Οικονομική εξόντωση των ασφαλισμένων με αναπηρία και χρόνια πάθηση

Επιστολή τής Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία τής 4ης Φεβρουαρίου 2013, προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κύριο Σαλμά και τον πρόεδρο ΕΟΠΥΥ κύριο Παπαγεωργόπουλο, με θέμα: «Μέτρο οικονομικής εξόντωσης των ασφαλισμένων με αναπηρία και χρόνια πάθηση η συμμετοχή τους σε ποσοστό 15% στις εργαστηριακές εξετάσεις και 30-50% για την νοσηλεία τους σε ιδιωτικές κλινικές».
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 04.02.2013

Οικονομική εξόντωση των ασφαλισμένων με αναπηρία και χρόνια πάθηση
________________________________________

Ο πρόσφατα τροποποιημένος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών (ΕΚΠΥ) προβλέπει τη συμμετοχή των ασφαλισμένων για τη διενέργεια ιατρικών διαγνωστικών εξετάσεων σε ποσοστό 15% σε περίπτωση που αυτές οι εξετάσεις διενεργηθούν εκτός των δομών του Οργανισμού.  Η Ε.Σ.Α.μεΑ. έχει εκφράσει εντόνως την αντίθεσή της στη συμμετοχή των ασφαλισμένων με αναπηρία και χρόνια πάθηση για τις ιατρικές/διαγνωστικές εξετάσεις, αφού αυτοί οι ασφαλισμένοι υποβάλλονται σε τακτά χρονικά διαστήματα για ιατρικές και διαγνωστικές εξετάσεις, σύμφωνα με τις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών τους. Οι λίστες δε αναμονής στα διαγνωστικά τμήματα των νοσοκομείων ή ακόμα και η αδυναμία παροχής αυτών των υπηρεσιών (φθορές διαγνωστικών μηχανημάτων κ.λπ.) τους αναγκάζουν να απευθυνθούν σε ιδιωτικές δομές στις οποίες στο παρελθόν δεν υποχρεούνταν να καταβάλλουν ποσοστό συμμετοχής (π.χ. ασφαλισμένοι ΙΚΑ). Επίσης ο ισχύον ΕΚΠΥ αγνοεί επιδεικτικά τη συχνή διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων στις οποίες υπόκεινται πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας, θαλασσαιμικοί, καρκινοπαθείς και λοιπές παθήσεις, οι οποίοι λόγω έλλειψης κατάλληλων διαγνωστικών μηχανημάτων είναι αναγκασμένοι να απευθύνονται σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια.

Σύμφωνα δε με το νέο ΕΚΠΥ οι ασφαλισμένοι επιβαρύνονται με συμμετοχή από 30% έως και 50% στην περίπτωση που επιλέξουν να νοσηλευτούν σε ιδιωτική κλινική αντί δημόσιου νοσοκομείου.

Τη μαύρη τρύπα στα οικονομικά της υγείας καλούνται να την καλύψουν οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι των ταμείων.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. είναι προφανές ότι ζητάει να ανοίξει εκ νέου η συζήτηση τροποποίησης του Κανονισμού Παροχών, ο οποίος επιτέλους πρέπει να λάβει υπόψη του αυξημένες ανάγκες των ασφαλισμένων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και να σταματήσει να αντιμετωπίζει τους ασφαλισμένους με δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Η επιστολή στο υπουργείο Υγείας και στον ΕΟΠΥΥ ακολουθεί.
________________________________________

Αθήνα/Athens: 4-2-2013
Αρ. Πρωτ. / Ref. Nr: 555

Πληροφορίες: Ε. Μπαρμπαλιά

ΠΡΟΣ:
1. κ. M. Σαλμά,   Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας
2. κ. Παπαγεωργόπουλο, Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ

ΚΟΙΝ:
– Γραφείο Πρωθυπουργού
– Γραφείο Υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα
– Γραφείο Υπουργού Υγείας κ. Αν. Λυκουρέντζο
– κ. Π. Καλλίρη, Γεν. Γραμματέα Υπουργείου Υγείας
– Μέλη Δ.Σ.  ΕΟΠΥΥ
– Γεν. Διεύθυνση Ανάπτυξης και Σχεδιασμού Υπηρεσιών Υγείας ΕΟΠΥΥ
– Φορείς – Μέλη Ε.Σ.ΑμεΑ.

ΘΕΜΑ: «Μέτρο οικονομικής εξόντωσης των ασφαλισμένων με αναπηρία και χρόνια πάθηση η συμμετοχή τους σε ποσοστό 15% στις εργαστηριακές εξετάσεις και 30-50% για την νοσηλεία τους σε ιδιωτικές κλινικές»

Τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με μέτρα οικονομικής πολιτικής που οδηγούν στη μείωση των εισοδημάτων τους. Η δεινή οικονομική θέση στην οποία βρίσκονται έχει τεράστιες επιπτώσεις και στην πρόσβασή τους στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και με τον Κανονισμό Παροχών Υγείας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. που αφορά  το 90% των ασφαλισμένων της χώρας μας.

