Ερωτήσεις για εξαίρεση από τις μειώσεις των συντάξεων των ατόμων με 80% αναπηρία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ερώτηση, σχετικά με την εξαίρεση από τις μειώσεις των συντάξεων των ατόμων με βαρειές αναπηρίες 80% και άνω, κατέθεσαν, σήμερα, η Βουλευτής Β’ Αθήνας Ν.Δ., Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου, ο Βουλευτής Δράμας Ν.Δ., Δημήτρης Κυριαζίδης, η Βουλευτής Ά Πειραιά, Μαρία Ρεπούση, ο Βουλευτής Πιερίας, Δημήτρης Χριστογιάννης και η  Βουλευτής Ν. Αττικής, Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, ενώ με τον νόμο 4093/2012 και, κατόπιν, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ν. 4111/2013) προβλέφθηκε πως εξαιρούνται των συνταξιοδοτικών μειώσεων, οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, οι οποίοι είναι ανίκανοι για την άσκηση κάθε βιοποριστικού επαγγέλματος κατά ποσοστό 80% και άνω, δεν προβλέφθηκε το ίδιο για τους συνταξιούχους με βαρειές αναπηρίες 80% και άνω, ΔΕΚΟ και ιδιωτικού τομέα. Πιο συγκεκριμένα, στον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο 4111/2013, αναφέρεται πως από τους συνταξιούχους αυτούς, εξαιρούνται μόνο όσοι λαμβάνουν το μηνιαίο εξωιδρυματικό επίδομα των παρ. 1 και 2 του άρθρου 42 του ν. 1140/1981, αφήνοντας απέξω άλλες κατηγορίες βαρειά αναπήρων.

Οι Βουλευτές επισημαίνουν πως τα άτομα με βαρειές αναπηρίες έχουν τις ίδιες ανάγκες, σε όποιον ασφαλιστικό φορέα κι αν ανήκουν και ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς, αν πρόκειται, για λόγους ισονομίας και ισοπολιτείας, να εντάξουν στις εξαιρέσεις των μειώσεων των συντάξεών τους, τους συνταξιούχους ΔΕΚΟ και ιδιωτικού τομέα, με αναπηρία άνω του 80%.
Επειδή οι συνταξιούχοι με βαρειές αναπηρίες 80% και άνω έχουν τις ίδιες ανάγκες, σε όποιον ασφαλιστικό φορέα κι αν ανήκουν,     Ερωτώνται οι Υπουργοί:
Πρόκειται για λόγους ισονομίας και ισοπολιτείας να υπαχθούν στην εξαίρεση των μειώσεων των συντάξεών τους, οι συνταξιούχοι ΔΕΚΟ και ιδιωτικού τομέα, με αναπηρία άνω του 80%, που λαμβάνουν επίδομα απολύτου αναπηρίας;
Αθήνα 20 Φεβρουαρίου 2013
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Κατερίνα Παπακώστα- Σιδηροπούλου  Βουλευτής Β΄ Αθήνας
Κυριαζίδης Δημήτριος Βουλευτής Δράμας
Ρεπούση Μαρία  Βουλευτής Ά Πειραιά
Χριστογιάννης Δημήτριος Βουλευτής Πιερίας
Χριστοφιλοπούλου Εύη Βουλευτής Ν. Αττικής