών επιδομάτων να γίνεται  σε συγκεκριμένη ημερομηνία.

Δωρεάν Φαρμακευτική αγωγή σε χρόνια πάσχοντες για την αντιμετώπιση των πρωτογενών και  των δευτερογενών παθήσεων τους.

Η πιστοποίηση της αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ σε κατηγορίες αναπηρίων που η αναπηρία είναι μη αναστρέψιμη  να κρίνονται μια φορά και να ισχύει για εφ όρου ζωής . Το δε πιστοποιητικό αναπηρίας να ισχύει για κάθε χρήση.

Η προσκόμιση των διαφόρων πιστοποιητικών να γίνεται με ηλεκτρονική διεκπεραίωση μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και όχι με αυτοπρόσωπη παρουσία των ΑΜΕΑ .

Κατάργηση του παράβολου του ΚΕΠΑ  για τα Αμεα.

Η Αναθεώρηση και επέκταση της κάρτας πολιτισμού για τα Αμεα σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους πολιτισμού με free η με  μειωμένο εισιτήριο.

Η πρόβλεψη κοινωνικού τουρισμού για όλα τα Αμεα χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Συνάδελφοι,

Κλείνοντας την ομιλία μου , θέλω να τονίσω ότι, ακόμα και αν δεν σας βρίσκουν σύμφωνους 100% οι συγκεκριμένες προτάσεις μου , είναι ανάγκη να διαμορφώσουμε ένα αναπηρικό κίνημα διεκδικητικό, μαζικό και δημοκρατικό που να είναι σε θέσει να διατυπώσει αλλά και να απαιτήσει αξιοπρεπείς όρους ζωής, δουλειάς και έκφρασης για όλους τους αναπήρους και για όλη την κοινωνία.

 

Σας ευχαριστώ