Φυτέψαμε το δέντρο της ζωής στο Σύνταγμα

Σήμερα 3 του Δεκέμβρη παγκόσμια και εθνική ημέρα των ατόμων με αναπηρία οι σύλλογοι των μεταμοσχευμένων και οι φίλοι της δωρεάς οργάνων σε μια λαμπρή τελετή φυτέψαμε το δένδρο της ζωής στη πλατεία Συνάγματος, τιμώντας τους δότες ιστών και οργάνων για μεταμόσχευση. 20161203_134226

Ομιλία Σβάρνα Χρήστου Προέδρου Πανελληνίου Συλλόγου Μεταμοσχευθέντων εκ Νεφρού για «το δέντρο της ζωής»

Σεβασμιότατε ,κυρία Περιφερειάρχη , κυρία εκπρόσωπε του Δημάρχου Αθηναίων κύριε πρόεδρε του ΕΟΜ , κύριε πρόεδρε του Ωνασίου καρδιοχειρουργικού κέντρου, αξιότιμοι κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνάδελφοι,
Εκπροσωπώντας τους 9 Συλλόγους των μεταμοσχευμένων :
τον Πανελλήνιο Σύλλογο Μεταμοσχευθέντων εκ Νεφρού
το Σωματείο Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος «ΗΠΑΡχω
«τον Σύλλογο Μεταμοσχευμένων Καρδιάς-Πνεύμονα «Σκυτάλη»
τον Σύλλογο Μεταμοσχευμένων Μυελού των Οστών «Δώρο Ζωής»
τον Πανελλήνιο Αθλητικό Σύλλογος Μεταμοσχευμένων «ΔΡΟΜΕΑΣ»
τον Σύλλογο Αθλούμενων Νεφροπαθών (Σ.Α.Ν.)
τον Αθλητικό Σύλλογο Μεταμοσχευμένων και Νεφροπαθών «Λέοντες του Πειραιά»
τον ΔΙΑΓΟΡΑ Παναττικό Αθλητικό Σύλλογο Μεταμοσχευμένων και νεφροπαθών
σας καλωσορίζω στην σημερινή μας εκδήλωση της φύτευσης του δέντρου ζωής.

Η δωρεά οργάνων είναι μια πράξη μεγάλης ηθικής αξίας. Είναι η ίδια η ζωή. Είναι η απόφαση να προσφέρεις, χωρίς αντάλλαγμα ένα μέρος του σώματός σου για να σωθεί η ζωή ενός ή περισσοτέρων ανθρώπων. Εδώ ακριβώς βρίσκεται η μεγαλοψυχία της χειρονομίας.
Αποτελεί μια γνήσια πράξη αγάπης , αλληλεγγύης και απόλυτης ανιδιοτέλειας.
Η δωρεά οργάνων γίνεται ακόμη πιο σημαντική και επείγουσα όταν οι λίστες των υποψήφιων ληπτών νεφρού, ήπατος καρδιάς , πνευμόνων, μυελού των οστών και λοιπών ρευστών οργάνων που χρήζουν εταμόσχευσης διαρκώς αυξάνονται και επιμηκύνεται ο χρόνος αναμονής .

Η φύτευση του «Δέντρου της Ζωής», που σε λίγο θα ακουμπήσει τις ρίζες του στη φιλόξενη γη της Πλατείας Συντάγματος αποτελεί την ελαχίστη τιμή στη μεγάλη και ανεκτίμητη προσφορά των χιλιάδων δοτών οργάνων και των οικογενειών τους , που μέσα από τον αβάσταχτο πόνο τους βρήκαν την δύναμη και το κουράγιο να δωρίσουν τα όργανα των προσφιλών τους και να χαρίσουν την ζωή και το χαμόγελο σε άλλους συνανθρώπους τους που μέχρι εκείνη τη στιγμή έδιναν αγώνα επιβίωσης.
Σήμερα 3 Του Δεκέμβρη παγκόσμια και εθνική ημέρα των ατόμων με αναπηρία οι σύλλογοι των μεταμοσχευμένων και οι φίλοι της δωρεάς οργάνων με την αμέριστη συμπαράσταση της περιφέρειας Αττικής , του Δήμου Αθηναίων , του Εθνικού οργανισμού μεταμοσχεύσεων και του Ωνασίου καρδιοχειρουργικού κέντρου σε μια κίνηση ισχυρού συμβολισμού φυτεύουμε το δένδρο της ζωής τιμώντας τους δότες ιστών και οργάνων για μεταμόσχευση. Το δέντρο της ζωής θα υπενθυμίζει σε κάθε διαβάτη που περνά από το Σύνταγμα ότι η δωρεά οργάνων για μεταμόσχευση σώζει ζωές .
Εμείς οι μεταμοσχευμένοι που γευτήκαμε την αξία της δωρεάς και άλλαξε ριζικά η ζωή μας προς το καλύτερο είμαστε ευγνώμονες στους δότες οργάνων και στους οικείους τους.
Δεν ξεχνάμε το προσωπικό Γολγοθά που διανύσαμε για να φτάσουμε στην ανάσταση της μεταμόσχευσης μας. Δεν ξεχνάμε επίσης τους συνασθενείς μας που σήμερα βιώνουν το μαρτύριο και περιμένουν καρτερικά στη λίστα αναμονής για το χαρμόσυνο νέο ,για το πολυπόθητο μόσχευμα.

Θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη να προωθηθεί η ιδέα της δωρεάς ιστών και οργάνων σε όλη την κοινωνία ,να μεγαλώσει η εμπιστοσύνη των πολιτών στη μεγάλη αυτή ιδέα.
Αποτελεί διαπίστωση ασυμβίβαστη με τον υψηλό δείκτη πολιτισμού και τα ευαίσθητα ανθρωπιστικά αντανακλαστικά των Ελλήνων, το γεγονός ότι η χώρα μας κατέχει την τελευταία θέση στην Ευρώπη ως προς τον αριθμό των αξιοποιήσιμων δοτών ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Παρά τα θετικά βήματα που έγιναν ιδιαίτερα στο εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου είναι απογοητευτικά χαμηλός ο αριθμός των δυνητικών δοτών και κατά συνέπεια των μεταμοσχεύσεων .
Στη χώρα μας έχουμε μόλις 3,5 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 18 δότες ανά εκατομμύριο . Την ίδια στιγμή η αναλογία για την Ισπανία και Πορτογαλία φτάνει το 40,2 και 31,00 αντίστοιχα .
Ευρωπαϊκές χώρες που έθεσαν ως προτεραιότητα και θεμελίωσαν προγράμματα μεταμοσχεύσεων ,με τον ίδιο περίπου πληθυσμό με την χώρα μας , όπως η Πορτογαλία ,το Βέλγιο, η Τσεχία , η Ουγγαρία και με σαφή διαφορά στην ιστορική, κοινωνική, και οικονομική τους εξέλιξη έχουν καταφέρει να έχουν πλέον μεγάλο αριθμό δοτών , άνω του μέσου ευρωπαϊκού όρου και βεβαίως να παρουσιάζουν θεαματικά αποτελέσματα σε αριθμό μεταμοσχεύσεων σε όλα τα όργανα . Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πριν λίγα χρόνια οι μεταμοσχεύσεις στις χώρες αυτές ήταν στα ίδια επίπεδα με τη χώρα μας.
Αυτές οι επιτυχίες ήταν το άμεσο αποτέλεσμα της υιοθέτησης των μέτρων και σχετικών οδηγιών της Ε.Ε. όπως πηγάζουν από την διεθνή εμπειρία και πρωταρχικά από την εμπειρία του πιο πετυχημένου συστήματος μεταμοσχεύσεων παγκοσμίως, αυτό της Ισπανίας.
Σταθερή είναι η πεποίθηση μας ότι η υπέρβαση που απαιτείται σ’ αυτό τον τομέα πρέπει να συντελεσθεί μέσα από ένα νέο εθνικό σχεδιασμό της μεταμοσχευτικής πολιτικής της Χώρας μας από το Υπουργείο Υγείας, που θα λαμβάνει υπόψη τα επιτυχημένα διεθνή πρότυπα αξιοποιώντας και την συσσωρευμένη ελληνική εμπειρία.
Η αναγκαιότητα αύξησης των μεταμοσχεύσεων θα πρέπει να στηρίζεται σε μια σειρά προϋποθέσεων ,οι σημαντικότερες των οποίων είναι :

Η οργάνωση και ο έλεγχος των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ ) που αποτελεί την κύρια πηγή μοσχευμάτων με ταυτόχρονη αύξηση των κλινών των ΜΕΘ ή την επαναλειτουργία ήδη κλειστών κλινών και την αναγκαία στελέχωση τους με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Αποτελεί θετική εξέλιξη και μας γεμίζει αισιοδοξία και ελπίδα το γεγονός ότι το Υπουργείο Υγείας προχώρησε υστέρα από 5 χρόνια στη πρόσληψη 100 γιατρών και 400 νοσηλευτών για ΜΕΘ και ΜΑΦ πάρα τα ασφυκτικά δημοσιονομικά πλαίσια και επαναλειτούργησε επίσης 20 κλίνες ΜΕΘ που ήταν κλειστές .
Η ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου κλειδί του τοπικού συντονιστή μεταμοσχεύσεων ο οποίος πρέπει να υπάρχει σε κάθε ΜΕΘ .
Η ύπαρξη στρατηγικού σχεδίου για τις μεταμοσχεύσεις με άμεσους μεσοπρόθεσμους, μακροπρόθεσμους μετρήσιμους και ελεγχόμενους στόχους.
Με ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε ότι το Υπουργείο Υγείας μετά από 25 χρόνια έχει ζητήσει την συγκρότηση ενός τέτοιου σχεδίου από τον ΕΟΜ.
Τέλος ο σχεδιασμός μια οργανωμένης , σοβαρής και συνεχούς προβολής της ιδέας της δωρεάς ιστών και οργάνων σώματος για μεταμόσχευση σε κάθε κοινωνικό χώρο και με κάθε πρόσφορο μέσο επικοινωνίας και ενημέρωσης, αρχής γεννωμένης από το σχολείο.
Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι, Οι Σύλλογοι των μεταμοσχευμένων μέσα από την κοινή δράση και την συνεργασία τους έχουν επεξεργαστεί συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων για την αύξηση των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας. Οι προτάσεις μας είναι στη διάθεση του ΕΟΜ και της Πολιτείας .
Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας όλοι μαζί, και ας εργαστούμε από κοινού για να έρθει η πολυπόθητη ανάκαμψη των μεταμοσχεύσεων και να λάβουν το δώρο της ζωής όσο το δυνατόν περισσότεροι συνάνθρωποί μας.
Σας Ευχαριστώ θερμά