1η Νοεμβρίου: Πανελλήνια ημέρα δωρεάς οργάνων και μεταμόσχευσης

Πανελλήνιος Σύλλογος
Μεταμοσχευθέντων εκ Νεφρού

Δελτίο τύπου

1η Νοεμβρίου: Πανελλήνια ημέρα δωρεάς οργάνων και μεταμόσχευσης

Η 1η Νοεμβρίου κάθε έτους, εορτή των Αγ. Αναργύρων, έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια ημέρα δωρεάς οργάνων και μεταμόσχευσης.
Η δωρεά οργάνων είναι μια απόφαση μεγάλης ηθικής αξίας. Είναι η ίδια η ζωή. Είναι η απόφαση να προσφέρεις, χωρίς αντάλλαγμα ένα μέρος του σώματός σου για την υγεία και ευημερία ενός άλλου ανθρώπου. Εδώ ακριβώς βρίσκεται η μεγαλοψυχία της χειρονομίας.
Αποτελεί μια γνήσια πράξη αγάπης , αλληλεγγύης και απόλυτης ανιδιοτέλειας.
Η δωρεά οργάνων γίνεται ακόμη πιο σημαντική και επείγουσα όταν οι λίστες των υποψήφιων ληπτών νεφρού, ήπατος καρδιάς , πνευμόνων κλπ καθώς και των λοιπών ρευστών οργάνων που χρήζουν μεταμόσχευσης διαρκώς αυξάνονται και επιμηκύνεται ο χρόνος αναμονής .

Αποτελεί διαπίστωση ασυμβίβαστη με τον υψηλό δείκτη πολιτισμού και τα ευαίσθητα ανθρωπιστικά αντανακλαστικά των Ελλήνων, το γεγονός ότι η χώρα μας κατέχει την τελευταία θέση στην Ευρώπη ως προς τον αριθμό των αξιοποιήσιμων δοτών ανά εκατομμύριο πληθυσμού.
Η υπέρβαση που απαιτείται σ’ αυτό τον τομέα πρέπει να συντελεσθεί μέσα από ένα νέο εθνικό σχεδιασμό της μεταμοσχευτικής πολιτικής, που θα λαμβάνει υπόψη τα διεθνή δεδομένα και την πλούσια συσωρευμένη ελληνική εμπειρία.
Η αναγκαιότητα αύξησης των μεταμοσχεύσεων θα πρέπει να στηρίζεται :
 Στη οργάνωση και τον έλεγχο των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ ) με αύξηση των κλινών ΜΕΘ
 στην αναβάθμιση και ενίσχυση του ρόλου των συντονιστών που είναι η
σπονδυλική στήλη των μεταμοσχεύσεων.
 στον σχεδιασμό μια οργανωμένης , σοβαρής και συνεχούς προβολής της ιδέας της δωρεάς ιστών και οργάνων σώματος σε κάθε κοινωνικό χώρο και με κάθε πρόσφορο μέσο επικοινωνίας και ενημέρωσης.
Σταθερή πεποίθηση μας αποτελεί η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των μεταμοσχεύσεων. Οποιαδήποτε πρόταση ιδιωτικοποίησης μέρους ή του συνόλου της διαδικασίας των μεταμοσχεύσεων οδηγεί απλά στην εξυπηρέτηση κάποιων μεγάλων ιδιωτικών κέντρων υγείας και στην εμπορευματοποίηση του τομέα αυτού της υγείας.

Ως Πανελλήνιος Σύλλογος Μεταμοσχευθέντων εκ Νεφρού συνεχίζουμε με αισιοδοξία το αγώνα για την διάδοση της δωρεάς οργάνων και την αύξηση των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας .

Αθήνα : 01.11.2015

Ναυάρχου Βότση 21, Κάτω Πατήσια, 10445 Τηλ. / Fax: 210 8541600 email : info@psmn.gr site : www. psmn.gr