Ο πρόσφατα τροποποιημένος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών (ΕΚΠΥ) προβλέπει τη συμμετοχή των ασφαλισμένων για τη διενέργεια ιατρικών διαγνωστικών εξετάσεων σε ποσοστό 15% σε περίπτωση που αυτές οι εξετάσεις διενεργηθούν εκτός των δομών του Οργανισμού.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. εγγράφως αλλά και δια μέσω του εκπροσώπου της στο Δ.Σ. του Οργανισμού εξέφρασε την αντίθεσή της για τη συμμετοχή των ασφαλισμένων με αναπηρία και χρόνια πάθηση σε ποσοστό 15% για τις ιατρικές/διαγνωστικές εξετάσεις, αφού αυτοί οι ασφαλισμένοι υποβάλλονται σε τακτά χρονικά διαστήματα για ιατρικές και διαγνωστικές εξετάσεις, σύμφωνα με τις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών τους.

Οι λίστες δε αναμονής στα διαγνωστικά τμήματα των νοσοκομείων ή ακόμα και η αδυναμία παροχής αυτών των υπηρεσιών (φθορές διαγνωστικών μηχανημάτων κ.λπ) τους αναγκάζουν να απευθυνθούν σε ιδιωτικές δομές στις οποίες στο παρελθόν δεν υποχρεούνταν να καταβάλλουν ποσοστό συμμετοχής (π.χ. ασφαλισμένοι ΙΚΑ).

Επίσης ο ισχύον ΕΚΠΥ αγνοεί επιδεικτικά τη συχνή διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων στις οποίες υπόκεινται πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας, θαλασσαιμικοί, καρκινοπαθείς  και λοιπές παθήσεις, οι οποίοι λόγω έλλειψης κατάλληλων διαγνωστικών μηχανημάτων είναι αναγκασμένοι να απευθύνονται σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια

Η συμμετοχή αυτών των ασφαλισμένων σε ποσοστό 15 % αποτελεί μέτρο οικονομικής τους εξόντωσης. Τελικό αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η αδυναμία πρόσβασης των πασχόντων στις υπηρεσίες υγείας και η εγκατάλειψη της παρακολούθησης της υγείας τους.

Σύμφωνα δε με το νέο ΕΚΠΥ  οι ασφαλισμένοι επιβαρύνονται με συμμετοχή από 30% έως και 50% στην περίπτωση που επιλέξουν να νοσηλευτούν σε ιδιωτική κλινική αντί δημόσιου νοσοκομείου. Στο μεταξύ ο Οργανισμός μέσω Επιτροπής  Διαπραγμάτευσης διαπραγματεύεται και έχει πετύχει με όλους τους παρόχους υγείας χαμηλότερες αμοιβές για τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση δαπάνης.

Για τους ασφαλισμένους όμως είναι εξοντωτικό  και άδικο το μέτρο υπολογισμού του ποσοστού συμμετοχής τους επί των αμοιβών που έχουν καθοριστεί στο κρατικό τιμολόγιο και όχι επί των αμοιβών που έχουν διαμορφωθεί μετά τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ με τα ιδιωτικά κέντρα και κλινικές,  και οι οποίες είναι σαφώς χαμηλότερες.

Τελικά και όπως πάντα τη μαύρη τρύπα στα οικονομικά της υγείας καλούνται να την καλύψουν οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι των ταμείων.

Επίσης, η επιβολή ποσοστού συμμετοχής 50% στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ για τη νοσηλεία τους σε ιδιωτικές κλινικές – αντί 30% που ισχύει στους ασφαλισμένους άλλων ταμείων- είναι μέτρο άνισης και διακριτικής μεταχείρισης για το οποίο έχουμε εκφράσει την κατηγορηματική διαφωνία μας. Είναι άξιο απορίας πως ένας ενιαίος Κανονισμός Παροχών δημιουργεί ασφαλισμένους δύο ταχυτήτων.

Κύριε Υπουργέ,
Κύριε Πρόεδρε,

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. είναι προφανές ότι ζητάει να ανοίξει εκ νέου η συζήτηση τροποποίησης του Κανονισμού Παροχών, ο οποίος επιτέλους πρέπει να λάβει υπόψη του αυξημένες ανάγκες των ασφαλισμένων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και να σταματήσει να αντιμετωπίζει τους ασφαλισμένους με δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Τα άτομα με αναπηρία και χρόνια πάθηση ζητούν από εσάς ο Κανονισμός Παροχών Υγείας να προβλέψει την ανεμπόδιστη πρόσβασή τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και σε κάθε σύγχρονη θεραπευτική μέθοδο.

Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