Στο βωμό της Τρόικας και τα προνοιακά επιδόματα των αναπήρων

vwmos-troikasΜε που χορηγούνται από τους δήμους σε 164.106 δικαιούχους υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Το ύψος του εισοδήματος θα διευκρινιστεί στις αρχές του 2014 και θα θεσμοθετηθεί με νομοθετική ρύθμιση.
Οι πρόσφατες εξαγγελίες του Υπουργού Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση για επαναξιολόγηση των προνοιακών επιδομάτων των αναπήρων με εισοδηματικά κριτήρια και η παρουσίαση ότι πολλά άτομα με αναπηρία παίρνουν και σύνταξη μαζί με το προνοιακό επίδομα καταδεικνύουν με το πλέον ξεκάθαρο τρόπο τις προθέσεις του υπουργείου και της κυβέρνησης. Ισχυρίζεται ο Υπουργος Εργασιας χωρίς ντροπή ότι επιδοτούνται 164.000 άνθρωποι από την Πρόνοια, όταν είναι γνωστό ότι το 10% του πληθυσμού έχει κάποιας μορφής αναπηρία. Ακόμα, ο Υπουργός ομολογεί πως μόνο το 30% των επιδοτουμένων αναπήρων λαμβάνουν κάποιας μορφής σύνταξη αναπηρική, ή γήρατος ή και λόγω θανάτου των 400-500 €. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον το 70% των ανθρώπων με αναπηρία δεν είχαν και δεν έχουν καμία πρόσβαση στην εργασία και την αξιοπρεπή διαβίωση.
Κατηγορεί εμμέσως πλην σαφώς τους συνταξιούχους αναπήρους, οι οποίοι κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες κατάφεραν να ενταχθούν στην παραγωγική διαδικασία και τώρα επιβιώνουν με τη σύνταξη που είναι καρπός της εργασίας τους, ότι περίπου λάθρα και χαριστικά λαμβάνουν το προνοιακό επίδομα, Θα έπρεπε να γνωρίζει ο Υπουργός και η Κυβέρνηση ότι η αναπηρία έχει επιπρόσθετο κόστος λόγω των αυξημένων αναγκών, τις οποίες έρχεται η Πολιτεία να καλύψει με τη χορήγηση του περιορισμένου προνοιακού επιδόματος, σαν ελάχιστη αναγνώριση της ανυπαρξίας Πρόνοιας και κοινωνικων δομων ,της αυξημένης ανάγκης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και πρόσβασης στο σύστημα Υγείας, το οποίο έχει ήδη καταρρεύσει.
Προωθεί ο Υπουργός την πολιτική του διαίρει και βασίλευε αφού παρουσιάζει ως προνομιούχους τους αναπήρους που τυχαίνει να παίρνουν σύνταξη και κοινωνικό επίδομα. Προσπαθεί να ενεργοποιήσει κοινωνικά αντανακλαστικά και να στρέψει τη μία κατηγορία αναπήρων ενάντια στην άλλη, άνεργους κατά εργαζομένων και συνταξιούχων
Πριν από μερικούς μήνες και πάλι η κυβέρνηση χρησιμοποιώντας ως άλλοθι σχετική μελέτη του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), επιχείρησε να προβάλλει επικοινωνιακά ως αναγκαιότητα τη συγχώνευση των συντάξεων και επιδομάτων στα άτομα με αναπηρία σε ένα νέο ενιαίο επίδομα-ύψους 500 €, το οποίο θα δίνεται με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια, επιδιώκοντας νέα, ακόμα μεγαλύτερη, μείωση του αριθμού των δικαιούχων των προνοιακών επιδομάτων συνολικά.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Μεταμοσχευμένων εκ νεφρού εκφράζοντας τους μεταμοσχευμένους νεφροπαθείς και τις οικογένειες τους είναι κατηγορηματικά αντίθετος με κάθε ιδέα για καθιέρωση εισοδηματικών κριτήριων στα κοινωνικά επιδόματα των ατόμων με αναπηρία.
Καλεί την κυβέρνηση και τον Υπουργό Εργασίας να εγκαταλείψουν αυτά τα αναπηροκτόνα σχέδια που εξυπηρετούν μόνο τους τοκογλύφους δανειστές και την Τρόικα και να επιλύσει τα τραγικά προβλήματα των ατόμων με αναπηρία .
Σε αντίθετη περίπτωση δηλώνουμε ως νεφροπαθείς μεταμοσχευμένοι ,μαζί με σύσσωμο το αναπηρικό κίνημα θα βρεθούμε απέναντι σε αυτές τις ανάλγητες και αναπηροκτόνες πολιτικές και με τον αγώνα μας θα τις ακυρώσουμε..