Ομιλία Προέδρου Πανελλήνιου Συλλόγου Μεταμοσχευθέντων εκ Νεφρού κ. Σβάρνα Χρήστου στη Κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας 2017

Αξιότιμη Κα.Φωτίου Θεανώ  Αναπληρωτή Υπουργό Εργασίας και  Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Αξιότιμη Κα. Περιφερειακέ Σύμβουλε Αττικής,  εκπρόσωπε της Περιφερειάρχη Αττικής  Κας Ρ.Δούρου.

Αξιότιμη  κ. εκπρόσωπε του Υπουργού Υγείας κ. Ξανθού Ανδρέα.

Αξιότιμοι Κύριοι, Διευθυντές των νεφρολογικών κέντρων.

Αγαπητοί μας γιατροί , νοσηλευτικό και Διοικητικό  προσωπικό των μεταμοσχευτικών κέντρων.

Αγαπητοί συνάδελφοι εκπρόσωποι των συλλόγων των μεταμοσχευμένων.

Κυρίες και κύριοι , Αγαπητοί συνάδελφοι,

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Συλλόγου Μεταμοσχευθέντων εκ Νεφρού εύχομαι σε όλους σας το 2017 να είναι μια καλή χρονιά με υγεία ,ευτυχία, δημιουργικότητα ,αλληλεγγύη αλλά κυρίως με αισιοδοξία και  αγωνιστικότητα ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία την δύσκολη οικονομική συγκυρία και τα εκρηκτικά προβλήματά μας .

Οι νεφροπαθείς ,οι μεταμοσχευμένοι και οι οικογένειές τους βίωσαν και βιώνουν για  εβδόμη συνεχή χρονιά περισσότερο από κάθε άλλη κοινωνική ομάδα τη χειρότερη μεταπολεμική ανθρωπιστική κρίση. Η εφαρμογή των πιο νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών βαρβαρότητας τα τελευταία χρόνια, κατέλυσαν πάγιες δημοκρατικές κατακτήσεις, ισοπέδωσαν τις δημόσιες κοινωνικές δομές στην υγεία, την παιδεία, και το κοινωνικό κράτος.

Περιέκοψαν  δραματικά τα εισοδήματα με τις αλλεπάλληλες μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις, Ε.Κ.Α.Σ και οδήγησαν ένα σημαντικό αριθμό νεφροπαθών στην ανεργία στον κοινωνικό αποκλεισμό ακόμη και στην απόλυτη φτωχοποίηση.

Το δημόσιο σύστημα υγείας έφτασε στα πρόθυρα της κατάρρευσής του. Η σπατάλη, οι διογκωμένες ανάγκες,  , η  υποστελέχωση, η υποχρηματοδότηση, η υπερτιμολόγηση υλικών, προϊόντων, αντιδραστηρίων και υπηρεσιών και η  συνειδητή διάλυση της υγείας οδήγησε σε ακραίες καταστάσεις. Στην έλλειψη φαρμάκων, βασικών υλικών, στη δυσλειτουργία υπηρεσιών και όλου του συστήματος της δημόσιας περίθαλψης.

Φαινόμενα διαφθοράς , διαπλοκής και διακίνησης  μαύρου χρήματος αποκαλύφθηκαν με μεγάλη ένταση. Είναι γνωστά σε όλους τα σκάνδαλα  του ΚΕΝΠΝΟ , της NOVARTIS κ.α  που βρίσκονται στη δικαιοσύνη για διερεύνηση και απόδοση ευθυνών .

Το εθνικό σύστημα υγείας χρειάζεται πολύ μεγάλο αγώνα για να αναταχτεί πλήρως . χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση με πλήρη διαφάνεια και πάταξη της διαφθοράς και διαρκή πόλεμο με τα συμφέροντα που λυμαίνονται τον χώρο της Υγείας.Απαιτεί επίσης  ικανούς πόρους για να ισορροπήσει.

Παρά τα σοβαρά προβλήματα στο χώρο της Υγείας, η εμπιστοσύνη των πολιτών δεν έχει κλονιστεί απέναντι στο ΕΣΥ.

Το μεγαλύτερο κοινωνικό αντιστάθμισμα μέσα στην κρίση είναι να μπορείς να προσφέρεις δημόσια δωρεάν, ισότιμη, έγκαιρη και αποτελεσματική περίθαλψη σε κάθε πολίτη και ιδιαίτερα στους χρόνια πάσχοντες και σε εκείνες τις ομάδες του πληθυσμού που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα όπως είναι οι άνεργοι, οι ανασφάλιστοι ,οι χαμηλοσυνταξιούχοι κ.λ.π.

Σε ένα τόσο ζοφερό και αρνητικό κλίμα  ο σύλλογος μας στο μέτρο των δυνατοτήτων του  προσπάθησε να μειώσεις με την δράση και τις  συγκεκριμένες παρεμβάσεις του τις συνέπειες της κρίσης στους νεφροπαθείς μεταμοσχευμένους . Οι δομές υγείας που υποστηρίζουν τους νεφροπαθείς μεταμοσχευμένους με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ιατρών ,του νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού στάθηκαν όρθιες παρέχοντες πολύ σημαντικό υγειονομικό έργο.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Μεταμοσχευθέντων εκ Νεφρού  διεκδίκησε με τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των μελών του την επίλυση μακροχρόνιων και δίκαιων αιτημάτων μας. Συμμετείχαμε ενεργά σε όλες τις μεγάλες κινητοποιήσεις του αναπηρικού κινήματος .

