Συνάντηση Πανελλήνιου Συλλόγου Μεταμοσχευθέντων εκ Νεφρού για το διατροφικό επίδομα νεφροπαθών μεταμοσχευμένων με τον Διοικητή Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων & Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.) κ. Πλιάκη Στυλιανό.

Για τα θέματα σχετικά με τη χορήγηση του διατροφικού επιδόματος, είχε συνάντηση την Τρίτη 12/02/2018 με τον Διοικητή του Ο.Π.Ε.Κ.Α. αντιπροσωπεία του  Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Συλλόγου Μεταμοσχευθέντων εκ Νεφρού με επικεφαλής τον πρόεδρό του κ. Χρήστο Σβάρνα. Παρόντες ήταν επίσης από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Μεταμοσχευθέντων εκ Νεφρού  η Γεν. Γραμματέας  κ. Δώρα Μαρκοπούλου και τα μέλη του Δ.Σ. κ. Μερσίνη Καλογρίδου , Στάθης Κουρής , Γούλιου Κωνσταντίνα.

Ενημερωθήκαμε αναλυτικά από τον Διοικητή του Ο.Π.Ε.Κ.Α. για το νέο τρόπο καταβολής των αναπηρικών επιδομάτων τον σχεδιασμό για το επόμενο διάστημα καθώς και για τους χρόνους χορήγησης του διατροφικού επιδόματος χωρίς την οποιαδήποτε προσκόμιση ιατρικών βεβαιώσεων η άλλων δικαιολογητικών .

Ήδη από την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019 καταβλήθηκαν για πρώτη φορά από τον Ο.Π.Ε.Κ.Α.  τα προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα σε όλη την επικράτεια .

Η αμέσως επόμενη πληρωμή των προνοιακών διατροφικών επιδομάτων θα γίνει τον Φεβρουάριο και θα αφορά τον μήνα Ιανουάριο 2019. Τον Μάρτιο θα πληρωθούν τα διατροφικά επιδόματα του Φεβρουαρίου 2019 καθώς και τα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα για το δίμηνο Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2019.

Με το πέρας του πρώτου τριμήνου του 2019, τα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα και το διατροφικό επίδομα θα καταβάλλονται πλέον κάθε μήνα, σε σταθερή ημερομηνία, κοινή για όλη την Ελλάδα.

Όλα τα Άτομα με Αναπηρία θα λαμβάνουν τα επιδόματα που δικαιούνται ενιαία, με διαφάνεια και ηλεκτρονικές διαδικασίες.

 Τα δικαιολογητικά για την απρόσκοπτη χορήγηση του διατροφικού επιδόματος θα αντλούνται ηλεκτρονικά από το πληροφοριακό σύστημα ΑΡΙΑΔΝΗ, χωρίς καμία περαιτέρω εμπλοκή των  νεφροπαθών μεταμοσχευμένων . Έτσι καταργείται στη πράξη η γραφειοκρατία και η ταλαιπωρία των νεφροπαθών μεταμοσχευμένων που υποχρεούντο  στην έκδοση ανά εξάνηνο ιατρικών βεβαιώσεων & υπεύθυνων δηλώσεων  τις οποίες κατέθεταν στη περιφέρεια της διαμονής τους για το διατροφικό επίδομα.