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η συμμέτοχη μας  στις διαδρομές των 5 χιλ με την ομάδα των μεταμοσχευμένων κι όσων στηρίζουν την ιδέα της Δωρεάς Οργάνων και τις Μεταμοσχεύσεις  ,   στα πλαίσια της διοργάνωσης από τον ΣΕΓΑΣ του «Αυθεντικού Μαραθώνιου της Αθήνας» με σύνθημα : « Από την οργανική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, στην μεταμόσχευση, στις κούρσες του μαραθώνιου».

 

Η περσινή χρονιά σημαδεύτηκε και από 2 μεγάλες απώλειες για το σύλλογο μας . Έφυγαν οι διακεκριμένοι και πρωτοπόροι συνάδελφοί μας και επί σειρά ετών μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Ανδρόνικος Τερζόπουλος και Βλάχος Αθανάσιος.

Θα τους θυμόμαστε πάντα για το ήθος ,την αγωνιστικότητα και την τεράστια προσφορά τους στους νεφροπαθείς μεταμοσχευμένους.

Ανέφερα σήμερα ορισμένες βέβαια από τις δραστηριότητες του Συλλόγου γιατί  ο χώρος αλλά και η εορταστική ατμόσφαιρα της κοπής πίτας του 2017 δεν προσφέρονται ώστε να επεκταθούμε σε όλα τα  πεπραγμένα του συλλόγου της χρονιάς που πέρασε . Τα Ζητήματα αυτά  θα μας απασχολήσουν στην προσεχή απολογιστική μας Γενική μας Συνέλευση .

Κυρίες και Κύριοι,

Θα μου επιτρέψετε όμως να επικεντρωθώ σήμερα σε ένα κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα , την  πορεία των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας .

 

Η δωρεά οργάνων είναι μια πράξη μεγάλης ηθικής αξίας, αγάπης , αλληλεγγύης και απόλυτης ανιδιοτέλειας . Είναι η ίδια η ζωή.
Εμείς οι μεταμοσχευμένοι που γευτήκαμε την αξία της δωρεάς και άλλαξε ριζικά η ζωή μας προς το καλύτερο είμαστε ευγνώμονες στους δότες οργάνων και στους οικείους τους. Είμαστε επίσης ευγνώμονες και στους γιατρούς μας τους νοσηλευτές και το διοικητικό προσωπικό των νεφρολογικών και μεταμοσχευτικών κέντρων που παρακολουθούμαστε.

Η δωρεά οργάνων γίνεται ακόμη πιο σημαντική και επείγουσα όταν οι λίστες των υποψήφιων ληπτών νεφρού, ήπατος καρδιάς , πνευμόνων, μυελού των οστών και  λοιπών ρευστών οργάνων που χρήζουν μεταμόσχευσης διαρκώς αυξάνονται και επιμηκύνεται ο χρόνος αναμονής.  Δεν ξεχνάμε τους 1223 συναθρωπους μας που είναι εγγεγραμενοι στη εθνικη λιστα αναμονής του ΕΟΜ για μεταμοσχευση νεφρου και περιμένουν καρτερικά για το χαρμόσυνο νέο ,για το πολυπόθητο μόσχευμα.

Αποτελεί διαπίστωση ασυμβίβαστη με τον υψηλό δείκτη πολιτισμού και τα ευαίσθητα ανθρωπιστικά αντανακλαστικά των Ελλήνων, το γεγονός ότι η χώρα μας κατέχει μια από τις τελευταίες θέσεις  στην Ευρώπη ως προς τον αριθμό των αξιοποιήσιμων δοτών ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Παρά τα θετικά βήματα που έγιναν ιδιαίτερα στο εκσυγχρονισμό του νομοθετικού  πλαισίου είναι απογοητευτικά χαμηλός ο αριθμός των  δυνητικών δοτών και κατά συνέπεια των μεταμοσχεύσεων.
Στη χώρα μας έχουμε μόλις  4,6  δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν ο  ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 18 δότες ανά εκατομμύριο . Την ίδια στιγμή  η αναλογία για την  Ισπανία και Πορτογαλία φτάνει το  40,2  και 31,00 αντίστοιχα.

Ευρωπαϊκές χώρες που έθεσαν ως προτεραιότητα και θεμελίωσαν προγράμματα μεταμοσχεύσεων ,με τον ίδιο περίπου πληθυσμό με την  χώρα μας , όπως  η Πορτογαλία,το Βέλγιο, η Τσεχία , η Ουγγαρία και με σαφή διαφορά στην ιστορική, κοινωνική, και οικονομική τους εξέλιξη έχουν καταφέρει να έχουν πλέον μεγάλο αριθμό δοτών , άνω του μέσου ευρωπαϊκού όρου και βεβαίως να παρουσιάζουν θεαματικά αποτελέσματα σε αριθμό μεταμοσχεύσεων σε όλα τα όργανα .

Αυτές οι επιτυχίες ήταν το άμεσο αποτέλεσμα της υιοθέτησης των μέτρων και σχετικών οδηγιών της Ε.Ε. όπως πηγάζουν από την διεθνή εμπειρία και πρωταρχικά από το πιο πετυχημένο συστήμα μεταμοσχεύσεων παγκοσμίως, αυτό της Ισπανίας.

Ανοίγει μια χαραμάδα ελπίδας η εκκίνηση της νέας  χρονιάς στο τομέα των μεταμοσχεύσεων . Ήδη το Ιανουάριο έγιναν 12 μεταμοσχεύσεις όσες είχαν γίνει το αντίστοιχο περσυνό διάστημα σε 3 μήνες .

Η επιδιωκόμενη αύξηση των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας  θα δημιουργήσει τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό όφελος.

Πρώτο θα αποσυμφορήσει τις πολυπληθείς λίστες αναμονής για μεταμόσχευση και πολλοί συνάνθρωποι μας νεφροπαθείς ,καρδιοπαθείς ,ηπατοπάθειας, λήπτες μυελού θα γλυτώσουν από το οδυνηρό μαρτύριο τους αφού θα μεταμοσχευθούν και θα έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής.

Δεύτερο θα υπάρξει σημαντικό οικονομικό όφελος για την εθνική οικονομία από την  εξοικονόμηση  σημαντικών  πόρων   λογω της μεγάλης  διαφοράς κόστους  ανάμεσα στη θεραπεία  της χρόνιας ανεπάρκειας των συμπαγών οργάνων και της  θεραπείας -υποστήριξης της μεταμόσχευσης .  (ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ  εάν στην Ελλάδα αυξάναμε τις μεταμοσχεύσεις νεφρού κατά από 100 επιπλέον  ετησίως, θα είχαμε ετήσιο οικονομικό όφελος 4-5 εκατομμύρια που θα επέστρεφαν πάλι  στο ΕΣΥ και θα βελτίωναν την ποιότητα των υπηρεσιών του .

Σταθερή είναι η πεποίθηση μας ότι η υπέρβαση που απαιτείται σ’ αυτό τον τομέα πρέπει να συντελεσθεί μέσα από ένα νέο εθνικό σχεδιασμό της μεταμοσχευτικής πολιτικής της Χώρας μας από το Υπουργείο Υγείας μέσω του ΕΟΜ , που θα λαμβάνει υπόψη τα επιτυχημένα διεθνή πρότυπα και θα αξιοποιει  και την συσσωρευμένη ελληνική εμπειρία.
Η αναγκαιότητα αύξησης των μεταμοσχεύσεων θα πρέπει να στηρίζεται σε μια σειρά προϋποθέσεων ,οι σημαντικότερες των οποίων είναι :
1.Η οργάνωση και ο έλεγχος των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ ) που αποτελεί την κύρια πηγή μοσχευμάτων με ταυτόχρονη αύξηση των κλινών τους  ή την επαναλειτουργία ήδη κλειστών κλινών και την αναγκαία στελέχωση τους με  ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Αποτελεί θετική εξέλιξη και μας γεμίζει αισιοδοξία και ελπίδα το γεγονός ότι το Υπουργείο Υγείας προχώρησε  υστέρα από 5 χρόνια στη πρόσληψη 100 γιατρών και 400 νοσηλευτών για ΜΕΘ και ΜΑΦ πάρα τα ασφυκτικά δημοσιονομικά πλαίσια  αυξάνοντας κατά 116 τις κλίνες στις Μ Ε.Θ.  το 2015  οι αναπτυγμένες κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των  δημόσιων Νοσοκομείων  ήταν 438, φέτος αγγίζουν τις 554.

2.Η ουσιαστική  αναβάθμιση του ρόλου  κλειδί των  τοπικων  και κεντρικών συντονιστών  μεταμοσχεύσεων .

Τέλος ο σχεδιασμός μια οργανωμένης , σοβαρής και συνεχούς προβολής  της ιδέας της δωρεάς ιστών και οργάνων σώματος  για μεταμόσχευση σε κάθε κοινωνικό χώρο και με κάθε  πρόσφορο μέσο  επικοινωνίας και ενημέρωσης, αρχής γεννωμένης από το σχολείο.

 

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,

Ο Σύλλογός μας μαζί με τους άλλους  Συλλόγους  των μεταμοσχευμένων μέσα από την κοινή δράση και την συνεργασία τους έχουν επεξεργαστεί συγκεκριμένο  πλαίσιο προτάσεων για την αύξηση των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας. Οι προτάσεις μας είναι στη διάθεση του ΕΟΜ και της Πολιτείας .

Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας όλοι μαζί, και ας εργαστούμε από κοινού για να έρθει η πολυπόθητη ανάκαμψη των μεταμοσχεύσεων και να λάβουν το δώρο της ζωής όσο το δυνατόν περισσότεροι συνάνθρωποί μας.

Σας Ευχαριστώ θερμά.